Закарпаття вперше за 10 років недовиконало грошові плани

4 мільйони гривень – для когось копійки, для когось сума захмарна, а для Закарпаття вона означає дефіцит. Саме стільки недоотримала обласна скарбниця за перший квартал цього року.

Закарпаття вперше за 10 років недовиконало грошові плани

Відповідно таку прогалину уже зовсім скоро можуть відчути бюджетники. У кращому разі це відіб’ється на тому, що їм не куплять, наприклад, очікуване обладнання. У гіршому – не заплатять заслужене за працю.

Як ідеться в пояснювальній записці про виконання обласного бюджету за перший квартал, за січень-березень до крайової скарбниці надійшло 62 мільйони 136 тисяч гривень. Це – 94,5% затвердженого плану, себто – 5,5 % (оті 4 мільйони) – просто не зібрали. Така ситуація склалася вперше за останні 10 років.

Основне джерело доходів, з яких нашкребли оті 62 мільйони, – це податки з наших зарплат. Відтак, ідеться в пояснювальній записці, із заробленого закарпатцями зібрали лише 92,2 % запланованого. Тобто планували наскладати 57 мільйонів, а нашкребли лише майже 53. Тут напрошується висновок: або зарплати в нашому краї зменшилися, або їх і далі успішно видають у конвертах.

З податками від підприємств ситуація аналогічна:  запланували зібрати 220 з половиною мільйонів, а реально отримали лише 85 з половиною. Чи не яскраво це свідчить про занепад в економіці краю?

На що ж пішли гроші і чи достатньо їх?

Оскільки наша область дотаційна, то витратили ми вже значно більше, ніж заробили, – 212 мільйонів 356 тисяч гривень. Із цієї суми зі спеціального фонду (тут акумулюються гроші на ремонти установ, купівлю обладнання тощо) витрачено лише 13,6% з річної суми. У принципі, за квартал повинно витрачатися 25%.

У сфері освіти витрачено із загального фонду 20 % (71 мільйон гривень) – це на зарплати і захищені статті. А от зі спеціального фонду виділено лише 9,6 % (6 з половиною мільйонів) для поліпшення умов у закарпатських освітніх закладах.

У сфері медицини ситуація ще гірша: тут навіть на захищені статті – зарплати лікарів, харчування пацієнтів, оплату комунальних послуг – витратили лише 87% із необхідної суми. 13%, яких не вистачає, можуть відгукнутися у заборгованості зарплати якогось лікаря чи затримці певною лікарнею, скажімо, грошей за воду. Нелегко й пацієнтам: на закупівлю медикаментів витрачено майже 13 мільйонів гривень. Сума ніби й немала, але вона становить лише 11,6% при потрібних 25%.

Ну, і про соціальний захист, який в Україні все ще актуальний для більшості населення. Тут ситуація також бажала би бути кращою. Наприклад, на виплату допомоги дітям-сиротам із субвенції з державного бюджету мали спрямувати три мільйони 600 тисяч гривень, а видали 3 мільйони 197 тисяч. Для надання пільг за користування послугами зв’язку повинні були витратити 8 мільйонів 942 тисячі, а реально використали тільки 5 з половиною мільйонів.

Тож коли Партія регіонів та її керівник на Закарпатті, він же голова облдержадміністрації, Олександр Ледида звітує про поліпшення, варто глянути на цифри. Вони про «покращення вже сьогодні» поки що не свідчать.

Микола Пилип

 

24 червня 2013р.

Теги: бюджет, недовиконання

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи