Закарпаття: У хустській Липчі вирощують перепелиць, про яких згадується навіть у Біблії

3дебільшого у фермерських господарствах Хустського району традиційно розводять звичну живність — корів, свиней, овець, курей. Та є у нас і такі підприємливі люди, які вирощують доволі екзотичних тварин та птицю. В Ізі — п'ятнистих далекосхідних оленів, у Хусті — екзотичних африканських страусів, у Велятині та Стеблівці — буйволів, а ось у Липчі — перепелиць.

Закарпаття: У хустській Липчі вирощують перепелиць, про яких згадується навіть у БібліїВідомо, що яйця перепелиці не лише смачні, а й надзвичайно корисні для здоров'я, особливо дитячого. Додають вони і чоловічої сили, допомагають подолати різні хвороби. А м'ясо цієї птахи дієтичне та цілюще. До речі, про це згадується навіть у Біблії. У цій священній книзі написано, що коли євреї попросили у Бога м'яса, то він послав їм перепелиць.

— З історії відомо, що в Японії почали інтенсивно розводити перепелиць після ядерних вибухів у Нагасакі та Хіросімі. Японці дослідили, що перепелині яйця виводять радіонукліди й інші шкідливі речовини з організму людини, тому додавали їх до раціону у дитячих садках, школах, — каже приватний підприємець Василь Павлик, який уже майже п'ять років займається розведенням перепелиць. Зараз у його господарстві близько тисячі перепелиць, є й цесарки, кури екзотичних порід. А доглядають за цією живністю всією сім'єю. Мають свої обов'язки всі — дружина Валерія, син Ярослав, мама Ганна Степанівна та батько Степан Миколайович. Ну, а організатором та "ідейним" натхненником є, звичайно, Василь Степанович.

— А розпочалося все 8-9 років тому, коли лікарі виявили у мами цукровий діабет і порекомендували їй вживати яйця перепелиці. В одного господаря на Іршавщині я придбав дев'ять самочок та два самці. Потім змайстрував невеликий інкубатор і почав розводити цих дивовижних птахів, — продовжує розповідь пан Василь. — 3 кожним роком ця спрайа нас усе більше, такби мовити, затягувала. Замовили у, Харкові вже спеціальний інкубатор, замовили і "перелопатили" з дружиною Валеоією багато спеціальної літератури, дізналися чимало цікавого та корисного щодо догляду, раціону годівлі та розведення перепелиць. Клітки для птахів змайстрували власноруч, використовуючи віднайдені у книгах креслення, і розмістили у підвалі будинку. Тут для перепелиць створено всі необхідні умови — постійна (18-20 градусів) температура влітку і взимку, а для цього використовуємо вентилятори й обігрівачі. Років 2-З нам довелося
витратити на те, щоб навчитися готувати спеціальний збалансований корм для пташок без використання будь-якої хімії. У раціон входять різні компоненти — соя, пшениця, кукурудза, трикальційфосфат, сухі дріжджі, молоко та інше. Головне, щоб була витримана спеціальна пропорція, тоді і птахи здорові, добре несуться, і яйце екологічно чисте. Є, звичайно, і спеціальні, вже готові корми, які виготовляє одна ужгородська фірма, але вони дуже дорогі й використовувати їх нам не вигідно, адже це впливає на подорожчання продукції. Вона, до речі, вся сертифікована, яйце та кров птахів регулярно здаємо на аналіз у ветлікарню, проводимо спеціальні щеплення від хвороб.

Довго довелося пану Василю помандрувати містами області, щоб налагодити мережу збуту перепелиних яєць. Тепер розвозить їх власним транспортом по магазинах, виконує індивідуальні замовлення, інколи ресторани замовляють для гурманів і м'ясо перепелиць. Оптова ціна яйця 30 копійок за штуку, але що це порівняно з тією користю, яку воно приносить людському організмові. Павлики також реалізують гарантовано запліднені яйця перепелиці чи молодняк.

До речі, на початку розповіді ми згадували про те, що спонукало пана Василя взятися до вирощування перепелиць, — захворювання його мами на цукровий діабет. Отож, після регулярного вживання яєць рівень цукру в крові Ганни Степанівни нормалізувався, і тепер вона почуває себе добре.

Ще одну дуже цікаву історію розповіла пані Валерія. Кілька років тому до них прийшла зі сльозами вдячності мешканка сусіднього села Липець-ка Поляна. Виявляється, що у її чоловіка лікарі виявили онкозахворювання. Хтось йому порадив вживати яйця перепелиці. Через своїх
знайомих у Липчі вони купували яйця у господарстві Павликів. Після 3-4-місячного їх вживання пухлина припинила розвиватися, і здоров'я чоловіка поліпшилось.

Тож бажаємо сім'ї Павликів подальших успіхів у такій хорошій і потрібній справі, з якої не тільки вони мають задоволення та певну вигоду, а й люди, які вживають вирощену ними продукцію. А якщо хтось хоче перевірити чудодійну силу яєць перепелиці, то може звернутись у Липчу, на вул.Кошового.

Будьте здорові!
Олександр ТЕРЕН, "Новини Закарпаття"
17 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини