В Ужгороді мешканці двох багатоповерхівок 4 роки воюють проти антен мобільних операторів

Мешканці двох багатоквартирних будинків на вулиці Богомольця,21 в Ужгороді вже майже чотири роки намагаються з'ясувати, чи не шкодить їхньому здоров’ю й життю базова станція мобільного стільникового зв’язку ЗАТ «Український мобільний зв’язок». Дев’ятиповерхівки – № 12 і 14, де мешкає понад 600 осіб, стоять на відстані близько ста метрів від вишки, а їх вікна виходять прямо на антену.

В Ужгороді мешканці двох багатоповерхівок 4 роки воюють проти антен мобільних операторів
Зрозуміти занепокоєння людей просто: вони побоюються, що таке близьке сусідство може згубно позначитися на їх здоров’ї. Мовляв, антени генеруватимуть неіонізоване випромінювання, яке є шкідливим. Ужгородці навіть звернулися з відповідною скаргою до прокурора обласного центру, головного державного санітарного лікаря міста й начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області. Вимагали перевірити пакет документів на будівництво й експлуатацію об’єкта, його екологічну експертизу, зрештою, – заборонити саме зведення вишки.

Державна екологічна інспекція області листом від 08.07.2009 повідомила, що направила скаргу за призначенням, а саме до Закарпатської обласної санітарно-епідеміологічної станції та Інспекції державного-будівельного контролю в області, але ті жодної відповіді не надали.

Правозахисник Василь Попович зауважив, що наявні вис­новки від 14.05.2009 № 16/03 за підписом головного санлікаря Ужгорода Василя Петричка про те, що земельна ділянка на вул. Богомольця, 21, де розміщена вишка, відповідає всім вимогам і «придатна для будівництва». Цікавим є те, що висновок надали без обстеження земельної ділянки в натурі, це зазначено у 7-му пункті цього ж документа. Також відмічено, що немає потреби в організації санітарно-захисної зони.

Проте є інший висновок – за результатами електромагнітної обстановки, точніше – санітарний паспорт об’єкта, виданий Державною установою «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМН України», у якому, зокрема, резюмується: «Випромінювання не є загрозливим для здоров’я населення, бо рівень значно менший від гранично допустимого, але на висоті 30 метрів й вище від землі, рівень електромагнітного випромінювання перевищує ГДР, у зв’язку з цим на прилеглій до базової станції території слід установити Зони обмеження житлової забудови».

Житлова ж зона існувала ще до часів зведення вишки – з початку 90-х років минулого століття. У пункті 11-му документа, підписаного головним санітарним лікарем Ужгорода, теж зазначено, що земельна ділянка «в межах сельбищної зони міста».

За словами правозахисника, виходить, що й висновок від 14.05.2009 № 16/03, і відповідь обласної СЕС від 27.09.2011, де зазначено, що рівні випромінювання не перевищують норм, суперечать висновкам, які надав інститут. Отже, відзначає Василь Попович, є плутанина і суперечності в діях посадовців.

І ще один нюанс, який не додає прозорості цій справі. У тому ж документі від  14.05.2009 № 16/03 зазначено потужність об’єкта – три приймально-пе­ре­давальні антени. Однак, за словами мешканців прилеглих будинків, начебто можна побачити їх аж 7.

До речі, дозвіл на будівництво вишки ЗАТ «Український мобільний зв’язок» дістало ще в квітні 2009 року, тобто за каденції Сергія Ратушняка. І слід зазначити, що всієї цієї довгої історії взагалі б могло не бути, якби міська влада тоді діяла в рамках закону. Адже, за словами доктора фізико-математичних наук, декана географічного факультету УжНУ Степана Попа, якщо об’єкт може бути потенційно небезпечним, слід влаштувати громадські слухання. Зі слів мешканців, з ними можливість розміщення вишки ніхто не узгоджував.

Зрозуміти, хто має правду, а хто винен у цій історії, досить важко. Проте це вже не перший випадок, коли люди скаржаться на «вишку». Тому, можливо, варто би нинішньому депутатському корпусу міста, та й власне меру, зініціювати перевірку таких об’єктів в обласному центрі, а відтак надати ужгородцям вичерпну інформацію й роз’яснення, аби нарешті вирішити це питання.

 

Лариса Романюк

29 лютого 2012р.

Теги: мобільний, стільниковий

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи