У закарпатських інтернатах обкрадають дітей

Органами прокуратури області із залученням контролюючих органів проведено перевірки додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог Законів України „Про охорону дитинства”, „Про дитяче харчування”, щодо захисту прав дітей на раціональне та безпечне харчування.

У закарпатських інтернатах обкрадають дітей

Старший помічник прокурора області з питань захисту прав дітей Наталія Кузан повідомила, що середня вартість харчування в навчальних закладах області (найнижча 3 грн., найвища – 7) не забезпечує норм харчування для різних вікових категорій дітей.

Прокурорські перевірки засвідчили, що практично у всіх районах та містах харчування дітей в закладах дошкільної та загальної освіти здійснюється лише з урахуванням вартості продуктів харчування, а не фактичних потреб дітей у біологічно цінних речовинах. Діти, які значну частину доби знаходяться на заняттях в навчально-виховних закладах, не отримують достатньої кількості молочнокислих продуктів, м’яса, риби, яєць, соків, свіжих овочів та фруктів тощо. Калорійність добового раціону виконується за рахунок круп’яних та мучних блюд (макарони з капустою, макарони з сухарями і т.д.).

До закладів освіти нерідко  привозять продукти харчування та продовольчої сировини без супровідних документів про їх походження, якість та використання у дитячому харчуванні продукції, терміни зберігання якої сплинули.

У Ільницькій загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ступенів (спеціальні класи в с. Імстичево) та в Хустській спеціальній загальноосвітній І-ІІ ст. школі-інтернаті для дітей із зниженим слухом виявлені грубі порушення прав дітей. Серед яких недовага готової м’ясної продукції від 0,5 кг до 5 кг. м’яса та наявність великої кількості  продуктів харчування із минулим терміном придатності.

За виявлені порушення працівниками інспекції у справах захисту прав споживачів в Закарпатській області відносно винних осіб складено протоколи про адміністративні правопорушення, а до навчальних закладів застосовані фінансові санкції. Посадові особи закладів притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Встановлені порушення розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 27.22.3008 року №775 „Про державне регулювання цін на продукцію громадського харчування у навчальних закладах”, яким встановлено  граничну торгівельну надбавку на продукцію громадського харчування, що реалізується для ЗОШ у розмірі 30%, та на продукцію, що не піддається кулінарній обробці – 10%.

Прокурорські перевірки показали, що у більшість навчальних закладів області постачаються продукти з націнкою що значно перевищує встановлену граничну. Найбільше таких порушень виявлено у Іршавському районі.Прокурорами Мукачівського та Тячівського районів встановлені випадки  завищення цін за надані послуги з організації гарячого харчування.

Незважаючи на постійне реагування органів прокуратури продовжує мати місце реалізація у шкільних буфетах школярам продтоварів, які містять штучні ароматизатори, барвники, консерванти, підсилювачі смаку, газовані напої. Такі порушення виявлені у більшості перевірених навчальних закладів.

Крім того, в інтернатних та загальноосвітніх навчальних закладах виявлені випадки недодержання правил особистої гігієни працівниками харчоблоків та відсутність контролю за організацією харчування з боку медичних працівників. Жодних ефективних результатів не приносять й постійні перевірки, проведені санітарно-епідеміологічною службою. 

За результатами перевірок органами прокуратури області внесено 22 приписи та подання, притягнуто до відповідальності більше 30 посадових осіб, в т.ч. 5  - контролюючих органів. 

Про порушення вимог чинного законодавства в організації харчування у навчальних закладах (дитячих садочках, школах, інтернатних закладах) можна повідомити за телефоном: 61-71-21. Про це Закарпаття оналйн повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

22 березня 2012р.

Теги: харчування, діти, перевірка

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини