Іподром, жаб’ячі лапки, могила Еліс Віндзор... (ФОТО)

Це не Рим, Париж чи Лондон, а село Тур’ї Ремети на закарпатській Перечинщині

Іподром, жаб’ячі лапки, могила Еліс Віндзор... (ФОТО)

Реметянці справді мають чим пишатися, і не лише через те, що селу понад 550 років. У свій час воно було навіть більшим, ніж Перечин, мало статус селища, тут функціонувала ливарня, згодом – кінний завод та … іподром. На скачки заїжджали високоповажні (навіть вінценосні) особи, у маєтках аристократії щотижня проводилися бали. І навіть прості селяни тут були, вибачте за тавтологію, не прості. Досі в Тур’їх Реметах трапляються суто французькі прізвища. Кажуть, це нащадки … наполеонівських офіцерів!   

Легендарний поштар і сліди наполеонівців 

У селі свою історію знають і бережуть. Більше того – детально досліджують, знаходячи все нові й нові цікавинки. «Настав час туристичний маршрут відкривати. Бо сама романтична історія нашого поштаря Федора Фекете та його монумент чого варті!» – розповідає голова с. Тур’ї Ремети Михайло Біган. Справді, на Закарпатті Фекете поступається популярністю хіба що мультиплікаційному «почтальйону Пєчкіну». Туристи, які відпочивали в санаторіях неподалік, ще за радянських часів намагалися відвідати Ремети й побачити барельєф поштарю, що розмістили на стіні давньої церкви 17 століття. Ознайомлюючись детальніше з життєписом однорукого Фекете, дивуєшся. Громада дуже довіряла поштарю, котрий мав відрубану руку (швидше за все, через крадіжку), і той ходив за поштою та чималими грошима пішки аж до Ужгорода й ніколи не стратив ні копійки. Тож після смерті заслужено отримав пам’ятник: люди вилили його за власні гроші та ще й встановили на церкві (Свято-Михайлівський храм) – що може бути більш почесним?!      

«І маємо ще багато унікального! – додає Михайло Біган. – Вся Україна знає, що саме тут готують французький делікатес – жаб’ячі лапки. Нас навіть жартівливо жаб’ярами почали називати». Що цыкаво, коріння таких жабоїдних традицій пов’язують із... Наполеоном! Перша версія – що вже дуже до душі солдатам припали тутешні ґаздині, тож віддячуючи за гостинність, французи навчили закарпаток премудростям приготування жаб’ячих лапок. Також розповідають, що коли Наполеон програв під Ватерлоо, офіцерів його армії (як неблагонадійний елемент) розселили від гріха якнайдалі закутками Європи. Й нібито дехто потрапив і в Ремети. Письмових згадок про це не збереглося, але чудовим доказом є, по-перше, ті ж кулінарні жаб’ячі традиції, а, по-друге, суто французькі прізвища, як-от Роля, Біган та інші.   

А Геракл в Ужгородському замку – з Ремет! 

Та й не поштарем і жабами єдиними. Село у 19 столітті й понині відрізнялося від решти через те, що тут була така собі міні-Європа. Після відкриття у 1809 році ливарного цеху в Реметах почали селитися спеціалісти з Австрії, Німеччини, Угорщини, покращуючи сільський побут та приносячи власні традиції. І вже за кілька років цех виробляв не лише предмети побуту (огорожі, хрести, печі), а й справжні витвори мистецтва. Ось узяти бодай статуї Геракла і Гермеса, що в Ужгородському замку: їхні двійники можна побачити також у словацькому місті Сніна! Про це та інше з історії села можна прочитати в книзі журналіста й письменника Юлія Кула. А багато інформації Кулу давав уже покійний Антон Петер – без перебільшення, людина-енциклопедія, котрий знав про Турянську долину та її мешканців майже все.  

Саме Антон Борисович колись відзначав, що Реметам новий поштовх до розвику дав заснований на місці закритої у 1871 році ливарні «жеребчинець» – кінний завод, де вирощували як промислових, так і скакових коней. На окраїні села навіть іподром з трибуною звели. А Тур’ї Ремети стали основним місцем тусовки аристократії, коневодів із різних країн та технарів-спеціалістів, які повинні були забезпечувати потреби об’єкта й згодом будувати вузькоколійку. Розмах конезаводу вражає. Незважаючи на те, що від іподрому нічого не залишилося, екскурсія тими місцями (а також мальовничим урочищем Розтоки, яке все ж привітніше влітку) і багато світлин (передала селу іноземка, онука власника заводу!) дозволяють проникнутися казковою атмосферою…      

Підприємець, краєзнавець і поціновувач старожитностей Тарас ВОРОТНЯК додає до списків історичного спадку і туристичних принад ще одну – показує надгробок біля церкви, де похована англійка… з королівського роду Віндзорів. «Звідки тут узялися Віндзори, достеменно не відомо. Правдоподібно звучить здогад про те, що це якось пов’язано з іподромом та конями. Адже англійці – найкращі коневоди та жокеї. Тож, можливо, хтось із королівського роду завітав на скачки, хотів придба-ти чи продати племінного скакуна, і тут сталося нещастя. На могилі вказано: Еліс Віндзор – 1853 –1858. Дивина, адже дітей до 16 років не ховали не те що біля церкви, а й на цвинтарях – лише в крайніх випадках! Тобто це може означати, що дівчинка справді особлива. Ми вже подали запит в архіви у Берегові, щоб дізнатися про її батьків. І якщо це справді вінценосні Віндзори – будемо направляти листа королеві Англії, щоб вона знала, що є в Україні могилка її родички й за нею належним чином доглядають… » 

Газ, ріки, медицина, аморальні жаб’ярі 

Після такого екскурсу в минувшину якось не хочеться опускатися на грішну землю. Але село живе не лише історією та краєзнавством. Не обходиться без проблем. Торік навіть день села не проводили, адже всіх газових негараздів не вирішили. Ця справа тягнеться більше 2 років. Ще у 2010-му держава та область виконали всі зобов’язання: до села газ дотягнули, запустили перші 4 будинки. Але просуванню справи завадила спершу аварія в системі подачі, згодом – позиція Перечинського представництва «Закарпатгазу» (мовляв, невигідно подавати газ на 4 будинки), а потім – принциповість підрядника, який вимагав, щоб усі мешканці оплатили свою частку вартості газових робіт (2300 грн., поділені на 3 виплати). Лише позика від уродженця Ремет Роберта Горвата дозволила задобрити підрядника, і 50 будинків (перша черга проекту) уже мають газ понад рік. У сільраді кажуть, що за 2011-й зробили чимало: головне – папери, які вже готові, тож запуск другої черги близько.  

Ще одне серйозне питання, яке потребує особливої уваги і фінансових вливань, – протипаводкові заходи. Дві річки у населеному пункті – подвійна небезпека великої води. Тож є сподівання, що «межи-річчя» включать до протипаводкової програми «Тиса» і виділять кошти хоча б на ділянку неподалік школи та житлового сектору. Сутужно селянам і після ліквідування дільничної лікарні. Й хоча на об’єкт витрачалися великі фінанси, а його закриття дозволило вивільнити певну кількість коштів, амбулаторії сімейної медицини та одній швидкій допомозі (обслуговують Ремети, плюс ще 5 сіл) важко оперативно реагувати на медичні потреби. А старші люди, котрі потребують стаціонарного лікування, неохоче згоджуються лягати в райлікарню: і самим добиратися далеко, і родичам відвідувати й підгодовувати важко…    

Крім того, жаби та їхні лапки стали не лише род-зинкою, а й головним болем Ремет. Бо екологи б’ють на сполох, стверджуючи, що, по-перше, цей вид жабок рідкісний і нині під загрозою. А, по-друге, – «жорстокість під час відділення їстівних частин». І якщо небезпеку вимирання квакалок ще якось заперечують, то щодо жорстокості… Навіть мати-героїня, у якої брав інтерв’ю, зазначила: «А жабкам живим ніжки відрізають й відпускають: не мають жаб’ярі часу, аби умертвити нещасне створіннячко...»  

Утім, незважаючи на певні негаразди (з прокльонами екологів включно), селяни намагаються не падати духом. Це переважно хазяйновиті люди, які не сидять склавши руки. Й коли не знаходять роботи вдома, їдуть до Перечина та Ужгорода (Роберт Горват надав можливість працевлаштування у «Дасторі» не одному земляку).

Тарас Ващук, "Закарпатська правда"

Село знаходиться у Турянській долині (благородних тварин турів на цих територіях не стало ще у 13 столітті). Населення – 3300. Назва (за реалістичною версією) походить від р. Тур’ї та печери Ремете (монах-відлюдник). Село у свій час відмовилося від статусу селища: ніяких привілеїв, лише більші податки. Серед відомих Реметянців: будитель Іван Сільвай (18 років був священиком у селі), його син Сіон Сільвай (митець, композитор, різьбяр), Іван Мураній (член-кореспондент Угорської академії наук, математик, мовознавець, перекладач), талановиті нащадки Федора Фекете: Юзуф, Володимир та Іван, Олександр Рот (доктор філологічних наук) та багато інших.

05 лютого 2012р.

Теги: Тур’ї Ремети, Фекете, жаб’ячі лапки

Коментарі

Пан Баклажан 2012-02-06 / 17:22:03
Люсі: своє ставлення до міфу про жаб та ажіотаж навколо їх знищення я вже не раз висловлював, зокрема, тут:

Як журналісти жаб давлять...
http://zakarpattya.net.ua/Blogs/81529-IAk-zhurnalisty-zhab-davliat...-

жабоїд 2012-02-06 / 16:50:21
Ре мета- центр туризму на перечинщині. НАША МЕТА---Туря ремета

Люся 2012-02-06 / 16:14:59
А ви знали що:

Мукачєво заснували недоамериканці? Коли берегів Гамерики сягнув перший гвинтокрил "Мейфлуер", переселенці не пройшли тест на "ай-кю" і були відправлені додому - в Аддіс-Абебу. Однак вони вирішили, що вдома їх сприймуть за невдах і зроблять з них "шабуш-шумхар", тобто бограч по-нашому, тому почали поневірятися Європою аж поки не потапили на Закарпаття. Цих растаманів зустрів чувак на імя Корятович і сказав їм: "Тут є непогана місцевість, можна там побудувати бунгало!" Так і зявився на горі замок Паланок. Чому замок? Бо бунгало звучить якось не по нашому. Чому Паланок? Бо зроблений був з палок. До речі, жаб ці недоамериканці не їли. Це факт. Все інше - не підтверджено документально. Але цікаво для лохів)

Люся 2012-02-06 / 15:25:04
Пан Баклажан мав би знати, що:

- новітнє міфотворення не йде на користь привабливості нашого краю, де і так існує достатньо міфів. Іноді достатньо скористатися Гуглом або Вікіпєдію, навіть зважаючи на їхню недосконалість )

турянин 2012-02-06 / 14:55:49

Перехід на особистості можливий під власними іменем/прізвищем. Коментар видалено. Адмін

Пан Баклажан 2012-02-06 / 11:17:55
Цікавий матеріял, чого так категорчно "Тарас мав би знати те, се..."? Він же не Борис Бурда (та й той наш бограч "богарашем" обізвав)

ІВАН 2012-02-06 / 09:18:44
Тарас Воротняк мав би знати, що:
Жабячі лапки традиціно навесні їдять і в інших місцевостях Закрпаття, зокрема - у В. Бичкові, на Рахівщині. Вірогідніше за все, цю страву занесли у Середні віки поселенці із Фландрії (саси)

Люся 2012-02-05 / 18:18:46
Тарас Воротняк мав би знати, що:

У кінці Першої світової війни 17 липня 1917 Георг V відмовився за себе і свою родину від всіх німецьких титулів і звань, а також від родового імені, прийнявши прізвище «Віндзор» за назвою Віндзорського замку.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини