У закарпатської бабці-костоправа навчаються медики

Де живе костоправ бабця Юля, односельчани показують охоче – у цьому великому селі знають її і старий, і малий: «Там машинами завжди хтось є». І справді, з хати виходить молода жінка з Виноградівщини – дуже задоволена, що вже не болить спина, каже, що чи не щороку навідується до бабці, аби потім почуватися здоровою.

Юлія Кляп гостинно приймає і нас, але, зачувши, що ми з газети, навіть і слухати ні про яке інтерв’ю не хоче. «Нащо про мене писати?» – відмахується. Та слово за словом – і бабця Юлія трохи розповідає про себе (хоча фотографуватися категорично відмовляється). Вправляє вивихи, хребці давно, ще з малих літ. Особливо секретам цього її ніхто не вчив, в родині костоправи не переводилися.

– Виділа, що мамка робить, а її навчив її няньо (батько – авт.). Так по родині передається. Але мої діти, їх троє, і внуки не хотять, бо надоїдає. Їдуть люди і вдень, і вночі. Маленьких діток привозять, кладуть їм ремешкі, то я поникаю (пошукає – авт.) – і заростає добре. Бо в пальцях силу маю, знаю, де які хребці, нерви, м’язи. Як не можу помогти, так і кажу, бо я ж не Бог і не дохтор! «Погані» хвороби не лікую.

За свою допомогу бабця з хворих грошей не вимагає: хто має – віддячить, якщо – ні, то й так добре. Як каже, «не требувала ніякої помочі і від депутата з Києва, звуть його Володя». Був у рокосівської цілительки і «той, що співає, Поплавський».

– Їдуть до мене і дохторі з Ужгорода, привозять больних, буває, налагодю спину, то не треба операції робити.

Виявляється, знання й навички сільського костоправа переймають лікарі, зокрема головний лікар загальної практики сімейної медицини у Рокосові Михайло Гінцяк та медсестра Надія Джуга. Михайло Омелянович неохоче розповідає про себе: закінчив Тернопільський медінститут, з 1987 року працює у Рокосові.

– Оскільки на сьогоднішній день широко розповсюджена патологія захворювань хребта, в Києві та Полтаві я освоїв школи мануальної терапії, – зазначає Михайло Гінцяк. – А вдома у Юлії Кляп, спостерігаючи, як вона вправляє вивихи, так би мовити, відшліфовував практичні навички. Тому, щоб допомагати, у своїй роботі використовую її досвід, який передається в їхній родині. Це дає непоганий результат. Мабуть, тому до Рокосова їдуть з усього Закарпаття не тільки хворі, а й лікарі.

Олена Павлюк, Вісник+К

14 лютого 2012р.

Теги: костоправ, Рокосово

Коментарі

Тетяна 2023-07-27 / 14:57:52
Люди, скажіть, чи жива бабуся, чи лікує зараз???

Ольга (Ужгород) 2018-04-16 / 22:58:03
Хочу підтвердити з власного досвіду,що у цієї бабусі Кляпки (так її місцеві називають)золоті руки.Років з 7 назад переносила дуже важке та так пошкодила спину, що не могла не сидіти не ходити навіть лежати боляче було.Болі такі були ніби-то ніж розкалений у одне місце засунули.Мучилася жахливо, жодні ліки не допомагали.А порадили мені до неї звернутися, так ця бабуся мені щось надавила,прохрустіло і одразу легше стало.За декілька годин і забула, що спина боліла.Мені дуже допомогла.Дай їй Боженько здоров'я і довгих років життя!!!

Толя, Хуст. 2013-03-03 / 11:54:06
З проблемами хребта я був і в Страбичові у Мічички, у Рокосові у цієї бабці, у селі Черна у удного костоправа полковника і ніхто з усіх "костоправів" мені не допоміг і тим паче не вповів мені що недопоможе. Так і їздив по світу шукаючи ту людину котра мені допоможе, і літом минулого року друг з Міжгіря сказав мені що у Запереділлі є новий чоловік що поставив на ноги повністю неходячого свого односельчанина, після чого до нього почали звертатися люди за допомогою. Я сам з Хуста і до Запереділля їхати біля 30-40 хвилин для мене зовсім нічого. Після прийнятих 10 сеансів почувався набагато краще, у жовтні я знову поїхав до Віталія у Запереділля і почуваюся останні 5 місяців чудово. Всім раджу їхати до цього чоловіка який лікує тяжкохворих нетравматичними методами, тобто не розламує та не викручує хребет хворим як деякі відомі "костоправи", більшість з яких не мають навіть медичної освіти. тел.0664055304.

E. Z. 2012-02-15 / 11:55:33
Забыл дописать. После моего случая каждому человеку, который сстрадает подобными болезнями советую поехать к бабе Кляп. Я лично возил к ней уже 5-7 больных, даже одного консула венгерского консульства. Все ОЧЕНь довольны!

Ember Zoltán 2012-02-15 / 11:52:13
Неудачно сел и нервы зацепились в позвоночнике. Неделями ходил к врачам, проходил всякие процедуры, принимал лекартсва килограммами. Растратил кучу денег. Результат: [через некоторое время врачи стали ко мне приходить, не мог стать из постели. Тогда одна кума посоветовала поехать в Рокосово. Я не очень то хотел, никогда не верил всяким Таианам, Надиям... Но другого выхода уже не было. Двое товарощи отнесли к машине, дорога была ужасная для меня, так спина болела при каждом поворпоте, каждый раз, когда водитель тормозил. Занесли к бабе Кляп тоже двое.... Не знаю что она делала со моной, но факт: я вышел на своих ногах, сел сам в машину, на обратной дороге уже анекдоты расказывал. Это было лет 18-20 тому, но до сих пор споминаю ее с очень добрыми словами.
П.С.: Она совсем не так разговаривает, как в материале цитируют. Слова няня и ныкаты мелочи. Киевлянин точнио ее не поймет. Мне повезло, сам из Угоча, Росово межует с Виноградовским районом (одиннаково говорят), когда то тоже относилось к Угоча меде (к Угогочанской жупе).

Максим 2012-02-15 / 10:36:51
Бабця розумниця велика!!! Дитину мені вилікувала.....Дай їй Боже крепкого здоров"я!!!!!

Адмін 2012-02-15 / 00:24:31
Подивіться, будь ласка, джерело інформації. Це загальноукраїнське видання...)))

Селянин 2012-02-15 / 00:17:09
Погоджуюся з Клін,навіщо пояснювати та ше й з помилками прописні істини закарпатцям на закарпатському сайті,що таке поникаю,або хто такий няньо? Абсурд!

клін 2012-02-14 / 21:40:04
поникаю це як мені здається не(пошукає - авт) а (подивлюся- клін)

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини