Депутат Європарламенту Моніка Смолкова: Політики України повинні показати почуття відповідальності

Депутат Європейського парламенту Моніка Смолкова відповідає на запитання редакції газети «Нове життя»

Моніка Смолкова. Фото Йозефа Веселого
Моніка Смолкова. Фото Йозефа Веселого

● Шановна пані депутат. Як відомо,  ви працюєте в Комітеті парламентського співробітництва між Україною та ЄС. Як ви оцінюєте діяльність Комітету  в довгостроковій перспективі, відповідно короткостроковій перспективі.

Делегація Європейського парламенту  при Комітеті парламентського співробітництва між ЄС та Україною  здійснює свою діяльність відповідно до Угоди про партнерство і співробітництво, яка діє з 1. 3.1998 р.  і забезпечує чіткі рамки для розвитку політичного та економічного співробітництва між двома сторонами.

Комітет парламентського співробітництва  ЄС - Україна,  членом якого я є, складається з рівного числа депутатів Європарламенту та Верховної Ради  України. Крім того, наш комітет здійснює парламентський контроль  Угоди про партнерство і співробітництво, також  становить собою відкритий форум для дискусій в різних областях - від проведення демократичних і ринкових реформ в Україні до  тіснішої співпраці  України з ЄС, яка мала б завершитись підписанням Угоди про асоціацію. Я вважаю, що Комітет має свої заслуги в тому, що  ми були дуже близькі до підписання Угоди про асоціацію і важливість роботи Комітету, безумовно,  зросте після її підписання, що, як я вірю, настане після дострокових виборів в Україні. Членами Комітету в основному є депутати  держав-членів по сусідству з Україною і добре знають історію і сьогодення другої за величиною держави в Європі та її значення для подальшого розвитку ЄС. До мене підходять  і звертаються за підтримкою інтеграції України багато представників політичного, економічного, культурного та суспільного життя України, вони звертаються і до моїх колег з інших держав-членів. Всі аргументи йдуть на користь інтеграції, останнє опитування громадської думки в Україні підтвердило це. Ситуація для самої України є дуже складною. З одного боку, величезні зусилля інтеграції з ЄС, з другого, заманливі умови Росії для мільярдних проектів в області енергетики, авіації та авіаційно-космічної промисловості, якщо Україна не вступить в ЄС аж по погрози негайного запровадження жорстких митних правил, якщо  країна піде в сторону  ЄС. Сучасні демонстрації і насильства на вулицях Києва та інших міст ускладнили роботу нашого комітету, але ми готові продовжити співпрацю і допомогти Україні.

● Перед Україною стоять  величезні завдання у вирішенні багатьох проблем в економічній і соціальній сферах, головним чином, в області законодавства. Як Україна просунулася в адаптації законодавства до європейських стандартів?

Хоча я не є експертом у питаннях законодавства і не можу коментувати конкретні кроки адаптації законодавства до європейських стандартів, з точки зору Комісії з цих питань стає ясним, що Україна у процесі підготовки до євроінтеграції досягла значного прогресу. Прогрес у справі зміцнення законності  міг бачити кожен,  навіть якщо були деякі побоювання з приводу вибіркового  правосуддя. Те, що зараз парламент України скасовує вже прийняті закони, також не дуже гарний знак і ставить питання, чи законодавство рухається в правильному напрямку.

● Що ви можете сказати про перспективи європейської інтеграції України? Як оцінюєте шанси України?

Я належу до  депутатів Європарламенту, які є оптимістами  і вірять в успіх України при підписанні Угоди про асоціацію. Наприкінці листопада 2013 року в Вільнюсі  потрібно було зробити лише невеликий крок. Україна за період з 1998 року, коли вступила в силу Угода про партнерство і співробітництво, досягла  великий прогрес. Підписання Угоди про асоціацію буде означати багато для інших країн «східного партнерства»  - і це повинні визнати і представники ЄС. Тиск на Україну, щоб прийняти закон, який ніде інде не був, вважаю несправедливим  і однобоким. Умова прийняття такого закону не мала   бути перешкодою для підписання угоди. Україна з її 46 мільйонами  жителів належать до спільної Європи і співпраця буде взаємовигідною на користь спільної Європи.

● Як ви оцінюєте ставлення політичних кіл Словацької Республіки до України, особливо після того,  як Словаччина зобов'язалася допомагати Україні у досягненні цілей європейської інтеграції?.

Як депутата Європарламенту від Словаччини, місце народження  і проживання якої  є недалеко від кордону з Україною, мене  дуже радує, що всі політичні лідери Словацької Республіки на всіх форумах однозначно виступають  на користь України і її вступу в структури ЄС.  Як відомо, під час  недавнього офіційного візиту в Україну,  Глава словацького парламенту  Павол Пашка зазначив: «Позиція Словаччини завжди була позитивною. Ми хочемо підтримати  Україну  і сподіваємося, що Угода про асоціацію буде підписана». Так само висловився міністр закордонних справ СР  Мирослав Лайчак  на  конференції «Політичний вплив Східного партнерства в Україні» (8.11.2013). Він, серед іншого, сказав, що  доля України впливає на життя наших громадян. «Україна є нашим сусідом з великим потенціалом для економічного співробітництва». Оцінив, що Україна останніми роками прагнула  добитися прогресу в демократизації, хоча зовсім недавно відбулися небачені  регресивні тенденції. Словаччина є невеликою країною і її успішний розвиток залежить також від співробітництва з сусідніми державами. Спільна історія наших країн, мовна та культурна близькість створили умови для успішного співробітництва в економічній, соціальній, культурній областях, а також у розвитку туризму.

● Як член ЄС у своїй практичній діяльності керуєтесь пріоритетам Соціальної Європи, яка буде служити простим людям, і не менш важливою Політикою зайнятості, що особливо актуально в східних краях  Словаччини  -  Кошицькому  та Пряшівському. Якою мірою ці нагальні справи можуть бути розглянуті в разі асоційованого  членства України в ЄС?

Протягом минулого року ми в REGI комітеті, членом якого я є,  визначали умови використання фондів ЄС. Пряшівський та Кошицький краї в рамках ЄС знаходяться між регіонами, чий ВВП становить менше 75 % від середнього по ЄС. Умови використання фондів для таких регіонів дуже сприятливі і створюють  передумови для стирання відмінностей між регіонами. Хоча для вирівняння регіональних відмінностей  ми мали в диспозиції більше  ніж 11,5 млрд. євро, у Східній Словаччині  різниці не стерлися.  Причину я  бачу і в тому, що ми  закрились у  шенгенському  кордоні і  прикордонне співробітництво з нашими сусідами, у тому числі з  Україною, є досить обмеженим.  Хоча Словаччина та Україна утримують дуже хороше співробітництво між муніципальними органами влади, позаурядовими організаціями  та установами  культури,  в разі асоційованого членства  України  створились би великі можливості для економічного розвитку, співробітництва на ділянці охорони навколишнього середовища, боротьби з повенями, в прикордонному співробітництві, туризмі та зайнятості. На жовтневій зустрічі в Страсбурзі ми обговорили просування Карпатської стратегії, яка дозволила б усім країнам в Карпатській дузі,  в тому числі Україні, створити механізм  спільного фінансування в інтересі розвитку карпатського регіону в економіці, культурі та соціальній допомозі і зайнятості в різних областях, у збільшенні мобільності робочої сили.

● Як оцінюєте  загальне ставлення  Словаччини  до України і її зближення з Європейським Союзом та  поінформованість громадян  Словаччини про  Україну?

Європейські теми ніколи не були і не є такими, аби завойовували перші сторінки газет  в Словаччині. Тому і про те, що Україна прагне здобути членство в ЄС,  знає  лише  небагато  людей. Під час  моїх частих бесід з учнями середніх шкіл та університетів стикаюся з тим, що студенти дуже мало знають про прагнення України до євроінтеграції і включення до країн  ЄС. З другого боку, якщо їх знайомлю з прогресом  нашого східного сусіда – Україною і про переваги, які підуть від цього для обидвох  держав, наприклад,  при повній лібералізації візового режиму чи більшій економічній співпраці, то  кожному  стає ясно,  що зближення України з ЄС йде на користь обох країн.

● Що може зробити  Група Національної Ради СР  зі співробітництва між парламентами Словацької Республіки та України і взагалі словацький  парламент для євроінтеграції України?

Депутати Національної Ради СР презентують  дуже ясно своє ставлення  на користь інтеграції України в ЄС. На виїзному засіданні Комітету  у справах Європи в Гуменному 3 жовтня 2013 р.  члени висловили підтримку наближенню України до ЄС, незалежно від їх політичної приналежності. Основними темами засідань Комітету було шукати інший рівень співробітництва між Словаччиною та Україною, візової політики, співпраці в галузі туризму та наявних умов перетину словацько-українського  кордону.

● Яка ваша думка про події останніх тижнів і днів в Україні?

Я виступаю за мирне врегулювання конфліктів, за домовленості  і компроміси. Життя загиблих людей  нехай стане пересторогою  для всіх  політиків, які шукають нових рішень для України. Люди нашого східного сусіда в своїй історії зазнали багато страждань і потрібно використати всі засоби для того, щоб Україна економічно і політично оговталась, аби люди жили мирно та у  відповідних соціально-економічних умовах -  не дивлячись на те, яке, зрештою, приймуть рішення - чи будуть вони продовжувати будувати майбутнє як незалежна  держава або як держава в спільному домі в  ЄС. Я вболіваю за сповнення мрії, щоб  було вільне переміщення людей, товарів і послуг - як одна із   зручностей ЄС і щоб це було самозрозумілим  для жителів  України. Переговори в Європарламенті  і згодом прийнята резолюція говорять  про те, що політики України повинні зараз показати почуття відповідальності, щоб виключили позасудові розправи і зробили все можливе, щоб відновити суспільну довіру до політики і діяльності інституцій на основі поважання етнічних принципів, ідентичності та мови. Потрібно підкреслити, що дуже важливо в цей час  включати в ряди молодих політиків  дальших представників,  які   не мають  політичного минулого, щоб почало будуватись активне громадянське  суспільство в Україні.

Мирослав Ілюк

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
27 лютого 2014р.

Теги: Словаччина, євроінтеграція

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи