У Кошицях презентували книгу спогадів наймолодшого політв'язня СРСР Л. Довговича та фільм про нього (ФОТО)

У суботу, 29 листопада, в головному концертному залі Кульпарку „Альфа” в Кошицях, заповненому до останнього місця (понад 250 присутніх), відбулася публічна презентація книги Левка Довговича „Хроніка життя політичного в’язня № 2А 424”, сполучена з проекцією фільму режисера Люби Кольової „Диригент з ҐУЛАҐу”. Понад 500-сторінкові спогади Л. Довговича видано паралельно двома книжками – українською та словацькою мовами.

Це – незвична книжка, якої навіть в Україні нема.

Ось її короткий зміст: 

14-річного Левка Довговича Військовий трибунал Прикордонних військ Міністерства внутрішніх справ Закарпатського округу в Ужгороді 22 травня 1950 року, після кількамісячного слідства  (в часі якого юнак  від  досвідчених політичних співв’язнів одержав солідний вишкіл, як держати себе на суді, у в’язницях та таборах) його, з огляду на малолітній вік засудив „лише” на „десять років виправно-трудових таборів, п’ять років висилки і п’ять років позбавлення громадських прав”.

Отже він належав між наймолодших політичних в’язнів Радянського Союзу. Кару він відбував у жахливих умовах в’язниць Ужгорода, Львова, Києва, Москви, Ленінграду, Харкова. У в’язницях не було камер для малолітніх політв’язнів (а він після кровавої зустрічі з малолітніми кримінальниками в харківській тюрмі) категорично відмовлявся від співжиття з неповнолітними кримінальниками. Його саджали між дорослих політв’язнів. Побував у концентраційних таборах Архангеьська, Воркути та за Байкалом, в яких він з огляду на свій вік і „зрілі” політичні погляди  став  улюбленцем і „підопічником” політв’язнів (між якими понад 60 відсотків становили українці). Серед них він знаходив професорів, артистів, музикантів, диригентів, режисерів, які співчували з ним і розвивали його вроджені таланти, зокрема в музиці та театральному мистецтві. В таборі він, по суті, здобув неповну середню освіту і диригентські початки.

Під впливом несприятливих умов його тягло „на волю”. В таборі „Конвеєр” на півострові у Білому морі (де йому довелось працювати бібліотекарем), він протягом півтора року за допомогою надійних співв’язнів та цивільного персоналу підкопав семиметровий тунель під огорожею „зони” і втік на волю. На п’ятий день втечі його впіймали і засудили ще на десять років таборів суворого режиму. Після смерті Сталіна 1953 року усіх малоліток амнестували. Левка, як „політичного” повезли на Воркуту. 

На Воркуті за активну участь в страйку політичних в’язнів на 29 шахті, зліквідованого масовим розстрілом (понад 300 мертвих і стільки же ранених), де і він був ранений, його засудили спочатку до розстрілу, а з огляду на неповнолітність, замінили десяти роками каторги і роком строгої тюрми. І залишили в таборах до 1956 року. Отже в „сталінських курортах” він побував шість з половиною року.

Наперекір амністії і поверненню до Ужгорода він і надалі залишався під доглядом органів НКВД. В 1957 році йому разом з мамою та двома сестрами вдалося напівлегально виїхати до батька-священика у Чехію, а 1963 року – у Пряшів, де він розгорнув широку культурно-освітню діяльність, зокрема серед молоді (хори „Весна”, „Ластівка”, драмколектив „ДУМКА”, Український клуб в „Руському домі”). Та в 1971 р. його з Пряшева  прогнали  із-за „політичної неблагонадійності”, а з п’ятого курсу Пряшівського університету (спеціальність – українська мова та історія) – звільнили. Порозуміння він знайшов серед україністів у Карловому університеті в Празі, де йому вдалось закінчити Карлів університет. 

П'ятнадцять років він був змушений працювати в будівництві в місті Кошіце, де він живе і по сей день. Після політичної реабілітації 1989 року він знов з неймовірним ентузіазмом розгорнув національно-виховну та просвітню роботу (хор „Карпати”, молодіжна організація „Пласт”,  Фестиваль духовної пісні східного обряду, президент Європейського конгресу українців тощо).

Все це в його книзі описано детально з наведенням сотень імен, точних дат та конкретних документів.

Та повернімося до презентації  його книги. 

Їй передувала демонстрація телефільму Люби Кольової „Диригент з ҐУЛАҐу”, який на основі спогадів Левка Довговича вона (з допомогою оператора Ладіслава Чікі) довго працювала над фільмом і завершила його минулого року. Прем’єру фільму Словацьке телебачення показало вкінці 2013 року. Фільм  в травні 2014 року отримав премію 19-го річника авторського конкурсу журналістів Східнословацького регіону за 2013 рік а високу оцінку на фестивалі „Мій рідний край” в Ужгороді. Це і справді дуже зворушливий і правдивий  документ про багатостраждальне життя молодого закарпатського хлопця у сталінських в’язницях і таборах.

Цілком закономірно, режисер Люба Кольова була „хрещеною мамою” що книги в словацькій мові а „хрещеним батьком” був мер міста Кошиці Ріхард Раші. Хрещеними батьками книги в українській мові були Марія Олшавська та Роман Рибак. А „похрестили” вони книгу свяченою водою з Кафедрального храму в Ужгороді (де майже 80 років тому був хрещений Левко) та символом України – червоною калиною. Після «хрещення» відбувся урочистий концерт, в якому виступив Український народний хор „Карпати” в супроводі оркестру „Музика ювеналес” (диригент Ігор Довгович – син Левка).

Після презентації та концерту відбулося „обговорення” книги та телефільму, в якому виступаючі не щадили словами похвали і подяки за незабутні культурні враження від баченого і почутого.

Упрезентації брали участь найвищі представники міста Кошиць і  Свидника та визначні гості з Пряшева й Братислави. Левко Довгович в заключному слові подякував присутнім за їх участь, матеріальну та моральну допомогу при виданні книги та влаштуванні її презентації. Окрему подяку він висловив дружині Олені та трьом синам – Святославу, Ігореві та Роману. Всі вони (як і двоє онуків) брали участь в презентації.

Генеральний консул України Ольга Бенч у своєму виступі зауважила: „Те що ми тут бачили й чули, запам’ятається на все життя. Левко Довгович, наперекір пережитим стражданням, може вважати себе  щасливою людиною, бо має все, що людині для щастя потрібно: визнання громадськості, добру дружину, синів і внуків. Та нехай потішить його факт, що й Україна не забуває про нього”.

При цій нагоді Левко Довгович отримав „Почесну відзнаку Ужгородської міської ради”, яку автору передав уповноважений мера міста Кошиці для співпраці міст Кошиці та Ужгороду пан Едуард Бураш.

Віримо, що книга Левка Довговича  „Хроніка життя політичного в’язня № 2А 42” в короткому часі появиться масовим тиражем в Україні. Вона, без сумніву, зіграє важливу роль в консолідації української громадськості.

Модераторами концерту були: Зузана Бобрікова та Марія Шлоссер-Калиняк

 

Від імені Української держави Л. Довговича привітала Генеральний консул Ольга Бенч

 

Хрещеними батьками” книги були: мер м. Кошиці Ріхард Раші, режисер фільму Люба Кольова, Марія Ольшавська та Роман Рибак. Книгу „похрестили” священою водою з ужгородського Кафедрального храму та червоною калиною 

Від імені „хрещених батьків” новонародженій книзі „завінчувала” хрещена мати Люба Кольова

 

Почесну відзнаку Ужгородської міської ради Л. Довговичу передав уповноважений у справах стосунків з Україною при магістраті м. Кошиці Едуард Бураш

 

Хор „Карпати” та оркестр „Музики ювенталіс” диригував Ігор Довгович

 

Л. Довгович в кінці презентації подякував організаторам, виконавцям та іншим учасникам презентації

 

Кульмінацією концерту була пісня на слова Т. Шевченка „Реве та стогне Дніпр широкий”, яку учасники вислухали стоячи 

Микола Мушинка

 

Фото автора

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
01 грудня 2014р.

Теги: Кошице, книга спогадів, Довгович, фільм

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи