У Загатті на Іршавщині директором школи призначили бізнес-леді без педагогічної освіти

Театром абсурду називають мешканці села Загаття на Іршавщині ситуацію, яка склалася у місцевій школі. Трохи більше тижня тому замість попереднього директора, що пішов на пенсію, тут представили нову – молоду й симпатичну –директрису.

У Загатті на Іршавщині директором школи призначили бізнес-леді без педагогічної освіти

Все б нічого, проте свіжоспечену очільницю районне начальство не лише призначило в обхід учительського колективу, проігнорувавши письмове прохання вибрати нового директора з числа вчителів Колоднянської ЗОШ І–ІІ ступенів, а й... порушивши низку норм Закону про освіту.

«Як можна призначити керівником такого закладу людину без вищої педагогічної освіти і без жодного дня вчительського стажу? Це не вкладається в жодні рамки, – нарікають учителі. – Наталія Лендєл має лише фах менеджера, все своє життя працювала підприємцем, не має жодного стосунку до освіти, й дня не пропрацювала в школі». Проте має впливових родичів, – додають стиха.

Тим часом наказу про призначення Наталії Лендєл директором ніхто в самому навчальному закладі так і не бачив, як і її особової справи та диплома про вищу освіту. Не бачили цих документів, як виявляється, і в управлінні освіти Закарпатської ОДА, куди ми звернулися по коментар. Начальник управління Михайло Мотильчак зауважив, що про ситуацію він уже чув, проте паперів жодних у руках не тримав, тому коментувати наразі нічого не береться. «От коли справді з’ясується, що факти достовірні, тоді будемо реагувати, звертатися в районний відділ освіти і брати пояснення, на якій підставі призначили цю людину».

 Школа як філія парторганізації?

«Наталію Лендєл директором одноосібно призначив новий начальник відділу освіти Іршавської РДА Костянтин Хрипта», – стверджує сільський голова Загаття Іван Бідзіля. «З таким рішенням мало хто згоден навіть у самому районному відділі освіти. Багато хто просто шокований. На мої неодноразові звернення та наполягання, що згідно із статтею 20 Закону «Про освіту», призначення керівників навчальних закладів мали б погоджуватися з органами місцевого самоврядування, пан Костянтин лише відповів якось у телефонній розмові: «А що вам до того? Це  моя школа!».

Аби з’ясувати ситуацію, «Замок» вирушив на Іршавщину. У самій школі атмосфера дуже напружена. Увесь педколектив зібрався, щоб висловити своє незадоволення з приводу останніх подій у школі. Вчителі розповіли про те, як саме відбулося представлення нового очільника закладу освіти. «Цього дня, 28 серпня, було представлено нового голову Іршавської РДА Василя Ковбаска. Скориставшись «перехідним моментом», начальник відділу освіти Іршавської РДА Костянтин Хрипта того ж дня приїхав представити педколективу Колоднянської ЗОШ І-ІІ ступенів в Зарічеві нового директора.

Окрім самого пана Хрипти, Наталію Іванівну Лендєл також супроводжував її чоловік – підприємець, один із представників осередку Партії регіонів Сергій Лендєл та… «друг сім’ї» (як він представився) начальник місцевого штабу Партії регіонів Іван Завидняк ….

«Ми обурилися, звичайно, – пригадують учительки, – що взагалі ця людина (Завидняк – Авт.) робить на наших зборах? Чому і з якої причини вона повинна тут перебувати? Адже школа – це не філія парторганізації», – каже голова профорганізації вчителів Оксана Сідор.

«Зрозумійте, тут не йдеться про якусь боротьбу між двома чи трьома кандидатурами за посаду директора. Маємо грубе порушення законодавства, коли на таку посаду призначається людина, яка не відповідає жодній з передбачених вимог і норм закону», – пояснює колишній депутат сільради, громадський активіст Юрій Сідор.

Не хотіли псувати свято для дітей…

«Ми, вчителі, висловлюючи свій категоричний протест, могли зірвати свято 1 вересня, проте нам не хотілося псувати настрою першокласникам, для яких цей день особливий і мав би запам’ятатися на все життя. Ми вчинили по-людськи. Проте, якщо і надалі наші звернення й прохання ігноруватимуть, діятимемо більш рішуче. І якщо правди нема в нас у районі, нема в області, то підемо шукати її аж до Києва. І, думаю, батьки нас підтримають», – каже Оксана Сідор.

«Батьки й справді обурені. Дехто навіть хоче забирати дітей зі школи. Ситуація в педколективі нині також дуже напружена, неспокійна, часом навіть ворожа. За всі роки, що тут працюю, не пригадаю, аби колись було настільки неспокійно. Та й на весь район і навіть область школа вже встигла нашуміти. Колеги дзвонять, дивуються: як таке можливо? Як могло таке статися?» – розповідає інша вчителька.

Михайло, мешканець Загаття, також незадоволений новим при­значенням: «У мене таке ж ставлення, як і в більшості бать­ків. Ця ситуація є абсолютно несправедливою. Моя дитина пішла в перший клас цього року, і я проти, щоб школою керувала людина без освіти».

Солідарна з ним й інша мешканка села, пані Ганна: «З таким успіхом і мене могли директором призначити, і будь-яку людину з вулиці. Та про що можна казати, якщо сама Наталія Лендєл, мати 3 дітей, на запитання, чи переведе дітей до нашої школи з іршавської, де вони вчаться, заявила, що ні, бо в нас учителі недостатньо кваліфіковані, щоб надавати відповідний рівень освіти. Чи не блюзнірство? Людина йде керувати колективом, висловлюючи такі речі, а при цьому сама не має педагогічної освіти?!» – обурюється мешканка Загаття.

Вчителям погрожують

Тим часом сільський голова Загаття Іван Бідзіля ще минулого тижня направив звернення районному прокурору, а також до обласного управління освіти з проханням скасувати незаконне призначення районного відділу освіти. Проте наразі реакції жодної. З надією на сприяння у вирішенні питання сільський голова також звернувся до депутата обласної ради Павла Балоги.

Загатянські вчительки зізнаються, що останнім часом їм телефонують, погрожуючи звільнити з роботи, залякують. «Ми боїмося. Ми молоді, у нас також є діти. Нічого не маємо проти Наталії Іванівни як людини, але не можемо миритися з тим, що з нашою думкою абсолютно не рахуються.  Одна неправда породжує іншу. Скоро нас так можуть ні за що почати всіх звільняти», – нарікають у школі.

Допустимість і такого варіанту розвитку подій показало наше спілкування з самою директрисою. На жаль, бачення ситуації, що склалася, самої Наталії Лендєл нам почути так і не вдалося. Жінка дуже сумлінно заповнювала журнал і підвищеним тоном повідомила, що розмовляти з журналістами не має часу. Натомість і час, і бажання знайшлися в її чоловіка – пана Сергія, який, раптом з’явившись у школі, мало не під руки вивів нас з кабінету «поговорити віч-на-віч», при цьому наполегливо наголошував, аби наше видання не наближалося до пані Наталії і краще висвітлювало інші, не менш важливі теми в селі.

Насамкінець нам таки вдалося взяти коментар у Костянтина Хрипти, начальника відділу освіти Іршавської РДА, який і представив педколективу Наталію Лендєл як нового очільника школи. «Наталію Іванівну призначено тимчасовою виконувачкою обов’язків директора Колоднянської ЗОШ. Наказ про це є». На запитання, чи має пані Наталія вищу педагогічну освіту, яка потрібна, щоб обіймати таку посаду, пан Костянтин відповів коротко, проте невпевнено: має. Коли ж мова зайшла про стаж нової директорки, начальник освітнього відділу послався на зайнятість і просив передзвонити за півгодини. Однак, на жаль, більше слухавки Костянтин Володимирович  не піднімав.

Наразі залишається чекати, як на таку справді резонансну подію відреагує прокуратура й обласне управління освіти. Тим паче виглядає дивною дещо затяжна пауза цих інстанцій у вирішенні, здавалося б, доволі однозначної справи. Люди кажуть: то все наближення виборів і боротьба за зони впливу. Однак хто і які  бонуси, а які мінуси назбирає собі в підсумку цієї історії, стане очевидно вже незабаром. 

16 вересня 2012р.

Теги: Школа, освіта, директор

Коментарі

МУ-МУ 2012-12-01 / 17:43:42
А чому більше нічого не коментуєте? Що надоїло?

арданівська ЗОШ 2012-09-30 / 20:11:38

МИ НЕ ХОЧЕМО ******** ДЕРЕКТОРА

коза 2012-09-24 / 20:24:24
Ганьбилибисьтеся 100 років шо в пишите вас уже миліція шукать в думаєте шо в бися справили з токов посадов самі тумани нич низнавуть а за инших пишуть а ви свої покажіть дипломи а говорити і я знаву а робити ко буде скурив би вас Честер 20 років тому

КОТ 2012-09-21 / 14:36:01
такий молодий і уже курупціонер куда дивляться органи та партія регіонів на чолі із Суханом Я.В

кот 2012-09-21 / 14:33:58
такого дурного козла як костя йому леш дома ягоди садити він даже не може занимати таку посаду як деректор школи бо він тупий !і заті взятки шо взяв від вчителів у дунковиці дав їм ставку 0.25 у горбку і дунковиці ! і купив собі машину!!!

симко 2012-09-19 / 21:50:29
пуці дурний

пішта 2012-09-19 / 21:48:31
ссавби гиці

Саша 2012-09-18 / 03:43:08
Та це ж климова донька... івана дмитровича... я в шоці!!! до чого додумалися...

ШТЕФАН 2012-09-17 / 19:55:14
Така сама ситуація у нас на Міжгірщині. Ригоанали поклали таку собі далеку від освіти міс Сукільдєєву, яка лиш виборами і занимаєся, а не освітянськими проблемами. А про те, що неугодних направо й наліво знімають з роботи і всіляко залякують, я вже й говорити не хочу. Борімося - поборемо. Геть Сукільдєєву, геть Сморчкова, Геть бандюків

Йовнатанка 2012-09-17 / 09:48:09
Дякувати Богу, що народ не мовчить, а висловлює протест. Приємно, що хоч у Загатті, бо коли призначали Костянтина (не можу назвати його поважно ні паном, а ні по батькові - дуже вже примітивний, невіглас і підленький), ніхто не помітив, що диплом у нього далеко не педагога, а про стаж роботи у школі - взагалі слів нема. Однак проштовхнули, зробили славу дурню, попри те, що у районі є достойні освітяни-професіонали.
Цікаво, чому дозволили "начальничку" повернутися директорувати далі? Хай би спочатку відповів за свої призначення і не тільки: за ненормальне ставлення до працівників управління, і за те, що абсолютний баран в освіті.

освітянин 2012-09-16 / 21:39:17
Перш за все треба негайно зпитати з влади,яка сама допустилася грубих порушень, незаконно призначивши свою людину без відповідної педагогічної освіти.Тим самим влада являється грубим порушником закону,перед яким треба нести сувору відповідальність.І про такі кричущі факти замовчувати неможливо.Судячи з того, як поступає міністр освіти, підписуючи ганебні накази, в Україні з освіти давно зробили бізнес.Це просто не припустимо впринципі!

катя 2012-09-16 / 20:40:33
Костянтин Володимирович на скільки відомо теж занимав посаду начальника відділу освіти незаконно,але на це чомусь ніхто не звернув уваги.Після цього він знову повернувся до Арданівської ЗОШ директором .Питання!!! Куди дивиться наша влада?Районний депутат Костянтин Володимирович ганьбить свою партію (Партію
Регіонів).

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи