Ужгородський Боздоський парк вирубують і здають на металобрухт (ФОТО, ВІДЕО)

Попри збільшення атракціонів, продаж металобрухту й вивіз цінної деревини, парк боргує своїм же працівникам 80 тисяч гривень

Ужгородський Боздоський парк вирубують і здають на металобрухт (ФОТО, ВІДЕО)

Схоже на те, що єдине місце відпочинку й розваг ужгородців — Боздоський парк — перетворюється на полігон заробляння грошей для окремих осіб. З часу, як парк обзавівся новим керівництвом, тут прибавилося 9 атракціонів, здано на металобрухт 20 тонн металу, вже кілька місяців поспіль десятками кубометрів звідси вивозиться здорова промислова деревина, а підприємство не те, що заробляє на себе, як колись, а залишається у боргах. У чому причина такої безгосподарності й занепаду цієї родзинки Ужгорода, спробував з'ясувати наш кореспондент.

20 тонн проданого металобрухту й 9 додаткових атракціонів — на «кишеню»?

Ще перед Новим Роком, проїжджаючи повз Боздоський парк, помітив, як звідти виїжджає лісовоз із здоровим величезним кругляком. Спершу подумав, що, мабуть чистять місцину від сухостою. Однак, згадавши про сухі гілки, які ще недавно спостерігав над алеями, гуляючи з дитиною парком, отямився і зрозумів, що тут щось не чисто. Відтак, даю запит до Ужгородської міської ради про долю згаданої деревини. Звідти відповідають: «Відповідно до ордерів про знесення зелених насаджень на території закріпленій за КП «Парк культури та відпочинку «Боздоський», вирублена деревина оприбутковується на дрова, а залишки, що непридатні для використання, вивозяться на смітник».

Відверто кажучи, важко було повірити, що здорові стовбури ясена та платану вивозяться на дрова чи на смітник, тому шукаю інші джерела інформації. Із адміністрації парку вдалося знайти Андрія Ороса, котрий днями звільнився з роботи. Чоловік каже, що більше року не отримував зарплатні, і в той же час, знав, що у парку заробляються гроші, тому не витримав і вирішив піти. З його ж слів, підприємство має борг по зарплаті та відрахуваннях у соцфонди у сумі близько 80 тисяч гривень. У той же час, новий ґазда парку Максим Богодист використовує парк із метою власного збагачення.

Як приклад, пан Андрій розповідає, що минулого року директор продав оглядове колесо, у якому було близько 20 тонн металу. Відтак, жодної копійки з цих коштів на баланс підприємства не потрапило. До приходу нового директора парк мав близько 16-ти атракціонів і заробляв 19-20 тисяч гривень у місяць. Під керівництвом Максима Богодиста, тут з'явилося 9 додаткових розважальних об'єктів, відповідно, кількість відвідувачів зросла. Однак, сума прибутку анітрохи не збільшилася. Словом, напрошується думка, що атракціони працюють на директора, а не на підприємство...

Близько 20 лісовозів по 6 кубометрів промислової деревини — нуль для підприємства

Стосовно ж вирубки дерев, то Андрій Орос, як нещодавній адміністратор парку, розповідає, що парк не має жодних договорів із будь-яким підприємством про вивіз деревини. Немає актів оприбуткування вивезеної деревини, немає оціночної вартості вирубуваного. Попри це, після різдвяних свят, зі слів пана Андрія, вантажівки з лісом продовжують спустошувати парк. Екс-працівник підприємства каже, що за його підрахунками з парку вже вивезено близько 20 лісовозів здорової промислової деревини ясена, дуба, платана та черешні. Кожна вантажівка вміщує близько 6 кубів дерева. Один куб коштує близько 1000 гривень... Про техніку безпеки тут годі й говорити. Інженер підприємства, котрий би мав перевіряти кваліфікацію працівників (кожен лісоруб має мати відповідне посвідчення на вирубку, пройти інструктаж та скласти відповідні іспити), просто спостерігає, аби все проходило без сторонніх очей...

У той же час у парку повно помаркованих червоною фарбою дерев, котрі справді визначені спеціалістами під санітарну рубку (на фото). Про це йшлося навіть у офіційному повідомленні міськради від 3 березня 2011 року під назвою «В Ужгороді розпочали «зачистку» Боздоського парку». На ці дерева справді є два ордери. Але до них лісорубам, чомусь, діла немає. Як і до сухих гілок, що звисають обабіч алей над головами відвідувачів парку.

Добре усвідомлюючи, що за всі згадані операції у парку підприємство може заробляти, і, відповідно, розрахуватися з працівниками, ще 1 грудня минулого року Андрій Орос подав до ужгородської прокуратури заяву про невиплату заробітної плати. Відповіді досі не отримав.

А зарплатнею директора не обділили...

Що ж стосується зарплатні керівника парку, то вона, згідно з відповіддю міського голови на наш інформаційний запит, нині переважає удвічі розмір зарплати попереднього директора і становить 4 мінімальні посадові оклади плюс надбавки (близько 6000 гривень). Більше попереднього директора отримує й заступник нинішнього керівника парку (3610 гривень). Однак, за ці свої податки, трансформовані у зарплати згаданим панам, ужгородці чомусь не стали отримувати якісніші послуги. Взагалі, наразі у парку із 7-ми працівників 4-ро людей займають адміністративні посади. Хоча у тій же міській раді нам відповіли, що парк має трудові відносини із 16-ма працівниками. Пан Андрій пояснив, що додаткових робітників залучають із центру зайнятості лише на кілька місяців у розпал сезону.

«Що то за ґазда, котрий і туалет не може відкрити?..»

Під час розмови про парк попередній його директор Олександр Черняк спочатку взагалі не хотів коментувати ситуацію зі своїм колишнім дітищем, мовляв, болить за той безлад, який там зараз коїться. Відтак, повідомив, що передав підприємство із балансом плюс 20 тисяч гривень.

— Ви мені скажіть, який то господар, котрий більше ніж за рік не зміг у парку й туалет відкрити?, — обурюється Сашко. — Він вигнав із парку підприємця із поні, лише через те, що той відмовився платити йому особисто в кишеню (про це у міській прокуратурі є заява від цього підприємця). У останній день захисту дітей було обіцяно безкоштовно розважати діток. Малеча прийшла, а атракціони стоять. От я з товаришем вирішив за власний кошт їх запустити. А нинішній директор у той час брав гроші на своїх «приватних» атракціонах. Хіба це по-людськи?

Попри все, Андрій Орос каже, що має програму розвитку парку. Однак, на жаль, її нині нема кому почути. Про директора підприємства й мови нема. Однак, якщо нинішнє керівництво міста отямиться, колишній адміністратор парку готовий поділитися рецептом, як за короткий термін без фінансування з міського бюджету, зробити Боздоськй парк не лише самоокупним, але й прибутковим підприємством.

Павло Білецький, Час Закарпаття

15 січня 2012р.

Теги: Боздоський парк, атракціон, деревина, металобрухт, Богодист

Коментарі

Роберт 2012-01-19 / 00:57:14
та срать на людей хотели. начинаются опять 90е года. опять всюду кражи , бандюки и беспредел. а наши власти это крыша. вот и всё.

кос 2012-01-17 / 20:58:43
Сандра,только для тебя и только сегодня 095 368 86 00

ярик 2012-01-17 / 20:33:34
Сандра,умничка)))))он прекрасный шлифар!!

лирика 2012-01-17 / 19:09:11
А по моiму Богодicт симпотний!!!

сандра 2012-01-17 / 19:05:05
Хочу с Богодiстом познакомится,кто имеет тел!!!!!!!

лера 2012-01-17 / 17:45:20
Делать людям нечего гоните только..идите работать..сидите коменты переживательные клацаете..по конечному результату нужно судить..развели тут не понятно что.самим не тошнит еще

Вовик 2012-01-17 / 17:40:10
Вiн мастер своеi справи,а кiдь такi умнi,чому не богатi/тявкають тутйко

цимбор 2012-01-17 / 17:31:44
БОГОДIСТУ УВАЖУХА,ТАКУЮ ХРЕНЬ И ТО СУМЕЛ ДВИНУТЬ...СРАЗУ ВИДНО МАЛАНЕЦ.РЕСПЕКТ!!!

чес 2012-01-17 / 17:26:53
действительно гниль какая то.Это стоит 1000 за куб.??????????

корзос 2012-01-17 / 17:24:57
Вiн прихильник до чаркi/така партiя./Бомба зовсiм бачу без руля,для того щоб на балансi стояло комунального пiдприемства його треба купити,купи та постав,така разумна БОМБА

Скреппі Коко 2012-01-17 / 15:43:10
Андрію Орос,на скільки нам відомо,Ви є прихильником партії Регіону!!Чому Ви не звернетесь до губернатора Ледиди О.О,адже губернатор є порядною людиною,який прагне до порядку в області і місті!Думаємо,що Ві знайдете підпримку з його сторони !

Йолка 2012-01-17 / 15:39:16
ВЛКСМ, правда в деньгах,брат!!!!

бомба 2012-01-17 / 15:38:21
Скажіть,будь-ласка СССР,раз ви такий освідчений в цій справі,новий атракціон стоїть на балансі комунального підприємсва?на нього є всі документи та експертизи,його здали в експлуатацію,Держпромнагляд??
А згідно дерев,Ви маєте рацію,потрібно робити чистку,але на це потрібно документи,які посвідчують,що це можна продавати!!Зароблені кошти треба оприлюднювати,а не класти собі в кишенні,та їздити до Єгипту на відпочинок,та за 1000 баксув купувати телефони,коли наймана праця не має на шматок хліба,не кажучи вже про елементарні речі!!!

СССР 2012-01-17 / 14:39:38
Возможно, часть правды есть! Но...

1) На месте проданных останков колеса, стоит новый аттракцион. Который, очевидно, дороже стоит, чем тот металлолом, который продан. Да и дорожку к нему почти что сделали!
2) На снимке, лесовоз с порченной древесиной. Её только на дрова, и никуда больше не денешь!

Так, может статью следовало написать, как следует разобравшись в ситуации?

ВЛКСМ 2012-01-17 / 09:41:35
ВСЕ ЦЕ ГОН З СЛIВ,ОРОСА,А ДЭ ПРАВДА,,,

защитник животных 2012-01-17 / 00:20:22
Неужели уже все забыли, когда в прошлом году приезжал зоопарк, пан Богодист отмечал свою победу на выборах, и пришел в нетрезвом состоянии посмотреть на животных, подошел к верблюду, а тот ему плюнул прямо в глаза. Как такой человек может быть директором парка, Если его даже животные не любят, не то шо дети? Он же ходячая мумия...

Путьо 2012-01-17 / 00:03:35
Все пишут шо Черняк и Орос Бухают, а сам Богодист в Пилигриме бухает вместе с парковской лошадью...Ему не место в парку! Плачут за тобой нары...

США 2012-01-16 / 23:50:11
всі так гарно пишуть про Черняка і Ороса - які вони погані, попробуйте зробити так, як зробив Черняк зі своєю командою.При Черняку діти-сироти та інваліди каталися безкоштовно та пригощав їх солодощами. Згадайте який парк був при Черняку і що він для цого зробив, а який парк на даний час, при директору Богодісті... Мотя, а ти чия шестерка???

довгий 2012-01-16 / 23:24:48
До речі,про Ореса білітера,якщо він крав- то кому носив,не Богадисту випадково???ааа????і хто тоді був головою міста,не памьятаете пані Вероніка,а не пан Погорелов??

Варвара 2012-01-16 / 23:21:39
Сама найбільша помилка Багодиста- це холатність по відношенню до людей!!Він простим словом сказано- аферист!!!рано чи пізно за свої справи йому прийдеться відповісти!Пацюк!!!

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини