Чеські пісні на Закарпатті [1]

Взаємини закарпатських русинів з чехами існували від середньовіччя. В 1919-1939 роках Закарпатська Україна (Підкарпатська Русь) входила до складу Чехословаччини. В той час тисячі чехів переселилися на Закарпаття, а ще більша кількість закарпатців працювала в Чехії або служила в чехословацькому війську. Це сприяло популярності чеської пісні в цьому регіоні.

Чеські  пісні на Закарпатті [1]

Свідчить про це і шикарно оформлена збірка чеських пісень на сучасному Закарпатті Karpatské jsme děti місцевого фольклориста Юрія Туряниці.

Книжка містить 77 чеських пісень, записаних від 1983 по 2009 рік від чотирнадцятьох чоловіків і двох жінок. Про кожного з них упорядник подав коротку біографічну довідку. Йдеться переважно про людей похилого віку, нині пенсіонерів, які в молодості спілкувалися з чехами на Закарпатті або жили в Чехії.

Найбільше пісень (по дев’ять) записано від 80-річного директора Міського харчторгу Павла Гончарика, 77-річного лісоруба Василя Рощинця із с. Негровець (який служив у чехословацькій армії) та 75-річного тренера волейбольної команди в Ужгороді Івана Скрябіна (мати ­– чешка, батько – росіянин). По вісім пісень записано від 84-річного ужгородського лікаря Юрія Думнича (уродженця с. Нягово), 84-річної лікарки Анни Заяц-Вайзер із с. Дубове, 81-річного добровольця Чехословацького корпусу Л. Свободи Василя Ленделя (пізніше викладача Ужгородського університету) та 77-річного Миколи Попенка (довгорічного художнього керівника Закарпатського народного хору в Ужгороді). Про нього упорядник опублікував у книжці обширну статтю Слово про Миколу Попенка – маестро красного пісенного мистецтва (с. 72-79). Шкода, що подібної статті немає й про упорядника Юрія Туряницю (1929 року народження) – довгорічного викладача Ужгородського національного університету, автора кількох книжок закарпатоукраїнського фольклору: Закарпатські пісні та коломийки (1965), Співанки-хроніки (1972), Казки одного села (1979), Від життя нема пуття (1987), Колядки Закарпаття (1992).

В збірці Karpatské jsme děti пісні розподілено на шість жанрово-тематичних груп (здебільшого за назвами провідних пісень):

1. Патріотичні; 2. Дитячі колядки, колискові пісні, лічилки; 3-4 Ліричні пісні про кохання; 5. Військові і 6. Побутові.

Йдеться про загально поширені чеські народні пісні: Dej nám Pan Bůh zdraví, Hej, Slované, Ježíš – malé děťatko, Spí, synačku, spí. Pod tým našim mostem, Žežuličko, kde jsi byla, Roste jetel u vody, Měla jsem miláčka, Dolina, dolina, Když jsem já šel od své milé, Holka modrooká, Jen ty jsi, jen ty jsi, Šli panenky silnici, Kolíne, Kolíne, U našich kasáren stojí v noci stáž, Nemelem, nemelem, U starého mlyna, Kačena divoká letěla zvysoka та інші.

Є між ними і словацькі пісні: Ale si ty milá veliká ciganka, Prečo si neprišiel, A         tam kolo Ľevoči, Trenčanské hodiny smutne bijú (в збірці Dnes moje hodiny smutne bijú).

Деякі чеські словосполучення мабуть незрозумілі нинішнім співакам, перекручені. Наприклад, початок популярної чеської пісні Jaké je to hezké, dva kovaři v městě в інтерпретації Шандора Шандоровича Вітєйза звучить так: Jaké je to hezké užhorodské město (с. 51).

Деякі пісні подані лише в скорочених варіантах, що викликано їх не дуже частим вживанням в сучасному побуті.

В цілому пісенна збірка Юрія Туряниці справляє добре враження. Вона свідчить про те, що чехи в часі 20-літнього перебування на Закарпатті залишили слід не лише в економіці, політиці, архітектурі, літературі, але й у пісенному фольклорі.

Микола Мушинка, для Закарпаття онлайн



1  Юрій Туряниця: Карпатські йсьме діти. Чеські пісні Закарпаття. Упорядкування, передмова, примітки, запис та підготовка текстів: Юрій Туряниця. Нотний розпис та підготовка пісень: Микола Попенко. Малюнки: Кароліна Туряниця. – Видавництво „Краєвиди Карпат”. – Ужгород, 2011. – 96 стор.

 

29 грудня 2011р.

Теги: чеський, Чехія, пісні

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини