Валерій Золотухін, народний артист СРСР: "Я не належу до старих скигліїв..."

Творче буття наповнюють реальним змістом конкретні персони. Особистості, без котрих образотворче мистецтво, сценічні образи чи кінематографічні стрічки були б полишені власного обличчя. Саме з конкретними художниками, співаками, акторами ми асоціативно ототожнюємо художні полотна, пісні та фільми…

Валерій ЗОЛОТУХІН.
Валерій ЗОЛОТУХІН.
Мало кому, особливо людям зрілого віку, не відоме ім’я видатного лицедія сучасності, актора Московського "Театру на Таганці", кіноактора, що знявся в десятках художніх фільмів, народного артиста СРСР та народного артиста Російської Федерації Валерія Сергійовича Золотухіна. Кінострічки, в яких пан Валерій зіграв ключові ролі, давно вже стали класикою світової кінематографії. Та найголовніша його роль, вважає Валерій Золотухін, ще попереду.

Днями актор відвідав м. Ужгород і люб’язно погодився дати інтерв’ю газеті "Трибуна".

– Ви не вперше в Ужгороді. Поділіться своїми враженнями від нашого міста.

– Так, це мій другий візит до Ужгорода. На жаль, минулого разу мені не вдалося оглянути місто, але я компенсував все зараз. Сьогодні побував в ужгородському замку, прогулявся вулицями міста та відвідав храми. Мені, людині віруючій, було дуже приємно, що духовність у Закарпатті на високому рівні. Радію з того, що мій старший син обрав собі шлях священика.

– Якби Ви не стали актором, то яку б професію обрали для себе?

– Важко сказати, оскільки інших побажань щодо вибору майбутньої професії у мене ніколи не було. З раннього дитинства я був творчою особистістю: гарно співав, багато читав художньої літератури. Можливо, став би письменником, хоча мама мріяла мати сина лікаря, а батько бачив у мені агронома. Можливо, я став би вчителем, бо педагоги, в якійсь мірі, теж артисти. Але самі бачите, що з цього вийшло (сміється).

- Валерію Сергійовичу, скажіть, будь ласка, яку із зіграних Вами ролей вважаєте найдосконалішою?

- Кожному актору наприкінці його кар’єри це складно визначити. Гадаю, що і для тих, хто любить Золотухіна, і для тих, хто його не визнає, – це роль Моцарта в фільмі "Маленькі трагедії", де ми грали разом з Володимиром Висоцьким. Звичайно, я не можу не згадати про "Бумбараша", який приніс мені всесоюзну славу. Після прем’єри цієї картини минуло більше 30 років, а фільм все ще дивляться, наспівують мелодії з нього. Бо він справді має своє власне життя, на ньому виховано ціле покоління.

– Якби Вам зараз запропонували зіграти з будь-якою із закордонних зірок кіно, кого б Ви обрали?

– Це несподіване запитання для мене. По-перше, я б хотів зіграти з Богданом Ступкою. Це справді великий артист. По-друге, з Альпачіно. Залюбки б поспілкувався з Жаном Габелою. Тому що вони актори мого покоління. Взагалі я вважаю, що артиста треба бачити на сцені, бо тільки там проявляється його справжній професіоналізм, а в кіно є реальна можливість обману глядача, створення ілюзій шляхом монтажу та повторних дублів. Театральна сцена фальшу не вибачає!

– Як ви оцінюєте молоде покоління акторів?

– Я не належу до старих скигліїв. Як казав Євтушенко: "Пришли иные времена, взошли иные имена". Талантів вистачало багато в будь-який час, кожен період має своїх кумирів. Багато залежить і від публіки, якщо їй подобається коли ти кричиш – кричи! Подобається коли розмовляєш пошепки – розмовляй пошепки.

– Що можете сказати про перспективи українського та російського театрів?

– Я вважаю, що зараз наші країни знаходяться в однаковому становищі. Коли громадськість прийде до якоїсь стабільності, тоді і в театрах почнуться позитивні процеси. Зараз дуже важко визначити, що подобається глядачеві. Ми вважаємо, що йому подобається одне, а насправді його цікавить зовсім інше. Схоже, що наш глядач ще сам не зовсім визначився в своїх вподобаннях. Проте, якщо наші народи дали світу таких геніїв, як Тарас Шевченко та Олександр Пушкін, то не все ще втрачено. Мистецтво, як відомо, вічне! Жаль, що життя коротке…

– А як, власне, Ви потрапили до кіно. Адже саме завдячуючи кінематографічним образам Ви здобули всесоюзну славу?

– Насправді для становлення актора відіграє велику роль мадам Випадковість. Уявіть собі ситуацію: режисер починає знімати картину, а асистенти режисера, які пропонують йому кандидатури на ту чи іншу роль, раптово зупиняються на мені. Потім знімаються пробні матеріали, обговорюються в творчому колективі. Нарешті моя кандидатура на роль затверджується. І все завдячуючи її величності Випадковості.

– Подейкують, що в дитинстві Ви випали з другого поверху, розкажіть, як це трапилося?

– Сталося це ще в дитсадку. Пригадую, там була веранда, йшов дощ і я "пірнув" вниз сходами. Вивихнув руку та пошкодив ногу. Лікарі виставили мені діагноз: кістковий туберкульоз. Три роки я пролежав в лікарнях та санаторіях, після чого заново вчився ходити. Минули роки, я став відомим актором і лише тоді з’ясувалося, що ніякого туберкульо-зу кісток у мене не було. Бачите, якою недосконалою була медицина в ті далекі роки?!

– Валерію Сергійовичу, як на мене Вам добре вдаються на екрані сільські персонажі. Звідки така обізнаність самобутності селянина?

- Нічого дивного тут немає. Я народився в селі, тому психологія російського мужика мені добре відома. Не пориваю стосунків зі своєю малою батьківщиною ніколи. До речі, під моїм патронатом в моєму селі побудовано чудовий храм.

– Щиро дякую Вам за інтерв’ю та бажаю приємних вражень від перебування на Закарпатті.
Розмову вів Віталій ГЛАГОЛА, "Трибуна"
03 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини