Чим найбільше запам’ятається закарпатцям 2011 рік

Велике переселення з Солотвина, наша ялинка у Ватиканіта Ужгород без газу і світла

Чим найбільше запам’ятається закарпатцям 2011 рік

Незважаючи на те, що 2011-й пройшов під знаком полохливого кролика та поміркованого кота, рік виявився багатим на надзвичайні ситуації, скандали й конфлікти. Чоп протестує проти будівництва пункту для утримання нелегалів, Ужгород на тижні залишається без блакитного палива після вибуху на газопроводі, а на Тячівщині розгорівся земельний скандал – напередодні Нового року «Замок» нагадує читачам, що ж відбулося протягом 2011-го, що минає.

Січень

Новий рік розпочався пожвавленням правоохоронців – 11 січня працівники СБУ заарештували директора закарпатського «Укртелекому» Олексія Крупкіна. Кажуть, 2010 року незаконно відчужив належну очолюваній ним структурі нерухомість у центрі Ужгорода, площею близько 140 квадратних метрів. Завдані збитки оцінили у 202 тисячі гривень.

Перший місяць зими приніс і сумну новину. 12 січня, не доживши дня до свого 71-річчя, помер відомий закарпатський митець, заслужений і народний художник України, член Національної спілки художників В’ячеслав Приходько.

З початку року обласний центр сколихнула хвиля невдоволення з приводу підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті. Це сумнівне «задоволення» подорожчало на третину: з 1,5 гривні до 2-х. Перевіз­ники пояснювали такий стрибок збільшенням вартості пального. «У вій­ні проти двох гривень відвоювали 25 копійок» пише «Замок» у № 4. Усім, хто користується громадським транспортом, удалося здобути хоч і невеличку, проте перемогу. З 1 лютого міські депутати знизили ціну до 1,75 грн. Голова тимчасової комісії Вік­тор Щадей під час розгляду питання наголосив на численних порушеннях у міських маршрутках та вкрай низькому рівні послуг. Правда, успіх виявився тимчасовим. Уже з 1 квітня (схоже на першоквітневий жарт!) оплата проїзду знову сягла 2 гривень.

Утім ознаменувався січень і кількома приємними подіями. Одна з них сталася всередині місяця, коли знаменитий ужгородський шоколадьє Валентин Штефаньо представив смаковиту візитівку Ужгорода – однойменний торт. Важив пиріг 410 грамів і коштував близько 40 гривень. Незабаром придбати його вже можна було не лише на Закарпатті, але й у столиці Галичини.

Взимку 2011-го муніципальна поліція Ужгорода почала демонтувати паркани й будівельні огорожі з майданчиків, які були віддані під забудову за поперед­ньої каденції міськради. Зокрема, після численних протестів мешканців прибрали клейончату огорожу з проспекту Свободи, у скверику поблизу магазину «Ювілейний». Хоч і не надто жваво, проте неухильно почалася також війна з крикливими вивісками та білбордами в історичному центрі міста. І хоч суттєвих перемог і наочних результатів удалося досягти тільки під кінець року, та саме у лютому був запущений маховик.

У січні також сталися важливі події державного рівня: депутати ВР посунули вибори з 2011 на 2012 та 2015 роки, а також скасували обов’язкову квоту на транс­ляцію українського музичного продукту в ефірі радіо­станцій. Законопроект, запропонований регіоналкою Оленою Бондаренко, вдалося ухвалити лише з другого разу. Проте 240 «за» таки набралося.

Цієї зими закарпатка Аннамарі Чундак стала срібною призеркою зимової Універсіади, що проходила в турецькому Ерзурумі. Історичну нагороду 20-річна краянка, студентка УжНУ, принесла Україні у змаганнях зі снов­бордингу. Всього ж у цьогорічній Універсіаді у складі української збірної взяло участь 5 закарпатських спортсменів.

Лютий

9 лютого з резервного фонду держбюджету уряд виділив 15 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків грудневого паводку, який пронісся Закарпаттям 7–9 грудня 2010-го.

Усередині лютого в школах Ужгорода оголосили карантин: в обласному центрі – ГРВІ, в краї фіксують випадки захворювання на свинячий грип (Н1N1).

«Гречка подешевшала і зникла» – з такими заголовками виходить наше видання у кінці січня. В Ужгороді не залишилося навіть найдорожчої крупи. Гречка щезла з полиць і з оптових складів одразу ж після того, як Прем’єр-міністр пообіцяв знизити її ціну до 12–14 гривень за кілограм.

6 лютого на території Солотвинського солерудника сталася надзвичайна подія. Карстове провалля збільшилося відразу на 9 метрів, повністю зруйновано компресорну станцію. Питанням Солотвина 2011-го ще не­од­норазово перейматимуться державні мужі як на місцевому, так і на найвищому державному рівні. На кінець року поблизу Тереблі почало рости нове селище для солекопів та алергологічна лікарня.

У лютому область остаточно бере курс на індивідуальне опалення. Ужгород і Мукачево отримають по 1,5 мільйона гривень на «автономку» з обласного бюджету.

Зимові місяці також позначаються (вкотре!) серйозним протистоянням «Закарпатгазу» й населення краю.

З 11 лютого, після майже піврічної перерви, в Ужгороді відновили платні парковки. За справу взялося нове підприємство «Уж-Енергія».

Розпалюється скандал дов­ко­ла будівництва поблизу Чопа пункту тимчасового утримання нелегалів. Місцеві мешканці активно протестують, а згодом категоричне «ні» каже й Чопська міська рада. Мер містечка, Галина Цар, уважає, що такі заклади мають розміщуватися за ме­жа­ми населених пунктів, а не як планували в Чопі – через паркан від школи.

Березень

Весна на Закарпатті розпочалася з дива. У березні в селі Плоскановиці Мукачівського району вдруге за історію населеного пункту знайшли нерукотворний хрест у дереві. Це вже третій такий випадок у краї за рік.

Розпочинається пора масових міських суботників. Збираються всі – від чиновників до громадських активістів та студентів зі школярами. У центрі Ужгорода масово висаджують нові сакури, ясени й декоративні сливи. Свіжі деревцята займають місце катальп, які з’явилися в центрі Ужгорода 2003-го. На 35 саджанців із міського бюджету виділяють 78 тисяч гривень.

У першому кварталі «Замок» також звертає увагу на те, що бракує «швидких» у селах, і сваволю вандалів в обласному центрі, де масово нищаться скульптури й пам’ятники.

Квітень

Підрізали крила Міжнародному аеропорту в Ужгороді: через комерційну невигідність ми залишилися без повітряного сполучення з Києвом – рейс скасували. Це спричинило масове невдоволення люду, адже, аби полетіти до столиці, доводилося ще подолати майже 300 км до Львова.

Одразу п’ятеро міністрів зустрілися в обласному центрі. Міжнародна комісія із захисту річки Дунай – делегації Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, України – напрацьовували план сталого господарювання в басейні Тиси.

Шкільний обід із двох скоринок хліба – управління освіти і науки облдержадміністрації під час перевірки виявило, що тячівських діток годують за 36 копійок...

Допоки в Ужгороді вшосте еротично фестивалили «Березневі коти», у тячівця правоохоронці конфіскували аж 16 тисяч пачок цигарок, а фахівець-винороб та сомельє Наталія Гриценко видала книжку про закарпатський хмільний напій. Краяни посадили дві тисячі дерев, декоративних кущів і квітів, заклали нові алеї, парки, прибрали вулиці, площі, сквери. На Берегівщині відбувся другий фестиваль рибалок та угорської ухи. Гірські струмки краю вперше за останні 15 років заселили рідкісною рибою – фореллю.

У Берегові радилися щодо ремонту доріг і про те, як захиститися від Мужіївського золоторудника – ці проблеми стали головними темами Координаційної наради з питань місцевого самоврядування. Наші юні гандболістки повернулися з чемпіонату України з бронзою. А виноградівці привезли золото першості світу та Європи з гирьового спорту. Потанцювати на ХІ Міжнародному турнірі «Uzhgorod open ’2011» приїхали представники Італії, Данії, Сербії, Боснії і Герцоговини.

Зацвіли японські вишні – в закарпатській столиці розпочався музично-творчий фестиваль «Сакура-фест ’2011». Перед Першотравнем зашкварчало Ракошино – мукачівське село обзавелося своїм кулінарним святом.

Травень

В Ужгороді перекрили рух, ремонтували дороги і навіть відмивали світлофори – усередині місяця краяни дочекалися Президента. Віктор Янукович під час робочої зустрічі з обласною владою окреслив завдання майже в усіх сферах нашої економіки й соціальної сфери, посварив, пригрозив, пожартував. Згодом, у переддень Пасхи, міністр із надзвичайних ситуацій України Віктор Балога привіз із Єрусалима до Закарпаття Благодатний вогонь.

«Замок» розпочав серію пуб­лікацій про готовність Закарпаття до Євро ’2012 – перевірив готелі. Виявилося, що в обласному центрі пропонують ведмежі послуги й не дуже готові прийняти іноземних туристів.

На Виноградівщині лелека приніс 72-річному татові трійню. Вдруге пройшов обласний книжковий ярмарок, закарпатці добросусідилися зі словаками, у Хусті відновили парк на майже мільйон доларів. У Берегові почали по-новому збирати сміття – на подвір’ях з’явилися різнокольорові контейнери для сортуваннянарізно скла, полімерів і паперу.

Допоки журналісти перевіряли готелі, вандали понищили молоденькі сакури й покрали туї. Берегівський райсуд на 29 тисяч грн оштрафував французів, які наприкінці березня намагалися вивезти з України двох малюків мікроавтобусом у меблевій шухляді. Закарпатські митники не пустили за кордон 52 тисячі сигарет.

На Тячівщині і Міжгірщині відправили на полонину отари, вівчарям подарували коників-помічників, а рахівські конярі отримали по півтонни вівса. В Ужгороді, Мукачеві й Хусті виступив усесвітньо відомий гітарист Степан Рак. Вперше в історії Закарпатського краєзнавчого музею двері експозицій відкрили проти ночі – так ужгородці підтримали міжнародну акцію «Ніч музеїв».

Мукачівці перемогли в першості України зі спортивного орієнтування на велосипедах. Найсильнішим юнаком Закарпаття став 17-літній мукачівець Роберт Кизняк. Берегово відзначило 10-ліття «самостійності» – річницю надання райцентру статусу міста обласного значення.

Червень

Ужгородська міліція продов­жує шукати вандалів, які понищили сакури, депутати облради просять Київ підвищити мінімум споживання електроенергії, а на Говерлі туристи залишають усе більше і більше сміття.

На Тячівщині – земельний скандал: голову місцевої рай­держ­адміністрації звинуватили в корупції у сфері земельних відносин. Закарпатські лісгоспи погоріли на незаконних рубках. Біля витоку Чорної Тиси з’явилися символічні таблички 5 країн – України, Угорщини, Словаччини, Румунії і Сербії.

 У турецькому Стамбулі учениця Мукачівської ЗОШ Поліна Авраменко разом із колегою з Херсона вибороли золоту медаль на Міжнародній учнівській олімпіаді з екології. На базі стоматологічного факультету УжНУ відкрили сучасну навчально-виробничу зубопротезну лабораторію. Закарпатський державний університет презентував електронну дистанційну форму навчання.

Наш спортсмен Анатолій Герей виборов срібло на молодіжному чемпіонаті Європи з фехтування. Золото здобули крайові волейболістки, а гандболістки привезли перші в історії області срібні медалі Суперліги України.

Ужгород захопили лягаві породи – відбулася обласна виставка мисливських собак, а в хустському Велятині відзначили шіковних, ипних та читавих косарів. Цілих десять днів Мукачево святкувало день народження, три дні відзначав свою 612-у річницю Перечин. У місті над Латорицею також відкрили перший в Україні пам’ятник дитячій мрії – юному кондитеру. В іршавському Лисичові відбувся фестиваль ковальського мистецтва «Гамора». В Ужгороді відсвальбували без жениха – тут уже вчетверте пройшов парад наречених.

Липень

У Берегові сталося зухвале збройне пограбування. Чоловік у мотоциклетному шоломі зайшов до ювелірного магазину «Аметист» і, пригрозивши продавчині пістолетом, виніс золотих прикрас на 480 тисяч грн. На все це у нього пішло лише 2–3 хвилини. Проте резонансне пограбування розкрили досить швидко – завдяки запису камери спостереження.

У липні на Закарпаття наві­далися високі гості: в одному з крайових санаторіїв тиждень відпочивав прем’єр-міністр Азербайджану Артур Расі-Заде з родиною. Аби гість не заскучив, губернатор краю Олександр Ледида повів його на екскурсію в мукачівський замок «Паланок».

В Ужгороді на втіху туристам і мешканцям міста відродили водограй в альпінарії. Потічок і озерце біля пам’ятника класикам закарпатської школи живопису Бокшаю та Ерделі ожили.

В обласному центрі біля пішохідного мосту (з боку площі Шандора Петефі) встановили «перший робочий закарпатський маяк». Проте назвати скульптурку пам’ятником – важко. Маленька, сантиметрів зо 20, фігурка – смішна подоба американської статуї Свободи. А замість факела в неї вмонтовано світлодіод, який блимає наче справжній міні-маяк.

Серпень

За півгодини вщент згорів «логойдівський» ринок у мікрорайоні Росвигово в Мукачеві. На місце прибули 4 пожежні машини, однак вода для гасіння майже відразу скінчилася і її набирали з сусіднього фонтану. Частину крайніх рядів речового ринку вдалося врятувати й завадити вогню перекинутися на сусідній продовольчий ринок.

Ще одна Закарпатська НС привернула до нашого обласного центру всеукраїнську увагу. 29 серпня в Ужгороді на вулиці Анкудінова вибухнув газ. Горе-копачі вели земляні роботи без дозволів. Зайнялося кафе «Шериф». Три людини з важкими опіками потрапили до лікарні, одна жінка, промучившись тиждень, померла. А місто й прилеглі до нього села майже два тижні залишалися без газу.

Наприкінці останнього літнього місяця у Виноградові до Дня міста встановили пам’ятник виноробу. Простояв ледве добу – п’яний мешканець одного з сусідніх сіл зламав важіль пресу, стрибаючи на ньому. Факт зафіксувала камера спостереження, тож незабаром вандала спіймали.

Вересень

Увечері, 6 вересня, Міжнародний аеропорт «Ужгород» прийняв перший літак регулярного рейсу Ужгород–Київ–Ужгород. Після затяжної перерви, під час якої обласний центр залишався без повітряного сполучення, рей­си таки відновили. 36-місний літак марки «SAAB-340B» відтепер літатиме щоденно – зранку до столиці й увечері назад. Тривалість польоту 2,5 години, вартість – 1600 гривень.

Вкотре пошкодили монумент угорському поету Шандору Петефі в Ужгороді.

У селі Іванівці Мукачівського району урочисто відкрили най­більший на Західній Україні цегельний завод. За словами керівництва підприємства, проектна потужність заводу – 75–80 мільйонів штук умовної цегли на рік. На відкриття зібралася вся еліта Закарпаття.

В Ужгородському районі у селищі Середнє пройшов заключний етап змагань кінологічних команд митних органів України. Апогей – цуцика вартістю 1000 євро подарували губернатору Олександру Ледиді. У нього якраз трапився день народження.

В Ужгороді на базі НВК «Гармонія» у мікрорайоні Доманинці відкрили школу фехтування – одну з найкращих в Україні. А 17–24 вересня в обласному центрі вперше в історії проходив чемпіонат України з цього виду спорту. Серед його призерів та переможців є й закарпатські спортсмени.

Фестивальний вересень завершився на Берегівщині масштабним фестом культур «Be­­reg Fest». За давньою винороб­ською традицією, першими місити винний урожай у діжках довіряли винятково незайманим панночкам, тому організатори заходу вже традиційно запропонували всім охочим дівчатам взяти участь у символічному дійстві. На таке запрошення відгукнулася переможиця «Євробачення» співачка Руслана.

Жовтень

Початок жовтня в Закарпатті теж видався багатим на фестивалі й святкові заходи: Ужгород закінчував святкувати День міста ярмарком «Золота осінь», естафету гучних відзначень підхопили Тячів та Іршава, в Мукачеві вже традиційно пройшов фестиваль «Вечори над Латорицею», а в багатьох населених пунктах закінчення збору винограду відсвяткували «Сюреті-балами».

В Ужгородській міській раді назрів скандал: мер Ужгорода Вік­тор Погорелов настояв, аби кількість білбордів у місті збільшили, чим неабияк обурив громадськість.

Аби паводки більше не загрожували мешканцям Хуста, в місті урочисто здали в експлуатацію новозбудовану дамбу, зведену в рамках програми комплексного протипаводкового захисту в басейні Тиси.

У хустському Драгові після капітального ремонту запрацював дитячий садок на 200 вихованців, а в Ужгородській гімназії вперше за багато років – басейн, на базі якого відкрили школу плавання.

Велике громадське пожвавлення знялося навколо пропозиції скасувати в країні зимовий час. Обласні депутати навіть розглядати можливість запровадити в області місцевий час, та Верховна Рада все таки постановила перевести стрілки годинників.

На українсько-словацькому кордоні в пункті пропуску «Ужгород–Вишнє Нємецьке» запрацював фільтр пропуску – автоматизована система зчитування номерних знаків транспорту, його зважування й занесення в централізовану базу даних.

Ужгород і Закарпаття загалом стають першопрохідцями серед усіх міст і регіонів України у справі переходу на автономне опалення. Щоправда, проходить цей процес не без скрипу. Зокрема, в обласному центрі під’єднання автономних котелень суттєво затягнулося через не­порозуміння місцевої влади із Закарпатгазом.

Обласний центр на муніципальних платних парковках від червня до вересня заробив 86,2 тисячі гривень. А на 86,5 тисяч  зазнав збитків. Про це повідомив директор нової структури, що почала опікуватися стоянками в місті над Ужем – КАТП-072801 – Станіслав Пономарьов, відповідаючи на інформаційний запит.

Обласна влада виношує пла­ни про спорудження нової алергологічної лікарні поблизу затопленого Солотвина – у селищі Тереб­лі. До кінця року вже планують розробити кошторис на проектні роботи об’єкту, детальний план території, здійснити перші закупівлі матеріалів. Наступного року має бути проведено експертизу проекту.

Берегівка Діана Сіренко у жовтні дізналася, що стала першою закарпатською волонтеркою Євро ’2012, а 20 загальноосвітніх шкіл Мукачева й району отримали в подарунок від Віктора Балоги інтерактивні мультимедійні комплекси.

Листопад

Головною темою цьогорічного листопада стала підозра на поширення краєм менінгококової інфекції. На щастя, недугу вдалося локалізувати без серйозних наслідків і жертв.

До Мукачева в листопаді з’їхалася величезна кількість євреїв, котрі урочисто відкрили після тривалого ремонту відреставровану синагогу XIX ст., яка в радянські часи слугувала збройним складом.

«Ожила» після ремонту й занедбана колись будівля ракошинського кінотеатру «Колос», який силами сільської ради й приватних осіб перетворили на сучасний спортивний комплекс.

Винахідливість закарпатських контрабандистів не знає меж. Влітку вони переправляють цигарки по воді й під водою, а згодом переходять на дельтаплани та навіть справжні (саморобні) літаки. Один із таких апаратів наприкінці місяця затримали прикордонники Мукачівського загону.

З Дня Святого Мартина в Закарпатті почалися дегустації молодого вина цьогорічного врожаю: спочатку його смакували у берегівських підвалах Габора Бетлена, а тиждень потому – в очищених і відкритих для масових заходів підвалах «Совиного гнізда» в Ужгороді, де проходив фестиваль «Закарпатське Божоле ’2011».

У листопаді ж обласна влада вперше заявила про те, що цьогоріч саме наш край подарує Ватикану різдвяну ялинку – 30-метрову лісову красуню з Рахівщини, котра важить 4 тонни і має 720 гілок.

Нових обертів набрала й історія з будівництвом на площі Народній приміщення для Національного банку. В обговоренні цих планів узяли участь обласні депутати, історики, архітектори й мистецтвознавці, котрі зійшлися на думці, що проект не варто втілювати у життя.

Грудень

На початку місяця стало ві­домо, що вже наступного року на Закарпатті першим в Україні стартує проект із забезпечення всіх школярів персональними нетбуками, що дозволить зрівняти в доступі до освіти дітей з усіх (навіть найвіддаленіших) куточків Закарпаття.

В аграрному секторі наш край у грудні міг похвалитися стартом приватного проекту з розведення корів породи Угорська сіра. А в культурному – відзначенням 610-ї річниці Королевського Євангелія, котре вважається однією з найстарших писемних пам’яток Закарпаття, написаною Станіславом-граматиком 1401 року у виноградівському Королеві.

Гучним був грудень кримі­нальний. Перипетії навколо «Інтуристу-Закарпаття» (арешт ужгородського депутата Олександра Доктора, силове протистояння й відкриті кримінальні справи), підпали автомобілів, стрілянина зі смертельним наслідком наробили багато галасу й додали правоохоронцям роботи.

Цього ж місяця неподалік Синевиру відкрився єдиний в Україні і найбільший у Європі реабілітаційний центр для бурих ведмедів, яких забрали від жорстоких господарів. Ужгородка Анна Сабадош виборола на конкурсі краси «Міс принцеса України» перше місце.

Багато в грудні, як і годиться, було і святкових заходів. В Ужгороді й Мукачеві пройшли Паради Миколаїв, вперше за 150 років в обласному центрі відбувся благодійний прийом з аукціоном, кошти від якого підуть на облаштування пішохідних переходів в Ужгороді. Та найбільшою гордістю краян стала закарпатська ялинка, яка прикрасила площу Святого Петра у Ватикані. З цього урочистого приводу навіть Папа Римський заговорив українською, а завершилася церемонія запалення головного різдвяно-новорічного дерева католицького світу виконанням нашого гімну. На урочисту інавгурацію закарпатської ялинки поїхало близько 500 краян.

 2011-й виявився багатим на події, дещо контраверсійним, суперечливим і неоднозначним. Попри всі перепитії й негаразди, цей рік залишив для більшості з нас широке поле для вибору, який саме знак – «плюс» чи «мінус» – поставити перед ним в архівах власних спогадів. «Замок», своєю чергою, намагався, не порушивши рівновагу, майже порівну висвітлити як позитивні й світлі сторони життя, так і болісні та гострі злободенні теми. Наступного, 2012 року, наше видання намагатиметься зберігати таку ж рівновагу й збалансованість, чого бажає й усім своїм читачам.

Рік, що минає, пригадували Надія Вишневська, Тетяна Літераті, Лариса Романюк, Наталія Тернавська

06 січня 2012р.

Теги: Новий рік, ялинка

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи