Студенти Мукачівського аграрного коледжу під час пар влаштували різанину

21 листопада 2011 року двоє студентів другого курсу Мукачівського аграрного коледжу вирішили з’ясувати відносини між собою. Перед початком першої пари (о пів на восьму ранку) на задньому подвір’ї коледжу за лічені хвилини сутички, причини якої ще не встановлені, між юнаками сталося непоправне: один з них отримав серйозне ножове поранення в руку.

Студенти Мукачівського аграрного коледжу під час пар влаштували різанину

Зі слів однокурсників учасників сутички, до цього часу конфліктів між студентами не було.

Чи став інцидент уроком для самих винуватців і які висновки зроблять з цієї трагічної історії інші студенти закладу? Не дивлячись на те, що обоє хлопців полюбляли пропускати пари, не виконували вимоги навчальних планів – в основному нпмпгались виділитися не з кращими якостями, для викладачів та адміністрації коледжу цей інцидент став несподіванкою.

У чому ж причини юнацької жорстокості, чому ще вчора лагідні й слухняні діти перетворюються в неконтрольованих хуліганів, спроможних на агресивні вчинки? Адже більшість студентів не позбавлені батьківської уваги і турботи, зростають у нормальних, середнього достатку родинах, і майже ні в чому собі не відмовляють. Обидва учасники сутички виховувались в благополучних сім’ях.

Психологи називають різні причини хуліганської поведінки молоді. Одна з них – бажання розважитись. Підлітки із пристойних родин, розбещені батьківською увагою й вседозволеністю, просто впевнені, що якщо їм потурають вдома, то й суспільство зобов’язане теж «прогнутися» під них. І навпаки: надмірна опіка, контроль з боку дорослих може призвести до демонстративної відмови від певних правил поведінки, прогулів занять в навчальному закладі, тимчасових зникнень із сім’ї, хуліганських витівок. Схильність до «геройства», прагнення довести свою сміливість, силу особливо спостерігається серед підлітків, коли починається становлення дитини як особистості (16-18 років). Зазвичай, проявляється це брутальним ставленням до дорослих, прогулом занять, гучними вечірками. Бажання виділитися спонукає молодих людей зривати заняття, вживати нецензурні слова, а хуліганські вчинки для них – це просто психологічний захист.

Причинами цього можуть бути помилки у родинному вихованні та небажання дотримання загальноприйнятих норм поведінки. Наслідки: важковиховуваність, протиправна агресивна поведінка.

З хуліганством можна й потрібно розбиратися, і тут багато чого залежить від батьків підлітка. Згідно Сімейного кодексу України (ст. 150, 151) обов’язком батьків є належне виховання дитини та забезпечення її всебічного розвитку (в плані здоров’я, духовності та моральності). Батьки повинні обирати такі методи виховання, які б вплинули на підлітка і не суперечили нормам закону та моральним засадам суспільства. В разі неналежного виконання зазначених обов’язків, батьків можуть притягнути до адміністративної відповідальності (ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення)

Та в нашій історії найважливішим є питання, чи зробили належні висновки винуватці події, чи розкаялися у скоєному, чи відчувають по-справжньому свою вину? Адже вони своїм вчинком кинули тінь на репутацію навчального закладу в першу чергу, на проведення виховної роботи, і багато хвилювань принесли рідним. В коледжі проводиться безліч позакласних заходів з тематикою виховання і становлення особистості, однак учасники сутички систематично їх не відвідували.

Будемо надіятися, що цей випадок буде першим і останнім в історії коледжу, і правильні висновки для себе зроблять насамперед студенти закладу, адже від їх взаємовідносин залежить становлення основних життєвих позицій.

Мар’яна Абель, заступник директора по виховній роботі, Ольга Гудзовата, завідувач агрономічним відділенням

 

Панорама Мукачева

24 листопада 2011р.

Теги: студенти, різанина, кримінал

Коментарі

Иван 2011-11-28 / 22:53:39
То правда ничого обвинувачувати батькив. Це приклад нахабнилои директорки,яка так дивиться за студентами. Вона лише знае брати гроши за поступлення, а порядок з студентами ничого не знае. Гнати в три шии ии из коледжу, а то и за ришитку пора вже.

колега 2011-11-25 / 16:51:52
А ви думаєте чому ця стаття була написана?... Аби не впало щось "неправе" на дерекцію коледжу, а головне на директора, бо ж ще недавно робила "цирк" з телеканалу Інтер, та заставляла писати викладачів, яка вона "хароша"!!!! Як кажуть "вори в законі",але працюють...

Наташа 2011-11-25 / 15:16:55
Як вам не соромно звинувачувати батьків.Вони відправили своїх дітей на навчання в пристойний заклад,а тепер,що? Один хлопець в лікарні з переломом щелепи,а другий в реанімації в тяжкому стані(перерізана сонна артерія,на руці сухожилля та й ще поранення в живіт).Сталося це під носом у директриси та між парами.Медсестри в коледжі не було!!!.Якщо постраждалі почнуть давати показання виясниться,що дирекція була в курсі конфлікту між хлопцями і не відреагувала.Ганьба!!!

песиміст 2011-11-24 / 15:43:53
Нічого дивного.... Для навчального закладу, яким до цього часу безкарно керує директор з "липовим" дипломом про вищу освіту, це цілком закономірно...

Михайло 2011-11-24 / 13:43:28
Готуються в майбутньому стати президентом.Не поділили хто ним буде.За приклад-теперішній през.

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 1
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини