На Міжгірщині горе-мати морила голодом та холодом п’ятьох дітей

Неблагополучна сім’я Свідерських з Негрівця вже роки перебуває на обліку як у службі у справах дітей райдержадміністрації, так і районному відділенні міліції. Тривожні сигнали про нестерпні умови існування п’ятьох неповнолітніх діток постійно надходили й від Негровецької сільської ради, але дві поспіль спроби позбавити горе-матір батьківських прав не увінчались успіхом — районний суд відхилив клопотання органу опіки та піклування.

На Міжгірщині горе-мати морила голодом та холодом п’ятьох дітей

Тим часом 24-літня Надія Свідерська продовжувала народжувати, соціальну допомогу на утримання та виховання діток, передбачену державою, витрачала в особистих цілях. Отримавши виплату, щомісяця майже 5 тисяч гривень, молода матуся-одиначка жила, як кажуть, на повну — за два-три дні могла спустити всю суму на розваги. Тим часом діти, позбавлені елементарних умов для існування, жили в голоді, холоді, антисанітарії. Наймолодшому хлопчику виповнилося всього-на-всього 8 місяців, старшому — 7 років.

Екстремальні холоди, які вже майже два тижні лютують у районі, змусили бити тривогу людей небайдужих до долі діточок. Адже температура в помешканні, де перебувала малеча, опустилася недопустимо низько і загрожувала не тільки їх здоров’ю, а й життю. Працівники кримінальної міліції у справах дітей та відповідної служби РДА неодноразово намагалися відвезти дітей на медичне обстеження, але щоразу мати відмовлялася від допомоги й не впускала їх у хату, барикадуючи двері живим щитом — своїми дітьми. На черговій нараді з питань соціального захисту населення, яка минулого тижня відбулась у райдержадміністрації, начальник РВ УМВС України в Закарпатській області Юрій Пеца виступив з ініціативою на період екстремальних морозів все ж таки доставити дітей в райлікарню, де вони б пройшли повне медичне обстеження та реабілітацію. Голова РДА Василь Щур одразу видав відповідне розпорядження для вирішення даного питання.

Терміново працівники міліції Сергій Іванко, Віталій Курильчик, Василь Барна, Віталій Сідей, дільничний інспектор Іван Лугош, представник Держтехногенбезпеки України Василь Глеба, працівник районної санітарно-епідеміологічної станції Віра Саміло, начальник служби у справах дітей Андрій Томаш і головний спеціаліст даної служби Анатолій Ільницький виїхали в Негровець.

…Картина, яка постала перед членами комісії, вражає: хата без вікон, на підлозі повно сміття, антисанітарія. Будинок не опалюється. Малеча ютилася біля електроплитки, де хоч трохи відчувалося тепло. У найжахливішому стані 8-місячний Стасик, який важить у рази менше передбаченої норми — легенький, мов пір’їнка, самі кістки та шкіра. Діти явно недоїдають. Із всіх харчів, які запримітили на обійсті правоохоронці, лише чай у пакетиках, яким поять навіть наймолодшого. Разом з п’ятьма малолітніми та їх матір’ю, у хаті живе ще й бабуся-інвалід. Сплять разом на одному ліжку.

Все вказує на те, що грошова допомога, яку отримує сім’я, використовується не за призначенням. За попередніми підрахунками на виховання свого чада Надія вже отримала від держави майже півмільйона гривень різноманітних соціальних виплат, але жодної копійки, вкладеної в житло чи витраченої на дітей, ніхто не побачив. Тож, можна зробити висновок, що молода матуся давно зрозуміла: народження дітей — непоганий бізнес…

Хвала Богу, сьогодні, завдячуючи небайдужим людям, діти в безпеці, під опікою лікарів. До медзакладу малята потрапили з вираженими симптомами недоїдання, педикульозу, підвищеною температурою тіла, що є ознакою застуди. Сьогодні їх стан покращується.

Як розповіли працівники карної міліції у справах дітей Сергій Іванко та Віталій Курильчик, які щораз відвідують дітей у дитячому відділенні райлікарні, за розмови з найстаршим, 7-річним Васильком, дізналися, що він вперше в житті скуштував справжню гарячу їжу. За словами міліціонерів, на поправку пішов і наймолодший.

— У нього навіть щічки зарум’янілись, — констатує Віталій Курильчик.

На питання, де їм краще, діти ствердно кажуть, що тут, в лікарні.

Поки що, а точніше до наступного понеділка, за долю малят можна не турбуватися, адже ними сьогодні опікується медперсонал районної лікарні. Але що буде далі? Невже п’ятеро, ні в чому невинних дітей, знову повернуться в це домашнє пекло?..

На це запитання дав відповідь начальник відділу служби у справах дітей РДА Андрій Томаш. Він однозначно сказав, що діти Надії Свідерської не повернуться додому до тих пір, поки там не буде умов для їх достойного проживання.

Зараз органом готуються необхідні матеріали, які будуть подані в районну прокуратуру, для позбавлення матері батьківських прав, будемо сподіватись на позитивне вирішення цього питання в суді.

Р.S. Звичайно, якщо Свідерську позбавлять батьківських прав, важко буде змиритися з тим фактом, що ще п’ятеро неповнолітніх діточок, за живої матері, стануть сиротами. Але чи маємо ми право ризикувати здоров’ям і життям дітей, не зважати на байдужість людини, яка у 24 роки обміняла материнські почуття на розпусне життя.

Чи потрібно давати ще шанс горе-матері на виправлення? Чи зміниться вона? Навряд. Сьогодні можна сказати лише одне: якщо б несвоєчасні дії працівників органів опіки, керівників району, правоохоронців, громади села, могло б статися непоправне.

Андрій Голодняк, "Верховина" для mizgir.com.ua
 

13 лютого 2012р.

Теги: діти, холод, голод

Коментарі

TETJANA 2012-02-14 / 22:52:34
TИМ КОМУ ТРЕБА,ТО ДЕРЖАВА НЕ ПОМОГАЄ.А ТАКИМ,ЯК ОЦЯ МАТИ,ЩОБ ПРОПИВАЛИ ДИТЯЧІ ГРОШІ.ТРЕБА ВРЕГУЛЮВАТИ ЗАКОН ПРО СОЦ.ВИПЛАТИ І КОНТРОЛЮВАТИ КОШТИ.СКОРО БУДЕ БІЛЬШЕ ЦИГАНІВ,ЯК НОРМАЛЬНИХ ЛЮДЕЙ.ВОНИ НЕ ЙДУТЬ ПРАЦЮВАТИ,БО ЇМ ВИСТАЧАЄ ДИТЯЧІ ГРОШІ.

Пан Баклажан 2012-02-13 / 12:47:54
Найкращим варіянтом для цих дітей був би сімейний дитячий будинок, який би забрав усіх разом. Віддавати їх назад до бездушної самиці, що їх народила задля грошей - найгірший. Справа не лише в догляді, а й в людському відношенні.

І дуже шкода, що в нас немає примусової стерилізації для таких от "самиць". Навпаки, тупа державна машина кидає їм гроші, стимулюючи продовжувати свою справу.

Наталія 2012-02-13 / 12:41:37
Все правильно. Мати вкрай погано ставилася до дітей, навіть могли сигінята померти. Але чи буде їм ліпше в казенному інтернаті? Так, ситі, одягнуті, так-сяк доглянуті, але однозначно розпорошені по різних закладах. виростуть безликими нікому непотрібними інтернатівцями без майбутнього. Може би їм якось дома помагати? Розумію, звучить утопічно. Але ж на кону доля 5 людей!

Пан Баклажан 2012-02-13 / 11:41:43
Довідка:
Загалом на "стимулювання народжованості" Закарпаття минулого року отримало з бюджету понад мільярд гривень, з них 100 мільйонів - "ромським родинам".

Петер 2012-02-13 / 09:52:02

Таку ..... раніше мастили голову дегтьом та пускали по селу, аби її ушиткі били! Мали правду, така нигде не зміниться!

Тарас 2012-02-13 / 09:48:45
Таку "матір" ТРЕБА СТИРИЛІЗУВАТИ, та полишити материнських прав, з огляду на стан дітей ЗОБОВ"ЯЗАТИ повернути дитячі виплати ПРАЦЮЮЧИ У ВИПРАВНОМУ ЗАКЛАДІ, що б не блядувала за рахунок держави!

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини