З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів

Полковник Юрій Самбор очолює Чопський прикордонний загін недавно- якихось два роки. Та і за доволі незначний відрізок часу зумів організувати багаточисельний колектив охоронців кордону на ефективну і плідну роботу. Тут усі – від контрактника і до полковника – пройняті однією спільною метою: не допустити порушень священних рубежів України. А вже якщо таке сталося, обов`язково винних знайти, затримати, покарати.

З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів

 -Нелегальні мігранти, - вступає у розмову Юрій Самбор, - територією України надто облюбували собі шлях до Центральноєвропейських країн, це ж бо один із п`яти маршрутів, котрим прагне  нелегальна міграція потрапити до країн Європейського Союзу. Він пролягає через Росію, Україну, Польщу, Словаччину.

З початку року на ділянці відповідальності Чопського прикордонного загону затримано біля двісті незаконних мігрантів, порушено понад двадцять кримінальних справ...

У цих здобутках, як наголошує керівник загону, частка зусиль, виважених дій кожного вартового кордону. І в першу чергу відзначає начальника ВПС "Тиса" підполковника Анатолія Максимчука, начальника ВПС "Чоп-станція пасажирська" майора Антона Павлюка, начальника відділення прикордонного контролю відділу  прикордонної служби "Тиса" капітана Валерія Видиша. Це йому вдалося нещодавно виявити підроблені паспорти в громадян Молдови.

 Валерій Видиш пояснює:
- В Україну громадяни Молдови в'їжджають як туристи. А вже з нашої держави – за підробленими паспортами  через кордон прагнуть до країн Європи. У нашому випадку – до Угорщини.
 До слова, підлеглі капітана Валерія Видиша нині є найкращими фахівцями прикордонного контролю  Чопського прикордонного загону. Гарні показники в оперативно службовій діяльності  демонструє і старший лейтенант ВПС "Тиса" Оксана Шкільняк. 

Відомо, що законодавством країн Євросоюзу передбачено надання статусу біженця певним особам. Саме на цей фактор і розраховують найбільше нелегали, що торують собі дорогу до Європи через Закарпаття. Тут мається чимало випадків, коли за подібною схемою діють громадяни Російської Федерації  чеченської національності, щоб отримати статус біженця.

Аби діяти правильно та ефективно , на озброєння органів  охорони кордону постійно надходить нова техніка та новітні технології . Так, кілька місяців поспіль на підтримку  боєздатності Чопського прикордонного загону надійшло більше двадцяти сучасних переносних тепловізійних комплексів. А це дозволило ефективніше й з меншою кількістю прикордонників якісніше здійснювати контроль чималої ділянки кордону. Саме з використанням цієї техніки прикордонники і затримують порушників священних рубежів країни - незаконних мігрантів .

Та не сидять, звісно, склавши руки і злісні порушники  прикордоння. Вони стали ретельніше готуватися до своїх протиправних дій, використовують GPS, прилади нічного бачення, залучають переправників із числа місцевих мешканців, що добре орієнтуються на місцевості

Юрій Самбор не без гордості каже, що їхнє відомство презентувало нову систему ризиків та кримінального аналізу, котра скоро почне повсюдно діяти в  Державній прикордонній службі країни.   

Це один із видів інформаційно-аналітичної діяльності прикордонних підрозділів, котра включає оцінку загроз у сфері безпеки держкордону і оцінки ризиків в системі охорони державних рубежів тощо. 

Не є секретом, що нині людські потоки через кордон зростають мало не щоденно й щогодинно. І значна кількість затримань порушників кордону, наркотичних засобів, контрабандних товарів та зброї здійснюється саме за результатами оцінки угроз та ризиків.

Лишень за недавній період  в Чопському прикордонному загоні  виявлено пильними прикордонниками біля 30 одиниць зброї, ста одиниць боєприпасів, 200 грамів наркотичних засобів, товарів на загальну суму більше 10 млн. гривень, 22 транспортні засоби з підробленими документами, ще більше автомобілів, що використовувалися, як засоби перевезення контрабандних товарів.

Відомо, що Україна інтенсивно готується до Євро-2012 не осторонь цієї відповідальності  справи і колектив Чопського прикордонного загону. Ще із минулого року в автомобільних пунктах пропуску  через державний кордон діє нова технологія прикордонного та митного контролю, яка передбачає систему  "червоних" та "зелених" коридорів  з наданням громадянам як права особисто обирати полосу руху, спрощений порядок оформлення туристичних та рейсових автобусів. 

До того ж проходить випробування новітня система біометричного контролю для іноземців, Євросоюз схвалив законопроект щодо поетапного впровадження  до 2012 року для громадян країн Шенгенської зони паспортів з біометричними відомостями.

Недавно був розроблений практичний посібник для інспекторів прикордонного контролю під назвою "Відомчі стандарти культури прикордонного контролю". Відтепер персонал прикордонного контролю має привітно усміхатися клієнентам, бути ввічливим, компетентно пояснювати права на кордоні і власні дії тощо. Українцям та іноземцям будуть пропонувати анкети, і кожен зможе гідно оцінити роботу працівників прикордонних служб, пункту пропуску. Анкети роздруковані як на українській, так і мові супутньої країни.

 - У недалекому майбутньому, - каже на завершення нашої зустрічі Юрій Самбор, – на ділянці Чопського прикордонного загону передбачено відкриття ще двох пунктів пропуску. Перший- на україно-польському кордоні у зв'язку з проведенням Євро-2012 та з метою розбудови зеленого туризму – у Великоберезнянському районі - "Лубня-Волосате". Це буде кінно-велосипедно-пішохідний пункт пропуску, і діятиме тимчасово, під час туристичних сезонів.

Другий пункт пропуску маємо на меті спорудити на ділянці Соломоново-Черна, і буде такого типу, як пункти пропуску "Тиса", "Ужгород". Але все це допоки – перспективи, гарні намітки.
 Із полковником Юрієм Самбором, начальником Чопського прикордонного загону, мусили попрощатися. У його приймальні чекали підлеглі та відвідувачі. І часто доймали телефонні дзвінки...

Володимир Бужан,Карпатська зірка, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
08 жовтня 2010р.

Теги: Прикордонники, пункт пропуску, Чоп, нелегали


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
У Малоберезнянському монастирі отців Василіян День Незалежності України відзначили святковою літургією
» Всі записи