Мажорні закарпатські ДТП. Ведеться слідство, тривають суди?

У листопаді 2012-го в Ужгороді сталася резонансна й дещо непересічна ДТП: уночі на площі Театральній нетверезий водій на автівці «Chevrolet Captiva», промчавши через пішохідний міст, не впорався з керуванням і врізався в огорожу набережної.

Мажорні закарпатські ДТП. Ведеться слідство, тривають суди?

Постраждав металевий святий – статуетка Миколайчика. Молодому «шумахеру» неймовірно поталанило, що, коли він витинав віражі на Корзо, Волошина й Театральній, ніхто не втрапив під колеса його автівки.

Донька депутата й помічник прокурора

Але сама безглуздість і нахабність такого вчинку – це лише сучасна тенденція: маєш права, дорогу машину і якийсь статус у суспільстві – правила не писані. Принаймні так думає пересічний українець, у лексикон якого вже давно ввійшла стійка й суто наша ідіома – мажорні ДТП. Тут, зокрема, можна згадати й про нашумілу аварію навесні 2012-го року, коли після зіткнення з бездоріжником перекинувся квадроцикл з трьома пасажирами. За кермом мотозасобу був 15-річний син колишнього мера Ужгорода Сергія Ратушняка. Втім люди бояться вже не стільки блатних на дорогах, а того, що сановитий винуватець трагедії має можливості уникнути справедливого вироку.

Останнім часом аварій з участю чиновників, силовиків чи інших представників влади вистачає і в нашій області. Так, 2012 року столичний «Український тиждень» подав інформацію про найбільш резонансні мажорні ДТП в Україні за перше півріччя, в яких загинули 11 людей. Дві з них (із летальними наслідками) сталися саме на Закарпатті.

Ішлося про аварію з участю доньки керівника «Закарпаттяобленерго» і депутата Закарпатської облради (тепер Верховної Ради) від Партії регіонів Василя Ковача – Інни Ковач. А також ДТП на Виноградівщині, де фігурувало ім’я помічника прокурора Виноградівського району Едуарда Зузака. У першій аварії загинув мотоцикліст, у другій – водій і пасажир.

Справедливості ради, варто відзначити, що участь у ДТП доньки регіонала підтвердили доволі швидко. Прокуратура встановила: 19 березня, близько 14.00, водій автомобіля марки «Фольксваґен-Туарег» Інна Ковач, виїжджаючи з другорядної дороги, допустила зіткнення з мотоциклом марки «Kawasaki ZX12R» під керуванням громадянина Сергія Камольцева, який рухався головною дорогою у напрямку КПП «Ужгород». 34-річний байкер помер на місці. Прокуратура області порушила кримінальну справу за фактом смертельного ДТП й пообіцяла об’єктивно розслідувати смертельну аварію.

Правоохоронці навіть скаржилася на необ’єктивність деяких видань, які поширили інформацію про нібито «замовчування» фактів. Справу порушили за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, які спричинили смерть потерпілого). А друзі байкера пообіцяли, що коли трагедію замнуть, то вони піднімуться по всій Україні й перекриють дороги на знак протесту.

Як повідомили у прес-службі прокуратури області, після низки експертиз справу закрили через відсутність у діях особи складу злочину. Експерти постановили, що байкер рухався не своєю частиною дороги і перевищив дозволену у межах населених пунктів швидкість. Побачивши зустрічну автівку, різко загальмував, вилетів із сидіння мотоцикла й ударився головою у двері «Фольксваґена-Туарега».

Вже майже рік минув і з моменту аварії на Виноградівщині. Зранку 22-го квітня в районі села Онок сталася ДТП за участю помічника прокурора цього ж району. Його «Peugeot 407» зіткнувся з зустрічною «Audi-80». Як пові­домляла тоді прокуратура, внаслідок аварії водій і пасажир автомобіля «Ауді-80» померли на місці, а помічника прокурора доправили в реанімаційне відділення Виноградівської районної лікарні.

За фактом ДТП теж порушили кримінальну справу за ч. 3 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).

Мала відбутися низка експертиз, зокрема на наявність алкоголю в крові. Але перші результати показали розбіжність у показниках: у лікарні алкотестер зафіксував у помічника прокурора легкий ступінь сп’яніння, а експертиза свідчила, що він був тверезий. Прокуратура обіцяла розібратися. Далі чекали на висновки експертизи вже від Львівського науково-дослідного інституту. Справа наразі завершена – триває її судовий розгляд. За цей час помічник прокурора звільнився з роботи і вийшов на пенсію.

Ще в одній надзвичайно резонансній справі, яка сколихнула Закарпаття ще два роки тому, теж фігурував правоохоронець.

20 квітня 2011-го на трасі Берегово–Мукачево, між селами Нижній Коропець і Дерцен, загинув в автокатастрофі 21-річний голова селянсько-фермерського господарства «Ковач» Микола Товтин. У машину хлопця вдарив  службовий автомобіль Закарпатського МВС «Фольксваґен-пассат», в якому були начальник Берегівського райвідділу міліції Олександр Яцканич та його водій. Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом ДТП, а після тривалого слідства передала її до суду.

Пан Яцканич проходив у ній як один із потерпілих, а його водій – як обвинувачуваний. Батьки загиблого хлопця розклеїли сотні оголошень з проханням відгукнутися свідків трагедії. У грудні 2012 року Мукачівський міськрайонний суд почав розгляд справи по суті.

Втеча до психлікарні

Найрезонансніша справа останнього часу – ДТП на Хустщині, в якому загинули молода жінка та її донька. Керівник хустської філії «Закарпатгазу» Павло Нагірний, який 19 листопада 2012 року неподалік Хуста, керуючи автомобілем «Мітцубісі Пажеро», виїхав на зустрічну смугу, і врізався в  «Daewoo Nexia», за кермом якої була 32-річна Галина. Разом із жінкою в салоні перебували її семирічна донька і ще двоє дітей. Галина та її донька загинули тут же, інших юних пасажирів з тяжкими травмами госпіталізували.

Чого вже тільки не було в цій справі: і освідчення у психіатрів, які визнали Нагірного спочатку хворим, а потім вже здоровим, і втеча... до Берегівської психіатричної лікарні, і публічні виступи обурених хустян, які бояться, що винуватець трагедії уникне покарання.

На довершення – на останнє засідання Хустського районного суду, що відбулося 11 березня, ні Нагірний, ані його адвокат просто не з’явилися! Чоловіка мали конвоювати з Берегівської психіатричної лікарні на судове засідання з приводу доцільності його дальшого оздоровлення.

Суддя запевнив, що лікарі й конвойна служба були вчасно повідомлені про судове засідання. Жодних клопотань про перенесення засідання не надходило. Але, як повідомили з прес-служби Закарпатської обласної прокуратури, наразі є пояснення, яке надала дружина Нагірного: мовляв, вони не були вчасно повідомленні про дату і час судового засідання... Її слова підтвердив і адвокат підсудного. Також він пообіцяв забезпечити явку свого клієнта на наступне засідання суду.

Як можна було «не знати» про те, що відбудеться чергове слухання при тому інформаційному супроводі й суспільному резонансі, що є сьогодні, – цікаве питання. Воно вже схвилювало й прокуратуру: Хустська міжрайонна прокуратура відправила запити до Хустського районного суду, аби дізнатися, чи звідти належно повідомили Нагірного про засідання. А також у Берегівську психіатричну лікарню, аби з’ясувати, чи підсудний взагалі перебуває в них і в якому стані.

Хустяни доволі неочікувано продемонстрували справжню небайдужість до чужої біди: регулярно приходять під стіни суду й тримають плакати з фотографіями померлих та написами: «Винний має бути покараний». А містом тим часом уже навіть поповзли чутки, що Нагірний якось примудряється навідуватися додому. Кажуть, його бачили на власній дачі...

До речі, начальник УМВС у Закарпатській області Василь Варцаба повідомив, що відбувається внутрішнє слідство щодо дій хустських правоохоронців у розслідуванні смертельного ДТП з участю Павла Нагірного. Пообіцяв: якщо вина правоохоронців у замітанні слідів злочину буде підтверджена, винуватців покарають. А тривалість слідства пояснив великим обсягом слідчих робіт, які треба виконати. Що ж, хочеться сподіватися на слово офіцера...

І вже цього року сталася ще одна трагедія, у якій фігурує представник влади. На автодорозі державного значення сполученням «Київ–Чоп», поблизу села Клячанова Мукачівського району, водій службового автомобіля «Skoda Fabia», рухаючись у бік Мукачева, наїхав на 49-річну місцеву мешканку на велосипеді, яка намагалася перетнути проїжджу частину. Жінку відкинуло на смугу зустрічного руху, де на неї наїхала вантажівка «MAN».

За кермом «Шкоди»був начальник Міжгірського райвідділу міліції Юрій Пеца – цей факт таки підтвердили в УМВС у Закарпатській області. Справою теж займається прокуратура. До Єдиного реєстру досудових розслідувань прокуратурою Мукачева внесено дані про ДТП з попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 ККУ (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами). Ведеться слідство.

У всіх ДТП, де фігурують імена начальства різних рангів, правоохоронців чи й просто чиїхось дітей, дружин та інших родичів, – є одна спільна риса. Навіть якщо офіційно довели й через усі ЗМІ повідомили, що високопосадовець таки не винен в аварії і на те є всі необхідні докази, – прості українці однаково сумніваються в чесності й достовірності таких висновків. І людей можна зрозуміти. Бо ж через те, що слідство нерідко затягується, публічна інформація про резонансі аварії надходить дуже дозовано, а справи в суді розглядаються місяцями та навіть роками, – складається враження, що хтось дуже хоче уникнути покарання і, головне, має для цього всі важелі та можливості.

Лариса Романюк

 

25 березня 2013р.

Теги: мажор, ДТП

Коментарі

мирось 2013-04-17 / 12:29:32
Ніякі справи не ведуться. Помічник прокурора Виноградівського району на смерть збив двох людей, а справу закрили. Мажорів до відповідальності не притягують. Віддуватись прийдеться простим смертним.

Василь 2013-04-03 / 12:43:05
До Ігоря Барана. Як Ви не хочете розуміти, що той "пацанчик" порушив Закон вже тим що сів у 15 років за руль, на незареєстрованому транспортному засобі, виїхав на основну дорогу. А вже скоєне ДТП то наслідки його порушень. Але і так йому за це нічого не буде і Ви знажте чому.

Генек 2013-03-30 / 08:32:29
Особисто мене батьки вчили до 18 років не їздити по проїжджій частині, навіть на велосипеді. Тому все діло в вихованні, якому тепер не приділяють потрібної уваги. Мажор - він тому і мажор, що його соціальний статус дає йому можливість похизуватися тим, що він крутіший і він цією можливістю безсовістно користується, особливо малолітній мажор.

Ігор Баран 2013-03-28 / 23:08:30
4 сорри - а якби замість ... були ви на нормальному автомобілі і з посвідченням водія, і в вас би той самий автомобільчик врізався, то про що би сьте писали ?
За моєю логікою, кожен учасник дорожнього руху відповідальний за свої дії, і в цій конкретній аварії є конкретний винуватець.
А конкретний дітвак провалявся в лікарні із переломами, що теж, думаю, не солодко

депо 2013-03-28 / 21:14:20
А у Королеві таких Нагірних - цілий циганський табор.Не знають ні читати, ні писати, а права на керування авто мають. Зрозуміло, що купують.

сорри 2013-03-26 / 20:08:41
Якби на дорозі не було малого Ратушняка, який не мав прав, а значить не мав права взагалі перебувати за кермом транспортного засобу (який, в свою чергу, не мав права бути на дорозі, бо не був зареєстрований) - цієї ДТП не було б.

За логікою Ігора Барана, тепер кожен дітвак, не маючи прав, може сісти за руль татового автомобіля, мотоцикла чи квадроцикла і гасати по вулицях. Що тоді буде?

Уявімо, що на місці малого Рати був би не такий мажористий дітвак. Квадроцикл вже би був на штрафплощадці, а батьки заплатили би за своє чадо такий штраф, що дітвак би потім довго не міг сісти на "відшліфовану" ремнем гузицю.

Рано чи пізно, покриваючи малих мажорів, І.Баран також може попасти в аналогічне ДТП. Бо критична маса вседозволеності на вулицях зростає. Почитайте лише на цьому сайті, скільки останнім часом стається ДТП за участі мажорів, які ганяють на великих швидкостях і сідають п'яними за руль. Бо їм можна. Рано чи пізно такий може трапитися і на дорозі Ігора Барана. Не дай Бог...

Чужі діти, пане Ігор, скоро ростуть. І з малого Рати швидко може вирости ще один Нагірний...

Ігор Баран 2013-03-26 / 13:49:08
До всіх анонімних активістів. 1.Має значення, хто спричинив аварію, і саме так і закон визначає 2. В кожному конкретному випадку ситуація різна, не валіть в купу. 3. Якщо комусь із вас настільки допекли батьки чи інші родичі названих осіб, то виставте їм претензії відкрито, а не гадьте тут під ніками

Jos 2013-03-26 / 10:21:56
До Ігор Баран
Не має значення, хто спровокував аварію. Ситуація показова вседозволеністю та безнаказаністю мажориків.

Ігор Баран 2013-03-26 / 06:58:21
Дійсно хлопець їхав без документів. Але це ніяк не міняє того факту, що АВАРІЮ спричинив НЕ ВІН.

Просто факти 2013-03-26 / 00:11:44
З січня 2010 року не тільки водіям скутерів з об'ємом двигунів до 50 куб. см, але й водіям квадроциклів необхідно мати посвідчення на право керування таким транспортом. Зокрема, на скутері й мопеді можна їздити з 16 років, на квадроциклі й мотоциклі – з 18. Хлопцю на той час було 15, прав він не мав, транспортний засіб взагалі не був зареєстрований. Про все це офіційно повідомляло УМВС.

Ігор Баран 2013-03-25 / 23:52:56
Що робив Коля на дорозі ? Їхав. Аварію ж завинила інша людина, от і пишіть про цю дамочку.
Хлопець і так постраждав з чужої вини.

ЛОЦИ 2013-03-25 / 13:47:45
таких неподобств усюди много в нашому суспільстві. Кожен коло чого сидить, там і беспредєльнічає. Начнім із роддома. Хіба то нормально привізши жінку родити, я бігав ще дві години по аптеках за різними прибамбасами, а ще без 200 доларів казали що може й не родити. Далі дитсадочок. Незважаючи на політику ПРЕЗИДЕНТА, в дитсадочок тоже проблема без хабаря потрапити. Далі школа. Вчителі обнагліли - подарки і хабарі, а за що їм то всьо? непонятка. далі вуз, далі робота, далі всякі ненужні канітєлі, з яких цивілізовані країни співчуваючи нам сміються. А потім ще як помреш, то кончений патологоанатом ще просить 200 баксів за розтин чи за що там. КАМО ГРЯДЕШИ, ВИКТОР-СУСАНИН?

7777 2013-03-25 / 11:49:47
Так хай Ігор Баран напише що і Нагірний здурів за кермом і випадково наїхав на део.

Микола 2013-03-25 / 10:51:04
Не дай Бог, але у такій ситуації може опинитися і нормальна, адекватна і цілком твереза людина, бувають ситуації. Але такі п@д@р@с@ як Зузак, Нагірний, які заливши очі сіли за кермо і вбили невинних людей не заслуговують на наш "гуманний" суд. Мочити п@д@р@с@в, більше на них управи нема. І тим що їм "рішают", адвокати, прокурори менти і судді будуть палити їм машини, дома,...

ужгородець 2013-03-25 / 09:24:07
2 Ігор Баран

Що робив на дорозі неповнолітній пацан без водійського посвідчення на незарестрованому транспортному засобі?

... 2013-03-25 / 08:40:09
Якби не дружина Зузака Богдана, то він залишився б "колекою" в смугастій формі. А на рахунок "випивший" - п'яний був як дощ, а нахабний як Зузак. Майбутнє: жити Едічці у криївці і закінчити в психлікарні, або їхати в Занзібар, де дуже багато диких обізян.

Барану 2013-03-25 / 08:31:35
Якщо ти або твої родичі з відомим прізвищам, у будь-якій ДТП ( винен ти чи ні) апріорі винним журналісти вважатимуть тебе і писатимуть так

Ігору 2013-03-25 / 08:29:09
Зузак не був випивший.Зараз він взагалі колекою лишився

dfcz 2013-03-25 / 08:19:25
терпілі сторони притензій не мають, на відміну від журналістів

Ігор 2013-03-25 / 06:40:54
Прокурор Зузак був п"янезний, а йому дали можливість піти на пенсію. Убивця двох людей не поніс ніякого покарання.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи