В Хусті відкриють сучасний перинатальний центр

У вівторок, 13 березня, на базі Хустської районної лікарні відбулося розширене засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я. Головне питання порядку денного – доцільність продовження будівництва акушерсько-гінекологічного корпусу Хустської райлікарні.

В Хусті відкриють сучасний перинатальний центр

Участь в заході взяли голова обласної ради Іван Балога, Хустський міський голова Володимир Кащук, голова Хустської райради Василь Губаль, заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Володимир Брич, представники райдержадміністрації.

Обласні депутати та керівництво міста й району ознайомилися з тим,  в яких умовах працюють медики в поліклініці, центрі планування сім’ї. Було відзначено: через перевантаження закладу – тут чималі черги. В кабінетах площею 10 квадратних метрів працюють по 2-3 лікаря. Опісля учасники комісії оглянули недобудований корпус та провели нараду на базі райлікарні.

Головний лікар Хустської ЦРЛ, депутат облради  Володимир Роман розповів, що у 1991 році т почалося будівництво акушерсько-гінекологічного корпусу. У 1995-тому році будівлю перекрито дахом. 10 років тут не проводилося жодних робіт. Готовність об’єкта  - 25 відсотків. Нещодавно було проведено коригування проектно-кошторисної документації.  В чотириповерховій будівлі планується розмістити жіночу консультацію, центр планування сім’ї, операційний блок,  приймальне, пологове та відділення патології й виходжування недоношених малюків. Загалом, фахівці підрахували, що для завершення будівництва необхідно близько 13 мільйонів гривень.

«Наша лікарня ніколи не мала окремої будівлі для цього відділення. Свого часу жіноча консультація працювала навіть у приміщенні міської ради. Нині вона розкидана на різних поверхах поліклініки. Нині пологове відділення працює в терапевтичному корпусі, і через брак місць породіллі перебувають в шестимісних палатах» , - розповів Володимир Роман.

Головлікар відзначив, що за рік в пологову відділенні  народжується більше двох тисяч немовлят, і майже десять відсотків  з них – це недоношені дітки. Близько 250 породілль – з інших районів області. Нині в лікарні 48 акушерських ліжок, при нормативах  міністерства їх має бути 70. Замість 480 метрів квадратних, площа жіночої консультації  - всього 140. Кількість пологових ліжок та палат в рази менша від потреб, - продовжує Володимир Роман.

«Для медичної спільноти та громади міста та району відповідь на питання чи потрібно добудовувати корпус однозначна – треба. Краще в кожній області створити 3 потужні пологові центр, ніж 10-15 пологових відділень. Ми  вважаємо, що це треба робити поетапно, і до цього ми в Хусті готов. Водночас з введенням в експлуатацію нового корпусу  ми розвантажмо роботу поліклініки. Тут лікарі зможуть працювати і більш комфортних умовах, суттєво зменшаться черги до фахівців», - резюмував Володимир Роман.

Його підтримали й колеги депутати. Так, Іван Біляк, головлікар Рахівської ЦРЛ відзначив, що і в Рахові свого часто вирішували чи добудовувати акушерсько-гінеклогічний корпус. Нині будівельні роботи тут на фінішній прямій. «Без сумніву і в Хусті необхідно добудовувати корпус. Більше того, тут має функціонувати міжрайонний пернинатальний центр, який за потреби зможе надавати допомогу мешканцям і Тячівського, і Рахівського районів», - зазначив головлікар.
Хустський міський голова Володимир Кащук констатував, що і  в районі, і в місті консолідована позиція: нам потрібен такий центр.  «Ми готові тут на місцях  вишуковувати резерви, для того, щоби дати старт цьому проекту. Частину коштів буде виділено з наших бюджетів, і ми будемо мати моральне право просити співфінансування у області».

Заступник начальника управління охорони здоров’я Володимир Брич повідомив, що нині в області триває добудова хірургічного корпусу обласної лікарні, акушерсько-гінеклогічний корпус Рахівської ЦРЛ, відділення «Фтизіатрії» у Нижній Апші Тячівського району. «Медичній галузі керівництво краю приділяє значну увагу. Водночас бачимо, що і в Хусті є проблеми, які потребують вирішення», - каже чиновник.

Голова обласної ради Іван Балога підсумував: щодо подальшої долі акушерсько-гінеклогічного корпусу Хустської ЦРЛ на засіданні комісії прозвучало чимало пропозицій, але переважна більшість  вважає, що корпус має бути добудований. «Я однозначно підтримую медичну спільноту міста та району, яка консолідовано виступає за те, щоб перинатальний центр на Хустщині був добудований. Звісно маємо врахувати той факт, що за останні роки будівля знаходиться неналежному в стані, треба оновити та підсилити її конструкції.

Ті, ж хто не хоче підкласти своє плече медикам має намір продати цю будівлю. Окрему думку озвучує й  начальник управління охорони здоров’я обладміністрації -  нам кажуть, що в області є багато інших об’єктів, які  треба добудовувати. На мій погляд породіллі  мають право на  те, щоб народжувати в європейських умовах. І місто і район мають фінансово долучитися до цього проекту. Ми, керівники області маємо шукати можливість сприяти в добудові об’єкту. Тим більше, що планом соціально-економічного розвитку області на 2012-2015 роки передбачено завершити будівництво акешерсько-гінекологічного корпусу Хустської ЦРЛ.   Тому я не розумію медичних чиновників, які вважають, що цей об’єкт не має право на існування.

Будівництво обласного перинатального центру і добудова такого ж центру в Хусті фінансуватиметься з різних джерел. В Ужгороді об’єкт зводитиметься в рамках реалізації    національного проекту «Нове життя». В Хусті будівництво фінансуватиметься за рахунок бюджетів міста, району, області та за рахунок субвенцій з державного бюджету.

В Хусті  буде створено потужний перинатальний центр, де надаватимуть допомогу породіллям не лише міста та району. Ми маємо думати про перспективу. А перспектива за таким центром», - резюмував Іван Балога.

14 березня 2012р.

Теги: лікарня, перинатальний центр, Хуст

Коментарі

Микола 2012-03-15 / 15:26:47
Та невже Балога дозрів, що ця будівля потрібна Хусту. А ще не так давно коли був в ОДА казкував ,що требаго продати.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини