Школярі села на Міжгірщині змушені вчитися у колишньому домі священника

Колись житло священика, а зараз школа. Будівля, якій вже понад сторіччя, альма-матер для більш, ніж сотні дітей с. Річка, Міжгірського району. Пристосовані приміщення споруди не відповідають сучасним вимогам, а учні навчаються у прохідних класах. Потреба в будівництві нової школи виникла давно, та далі фундаменту справа не пішла. Зараз же будівництво не відновиться, адже оголошений тендер залишився без уваги будівельних фірм.

Школярі села на Міжгірщині змушені вчитися у колишньому домі священника

 

Новий навчальний рік і знову без нової школи. Навіть надії на те, що в скорому часі у селі збудують нову споруду, яка б відповідала всім вимогам часу, а учні навчатимуться не в гірших умовах, ніж інші, вже не залишилося. Хоча ця проблема неодноразово обговорювалася на рівні району та області.

Понад ста учнів навчається у пристосованих приміщеннях будівлі, в минулому, житла місцевого священика. Споруді, яка будувалася разом з сільською церквою, понад століття, про що свідчать дати на фасаді. Одноярусна будівля з масивними кам’яними стінами і підпертим колонами дахом – все це нагадує про поважний вік школи. Якщо для учнів і знайшли місце для навчання, то умови тут аж ніяк не сприятливі. Тісні приміщення, старі низькі парти, зсунуті один до одного так, що діти можуть тільки влізти за них і практично не рухатися.

Гірше, коли сидіти нерухомо доводиться взимку, адже високі стелі та кам’яні стіни не утримують тепло, яке у класних приміщеннях почергово підтримують учні, підкидуючи дрова у піч. Все би нічого, та три класні кімнати з’єднані між собою. Це не єдина незручність для учнів, адже навчання ведеться паралельно у всіх шкільних класах. Свого часу в селі взялись за будівництво нової школи. Завезли техніку, робітників і потрібний матеріал. Та робота далі фундаменту не пішла, то через відсутність фінансування, то через інші, стерті часом причини.

Зараз під заростями нічого не видно, тільки бетонні блоки нагадують про незакінчену роботу. Цього року в жителів села та керівництва школи була надія, що до роботи все таки приступлять і зведуть для учнів нову, сучасну школу. Як прийнято в таких випадках, був оголошений тендер. Оголошений тендер на будівництво не тільки школи в селі Річка, а й в селі Негровець, де мало проводитися будівництво другої черги – столова і спортзал. Та цього року і там не судилося розпочати роботи. Не бажання будівельних компаній брати участь в тендері насторожує. Будівельники не мають бажання йти на ризик і залишитися з обіцянками, але без грошей.

За словами голови райради, Міжгірщина втратила свою привабливість у плані залучення інвестицій та бажання різних компаній працювати в районі. В скорому часі оголосять про нову дату проведення тендеру і в районній раді сподіваються, що хоч цього разу хтось, тай візьметься до роботи. А поки учням Річки доведеться йти на перший дзвоник у будівлю старої школи.

Детальніше про це – у сюжеті підсумкового випуску новин М-студіо за 20-26серпня  2012 року.

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
28 серпня 2012р.

Теги: школа, ремонт

Коментарі

Виборець з Колочави. 2012-09-04 / 17:57:52
Іване Васильовичу, так де список "тушок" та запроданців?

Виборець з Колочави 2012-08-31 / 09:20:10
Шановний Іване Васильовичу!Дуже просимо Вас надрукувати в районній газеті та викласти на сайт районної ради всіх так званих "тушок" і тих хто працює в районній раді в унісон з ПР. Хочемо , щоб народ Міжгірщини знав всіх своїх зрадників та посібників Василя Деревляного.

негрівчанин 2012-08-30 / 14:50:49
а хто дасть грошей на школу ??, якщо голова без голови Ярема не виділив а виділив всі гроші на футбол, бо звідти йому їх легше вкрасти !!

Ярьома 2012-08-29 / 14:03:48
Річка - ацтой... Негровець - всьо!!!

вася 2012-08-28 / 21:01:47
Ярема:чемодан,вокзал-Негровець,бо у районній раді в тебе більшості вже не є.

рачаник 2012-08-28 / 20:49:07
як ви кажете що Ярема нич не робить ???, а гроші Балогівські на вибори носить по Негрівцю і Колочаві !! Ось яка у нього робота !! а наша міліція спить , ось де треба гроші шукати на розвиток району , впіймати Ярему кличка в нього КАСИР і він віддасть всі ці гроші, які потім пустити на розвиток району !!

Вчитель 2012-08-28 / 18:21:45
То не Ярема нич не робит, то Сукільдєєва з Васильом деревляним ухляли. Єдна Сморчкова ублажає, а другий по Пилипецьким полонинам з братом бабло вибиває. Справа в тому що село не "регіональне", дорогі писаки, так точно як і Синевир,тому "регіонали", бувші "фронтовики" і тушки типу Бобонича з Соймів Чернички з Міжгір"я та їм подібних не ставлять на фінансування об"єкти на чужих територіях.Ось вам івідповідь хто що робить.

iiii 2012-08-28 / 17:21:34
зразу видно вона працюе тобіш рада ярема

Верховинець 2012-08-28 / 16:18:50
Ярема нич не робит лише по каналах суватся та інтервю навчився давати. дві слова лише знає, що адміністрація нич не робит, лише він з стецюничом район піднимат у літному саду

іван 2012-08-28 / 13:46:51
Із-за таких як голова Міжгірської районної ради Ярема,Міжгірщина і втрачає свою привабливість.

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи