В Ужгороді прозвучали фортепіанні шедеври у виконанні Етелли Чуприк (ФОТО)

У перший день весни заслужена артистка України, солістка Закарпатської обласної філармонії відома піаністка Етелла Чуприк порадувала ужгородців фортепіанними шедеврами.

В Ужгороді прозвучали фортепіанні шедеври у виконанні  Етелли Чуприк (ФОТО)

Шанувальники класичної музики отримали справжній весняний подарунок, адже звучали  твори Фридерика Шо­пена, Ференца Ліс­та та Сергія Рахманінова  у неперевершеному виконанні визнаного віртуоза.

Розпочався концерт мазурками видатного польського композитора та піаніста Фридерика Шопена. Саме своїми оригінальними мазурками, в яких знайшли віддзеркалення танцювальні ритми  польського фольклору, композитор вразив Париж. Вони вважаються полькими «жанрами»  Шопена. У його доробку  більше півсотні мазурок (їх прототип — польський танець з тридольним ритмом, схожий на вальс), які  вимагають від виконавця великого мистецтва — навіть якщо не містять явних технічних труднощів.

Далі для поціновувачів фотрепіанної музики звучала музика великого угорського піаніста та  композитора  ХІХ ст. Ференца Ліста,   засновника угорської композиторської школи. Всесвітньо відомий музикант  вважається одним з найвпливовіших піаністів своєї епохи. Ліст у своїй композиторській діяльності віддавав пальму першості сольному фортепіано. Його фортепіанний стиль  відкрив нову еру в історії фортепіанного мистецтва - для фортепіано стало можливе усе. Яскрава образність, романтична піднесеність, драматизм вираження, оркестрова барвистість були тими засобами, за допомогою яких Ліст досяг вершин виконавського мистецтва, доступного широким колам слухачів.

Серед найпопулярніших творів композитора  — 19 Угорських рапсодій та  цикл із 12 «Трансцендентних етюдів». Останні  були присвячені Карлу Черні, вчителю композитора і автора великої кількості фортепіанних етюдів. На розсуд глядачів були представлені  етюд Nº5 «Блукаючі вогні» та  Угорська рапсодія № 2, у яких проявилася вся вправність Етеллиних рук.

В завершення вечора прозвучали  4 етюди-картини російського композитора, піаніста і диригента, одного із яскравих представників фортепіанного мистецтва Сергія  Рахманінова. Глядачі оплесками довго не відпускали піаністку зі сцени, поки не вдовольнилися двома творами на біс.

Довідка:

Етелла Чуприк народилася 1964 року у місті Виноградово Закарпатської області.

Розпочала грати на фортепіано у трирічному віці, а в п’ять років виступила зі своїм першим концертом з творів Шуберта і Шопена. Після закінчення Ужгородського музичного училища  поступила до Львівської консерваторії ім. М. Лисенка. На даний час є доцентом кафедри спеціального фортепіано своєї альма-матер.  Є  лауреатом багатьох міжнародних і вітчизняних конкурсів і стипендіатом Асоціації Ріхарда Вагнера в Байройті. Піаністка є також членом журі Конкурсу ім. М. Лисенка і від 1996 р. віце-президентом Асоціації українських піаністів. В її репертуарі близько 300 сольних творів і понад двадцять концертів для фортепіано з оркестром. Записала 15 компакт-дисків. На запитання про найзаповітнішу  мрію відповідає, що хоче жити до 100 років і переграти всі твори геніальних композиторів.

09 березня 2012р.

Теги: Етелла Чуприк, піаністка, фортепіанний

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини