Закарпаття: Громадська рада при держуправлінні ОНПС обговорила питання міні-ГЕС та сміття

Відбулося засідання Громадської ради при держуправлінні ОНПС в Закарпатській області

Закарпаття: Громадська рада при держуправлінні ОНПС обговорила питання міні-ГЕС та сміття

На порядок денний було винесено чотири питання: перше — освоєння відновлювальних енергетичних ресурсів в Закарпатській області: стан, проблеми і перспективи; друге — про проект «Стратегія поводження з відходами у Закарпатській області на 15-річний період»; третє — щодо участі представників громадськості, природоохоронних організацій та об’єднань в комісіях пов’язаних з інвентаризацією зелених насаджень, зелених зон, обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню в містах та населених пунктах області; четверте — обговорення проекту тимчасового порядку встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Закарпатської області.

Інформацію про хід виконання «Програми комплексного використання водних ресурсів Закарпатської області» надав Юрій Маркович, директор Департаменту інженерного супроводу проектів Обласного агентства із залученням інвестицій та господарського розвитку територій. Мова йшла про схему розміщення мініГЕС на річках Закарпаття. Юрій Маркович детально познайомив присутніх з історією виникнення питання будівництва міні-ГЕС у Закарпатті та з Програмою вцілому. Звичайно, це питання найбільше турбує громадські організації: є ті, що менш категорично виступають проти такого будівництва в області, інші ж наголошують на неприпустимості появи міні-ГЕС на гірських річках. Заступник начальника держуправління Михайло Гайдур наголосив, що усі проекти, які надходитимуть до держуправління, будуть розглянуті та погоджені тільки у тому випадку, якщо відповідатимуть вимогам чинного природоохоронного законодавства. Голова Громадської Ради професор Степан Поп зазначив, що в області потрібно навчитися використовувати відтворювані джерела енергії: сонячну, геотермальну, вітрову та гідроенергетику. За словами професора, саме дану тематику планується винести на обговорення під час Міжнародної науково-практичної конференції «Нові технології в геодезії, землевпорядкуванні та природокористуванні», яка відбудеться в Ужгороді у жовтні. Члени Громадської ради вирішили питання детальніше вивчити та внести свої пропозиції протягом 10 днів.

Інша екологічна проблема – це накопичення відходів на території області. Вирішувати проблему потрібно уже, є експерти, мають програми та своє бачення виходу із ситуації. Регіональний експерт Проекту «Стратегія поводження з відходами у Закарпатській області на 15-річний період» Оксана Станкевич ознайомила присутніх з основними принципами Стратегії та відповіла на запитання учасників засідання. Присутні погодилися із необхідністю впровадження такого проекту та дану інформацію прийняли до уваги.

Два останніх питання на розгляд громадськості запропонувало держуправління, щоб Рада, як дорадчий орган, допомогла прийняти управлінське рішення. Після детальної інформації Анатолія Поляновського, начальника відділу раціонального природокористування держуправління одноголосно вирішили, що представники громадськості повинні залучатися до роботи в комісіях пов’язаних з інвентаризацією зелених насаджень, зелених зон, обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню в містах та населених пунктах області. Після обговорення проекту тимчасового порядку встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Закарпатської області, прийнято рішення рекомендувати держуправлінню подати його на розгляд чергової сесії обласної ради.

17 квітня 2012р.

Теги: міні-ГЕС, сміття

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини