«Воювати ніхто не хотів. Нам наказали – і ми пішли», – кажуть закарпатці, що були солдатами угорської армії

Цих ветеранів не вітають з Днем Перемоги, вони не мають соціальних пільг, звань учасників бойових дій тощо. А все тому, що свого часу воювали на іншій стороні – були солдатами угорської армії.

«Воювати ніхто не хотів. Нам наказали – і ми пішли», – кажуть закарпатці, що були солдатами угорської армії

«Від черевного тифу лікували водою з попелом»

У закарпатських містах і селах таких залишилося небагато. А от у Малій Доброні Ужгородського району «Замку» вдалося розшукати одразу двох учасників війни, котрі бачили її з іншого боку.

92-річний Ференц Ускої, його дружина і син показують фотографію, з якої всміхається молодий статечний юнак у формі. Кашкет зсунений набік – схоже, хлопець і не підозрює, через що йому доведеться пройти, аби повернутися живим додому, але вже до зовсім іншої держави. Ференц Ференцович розповідає: народився в Малій Доброні в родині коваля. Мав ще 3-х молодших братів, усі разом допомагали батькові. 1942-го, коли йому виповнився 21 рік, прийшов наказ іти до війська.

 «Я не хотів воювати, але вибору не мав, – згадує він. – Нас зібрали й повезли в Румунію на навчання. Годували дуже добре: 6 разів на тиждень давали м’ясо. Я потрапив у школу водіїв, і так потім майже всю війну перевозив боєприпаси й солдатів».

Вперше справжній бій Ференц Ускої побачив біля містечка Надвірної на сучасній Івано-Франківщині. Звідти угорське військо пішло на Коломию, однак потім відступило. Закарпатця відправили до Дебрецена, а там, коли радянські війська вже підступали до нинішніх кордонів Угорщини, командування наказало йому їхати на передову. Цей період війни, згадує нині, був найстрашнішим. Потрібно було в безпосередній близькості від лінії фронту підвозити продукти, боєприпаси та інші потрібні солдатам речі.

Власне, там для нього, як солдата, війна й закінчилася. Одного дня за кілька метрів від його автомобіля вибухнув снаряд. Ференца Ференцовича поранило в ногу, розірвало вухо, понівечило обличчя. Його відвезли до шпиталю Мішкольца, але ненадовго, бо радянські війська вже були недалеко. Оскільки поранення закарпатця не були смертельними, йому запропонували самотужки повертатися додому. Та ходити він майже не міг, тож подався до свого дядька, котрий жив далі углиб Угорщини. За місяць уже поволі почав ставати на ноги. Коли в дім дядька прийшли угорські офіцери, то забрали добронця допомагати на кухні. Один із військових сказав, що скоро візьме Ференца з собою на фронт, – той вирішив тікати. Але далеко не вдалося – потрапив у полон.

Згадує, що «червоні» повезли його в табір до румунської Тимішоари, де якраз лютував черевний тиф. Лікували угорських солдатів водою з попелом, всі були виснажені й ледве ходили. «Якби не знайома угорка, котра працювала тут і час від часу приносила мені ліки, я би точно помер, – каже Ференц Ференцович.

За якийсь час полонених повезли в товарному вагоні до Росії – в Казань. Там закарпатця примусили працювати на заводі з виготовлення шкіряних виробів. Разом із іншими він бетонував величезні басейни для замочування шкіри. Робота була важка, до того ж годували поганенько – переважно капустяним супом і хлібом (іноді за хорошу працю давали кашу).

У Казані закарпатець пропрацював півтора року. За цей час зовсім нічого не чув про своє село й родину, а близькі, своєю чергою, не знали, чи живий він, чи вже помер. «Якось мене викликав до себе офіцер і спитав: «Скількох росіян ти вбив на війні?» Я відповів, що не вбив жодного. Це була правда. Був звичайним шофером, навіть зброї не мав. Тоді офіцер розповів, що моє село приєднали до Радянського Союзу і я тепер «наш». Тому скоро поїду додому», – згадує дідусь. – Так і сталося. Нас довезли до Чопа, звідти прийшов у Малу Добронь пішки. Вдома всі були живі-здорові. Сказати, що зраділи, коли мене побачили, – це нічого не сказати!»

«Пам’ятаю, кого ловили, розстрілювали за дезертирство в нас на очах

Так само в радянському полоні зустрів звістку про закінчення Другої світової війни інший солдат угорської армії – Дюла Лелкеш. Нині цей усміхнений жвавий 91-річний дідусь згадує, що його забрали в угорське військо лише 1943-го, коли бої точилися вже недалеко від Карпат. «Нас привезли в табір під Хустом. Войовничого настрою у хлопців не було, чимало з них пробували втекти. Пам’ятаю, кого ловили, розстрілювали за дезертирство в нас на очах: щоб для інших був урок», – згадує Дюла Ференцович.

Після короткого навчання новобранців повезли до Будапешта. Там хлопця вивчили на помічника водія (у шофера на війні завжди мав бути підсобник на випадок поранення), але в жодному бою взяти участь він так і не встиг. Каже: якраз стояли  в селі під угорською столицею, коли дістали інформацію, що радянські війська вже близько. Солдати полишили всі автівки й розбіглися хто-куди. Дюла Ференцович сховався в одній із хат – там його і взяли в полон. 

Наступні 2,5 роки закарпатець провів у містечку Ірміні на Луганщині. Працював на вугільній шахті, одразу після роботи повертався в барак, їв і лягав спати. «Забій був такий вузький, що працювали на колінах або й лежачи. Якщо цивільним (а тоді на шахтах робітниками були переважно жінки), дозволяли підніматися на поверхню на обідню перерву, то нам спускали шматки хліба вниз. Не виконував робочу норму – били. Загалом же умови були нормальні».

Куди гіршим виявилося таке бажане повернення додому. Дюлу Ференцовича також якось викликали й повідомили про приєднання Закарпаття до Радянського Союзу. Обіцяли, що поїде в рідне село, провели комуністичну агітацію, наказали збирати речі. Посадили у вагон і повезли у якесь село, на закриту ферму. Тримали там кілька тижнів, майже не годували. Хлопець уже думав, що йому збрехали про повернення додому, коли нарешті у село привезли ще близько 60 закарпатців. Посадивши всіх у товарний вагон, повезли в бік Карпат. Удома його зустрічало все село. Батьки плакали, бо був дуже худий. Дізнався, що молодшого брата Шандора російські солдати забрали в робочий табір у Сваляві, звідки він так і не повернувся...

«Знаєте, у День Перемоги ми теж раділи закінченню війни. Якраз поверталися з шахти в Ірміні, коли почули на вулиці крики, співи, музику. Навіть у полоні ми були втішені: нарешті все це закінчилося. Бо воювати ніхто не хотів. Нам наказали – і ми пішли».

Тетяна Літераті

 

24 червня 2013р.

Теги: війна, Угорщина, полон

Коментарі

magyar 2013-07-03 / 21:56:15
Tri krapki ják dva nuljá.Na parasi....

Адмін 2013-07-01 / 09:48:38
Видалено два коментарі. Ще раз пропоную їх авторам зупинитися.

... 2013-06-30 / 17:07:39
Ось і не гавкай.

Istvan 2013-06-30 / 16:48:38
...: Яка собака найбільше боїться - той гавкає найгучніше...

... 2013-06-29 / 13:22:09
Я не просто так згада про циганську кров. В українців є вираз: крутить як ц иган сонцем. Це приблизо означає ваше наївне "Яке відношення угорці 56-го мають до угорців 39-го?" І на рахунок нації ви правильно засумнівалися, бо тільки повноцінні нації вміють брати на себе відповідальність за криваві історичні гріхи. ТОму у словах про симетію і покаяння більше надії ніж погрози чи образи. Але якщо повноцінність ще не напрацьована, то тільки й залишається що белькотіти про комплекси.

Адмін 2013-06-29 / 12:39:03
Пропоную всім збавити трохи оберти і контролювати емоції.

цензор 2013-06-29 / 12:26:59
О це спотворене сприйняття реальності викликане комплексами! Яке відношення угорці 56-го мають до угорців 39-го? Якщо для когось історія і шлюха, але тільки для людей які мають потенцію нею користуватися. Всім іншим залишається тільки самозадоволення, яке спотворює психіку і призводить до результатів мислення подібного вашому. Для національної совісті потрібна нація, я сподіваюсь ви розумієте про що йде мова, ніколи ще ознакою повноцінної нації не була тупе необгрунтоване несприйняття історичних реалій і жалюгідний писк про помсту і тимбільше образи.

... 2013-06-29 / 12:05:18
Цензор - це ваше ім'я чи внутрішня сутність. ТОбто ми граємо по одним правилам. А говорю я вам не про історія - бо це шлюха, а про геометрію справедливості. Бо коли трупи мадярів пливли Дунаєм у 1956 році, навряд чи хтось із них згадав криваву Тису 1939-го. Так що чекайте чи не чекайте, а воно прийде. Багато горя ви принесли українцям, а каялися малувато. Та ще й зараз якісь надії плекаєте. Тому залиште Евкліда і Лобачевського в покої, а поверніться до національної совісті. Приблизно, як це зробили німці і пробують робити поляки. Не будьте зитрішими всіх. Чи циганськ кров заважає?

цензор 2013-06-29 / 10:14:20
Безперечно можна бути героем ховаючись за три крапки. Так і в цій країні - на словах всі герої, а насправді - пшик. Я почекаю, і мої діти почекають, це не проблема, але чого чекати - що недолуге, закомплексоване буде погрожувати про помсту, про "кособоку" субєктивну справедливість, яка видається за історичну правду. До історії неварто застосовувати Евклідову геометрію, скоріше геометрію Лобачевського.

... 2013-06-29 / 08:18:09
То цензоре лиш симетрія. Чи ви думаєте, що а вашому мадярському випадку геометрія не діє? Ви ще трошки почекайте і все виправиться. Кожна пролита капля крови відгукнеться і скигління до євросоюзів та ООНів, а тим більше до адмінів цьому не зарадять.

цензор 2013-06-28 / 21:18:44
Шановний адмін. Хотілосяб поцікавитися, у коментатора з ніком "Копча" є якісь привілеї що дають йому право безпідставно ображати інших коментаторів, чи в нього індульгенція на ображення угорців. Подібна вибірковість у цезурі, повірте, не на Вашу користь.

Istvan 2013-06-28 / 20:26:43
А в 2. світової украінський нарід воював в УПА набоці фашистів і в КА набоці комуністів... Чи не так?

Istvan 2013-06-28 / 09:21:50
А як наші хлопці пішли в Афганістан воювати? Хтось спитав, хочешь, чи ні?

Гліг 2013-06-27 / 14:37:38
Закарпатський нарід воював в ДСВ набоці фашистів і комуністів ,і неоперався.Тому,що коли у1939 році,захищаючи свій край від гортіївської орди, був по звірячому придушений.І хто забирав ,то тому і служили.

війна-лихо 2013-06-27 / 07:00:15
війна-лихо для народа. наживаються на війні тільки правителі, та капіталісти-шо мають замовлення на зброю. Це ЗОЛОТЕ ПРАВИЛО капіталізму, або як кажуть московіти:"Кому война, а кому мать родная". НІ війнам

василь 2013-06-26 / 19:35:43
Ти, мадяре, спитай свого діда, якщо він живе, чи пишається він своєю участю у війні. Думаю, тобі правильно відповів Копча, шкода лише, що нормальне закарпатське прізвище зас..в березнянський ублюдок.

Копча 2013-06-25 / 16:13:13
Ну і чим ти мадяр пишаєшся? Тим, що твого діда насильно забрали від сім'ї та рідних непотрібну йому на війну де заставили стріляти у таких самих бувших землеробів, студентів, вчителів чи тим, що твій дід отримав, якщо не фізичну так моральну травму на усе життя? Дурень ти мадяр. Поважати дідуся звичайно потрібно на чийому боці він би не опинився під час війни але пишатися нема чим.

magyar 2013-06-25 / 09:53:49
Mij gyid buv soldatom HORTHY MIKLÓSÁ ta vojuvav u tij vijni.Ja z tim pishajush.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи