До Дня матері Іван Попович і Степан Гіга співали для української громади Італії

Традиційне масштабне відзначення Дня Матері українців в Італії під покровом Зарваницької ікони Пресвятої Богородиці.

До Дня матері Іван Попович і Степан Гіга співали для української громади ІталіїОсь вже шостий рік УГКЦ виступає організатором Дня Матері в Італії, котре відзначаємо на початку травня.

Свято проходило з благословення Апостольського візитатора для українців греко-католиків в Італії преосвященного Кир Гліба(Лончини).

Ініціатором, духовним надхненником та організатором цьогорічного Свята Матері був пасторальний координатор для українців в Італії о.Олександр Сапунко. Самому святкуванню передувала клопітка кількохмісячна робота у співпраці з духовенством, представниками монаших інституцій, та із студентами папських колегій за згодою їхніх настоятелів, а також мирян. Патронат святу надали релігійна асоціації товариства Святої Софії а також мерія Риму.

Святкування розпочались 5 травня, в суботу, коли зранку до Риму на подвір’я Святої Софії почали прибувати автобуси з нашими вірними з різних куточків Італії разом з отцями-душпастирями. Під час подорожі люди молилися, адже це своєрідна проща – підготовка до зустрічі з Вічним Містом, котре зустріло наших прочан своєю історичною красою. Відтак для прибулих розпочались відвідини Риму під проводом студентів Папських колегій, котрі компетентно та захоплюючи проводили групи прочан по визначних святинях та місцях християнських пам’яток.

А вже о 19 годині розпочалися виступи українських творчих колективів, що діють при наших спільнотах, котрі прибули на святкування до Риму. А особливим подарунком був виступ дітей з України, переможців всеукраїнського фестивалю “Пісня Серця 2006” в Києві, які виступили з духовними піснями, так привітавши українських жінок-матерів Італії. Ця група дітей прибула під керівництвом сестри Луізи Цюпи,ССНДМ- голови патріаршої катехитичної комісії.

По завершенні концерту розпочались нічні чування, котрі тривали всю ніч. Особливістю цьогорічних чувань, які проводили сестри Служебниці під проводом сестри Марти Козак,стала присутність копії ікони Зарваницької Пресвятої Богородиці, дозвіл на привезення котрої ласкаво надав, та сприяв у перевезенні преосвящений владика кир Василій Семенюк (правлячий архиєрей Тернопільсько-Зборівської єпархії). Також в часі чувань був присутній образ блаженної сестри Йосафати Гордашевської.

Чування розпочались архиєрейським благословення преосвященого владики кир Діонізія Ляховича, куріяльного єпископа патріяршої курії УГКЦ, відповідального за емігрантів у Синоді Єпископів УГКЦ, котрий у своєму слові наголосив про важливість цих чувань, та про ласки, які можемо випросити за заступництвом Небесної Неньки. Після слова архиєрея розпочався молебень та мирування. Опісля під проводом сестер почалася праця в групах, де народжувались намірення до спільної молитви. Продовженням чувань стало зібрання учасників навколо ватри, де були співи під гітару різних пісень. А завершенням чувань стала Свята Літургія о 6 годині ранку.

Але все ж таки головним днем святкування була неділя, 6 травня. З самого ранку біля Святої Софії можна було побачити нових людей, котрі автобусами, автами, та поїздами прибували на свято. Як під час нічних чувань, так і в неділю зранку багато вірних приступали до Святої Тайни Сповіді. О 10 годині розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, котру очолив преосвящений владика Діонізій у співслужінні духовенства: о. митр. прот. Іван Музичка, о. митр. прот. Іван Дацько, о. Андріан Цькуй, о. Генезій Віомар, о. Андріан Книш, та отці душпастирі, що прибули га урочистість. У Літургії взяв участь Mонс. Франчіско Фроган Мадеро – відповідальний прелат Державного Секретаріату Апостольського Престолу (Ватикан). Серед визначних гостей присутніми були представники українського посольства в Італії: п. Георгій Чернявський – посол України в Італії, п. Марія Михайленко – радник посольства, п.Володимир Яценківський – генеральний консул України з Мілану та інші.

Після урочистого обіду в тарпезній інституту святого Климентія при Святій Софії, о 13.30 розпочався великий концерт за участю відомих українських виконавців, серед яких: народні артисти України Іван Попович та Степан Гіга, Тарас Курчик у супроводі дітей-учасників фестивалю релігійної пісні “Пісня Серця 2006”, Ірина Лончина, Ната-Лі, Андрій Князь, Андріана, Андрій Залізко. Потрібно зазначити, що Іван Попович прибув зі своєю дочкою Соломією, з котрою вперше виконав деякі музичні твори.

На початку концерту з привітальним словом до присутніх звернувася о. Олександр Сапунко, розповівши про значення цього дня у житті українських емігрантів в Італії, запросивши уділити архиєрейське благословення владику кир Діонізія Ляховича.

Завершилось святкування традиційним многоліттям та святковим феєрверком, котрий уможливив п. Маріо Тронка.

Це був направду благословенний день для наших жінок і матерів, котрий дозволив духовно і культурно, по християнськи поєднати молитву і відпочинок, об’єднатися навколо Церкви, гідно репрезентувати українські традиції перед італійським народом.

Від’їхавши зі свята, люди повезли в своїй пам’яті у місця, де проживають, чудові спогади, а у серці відчуття, що є потрібними та цінними навіть тут, далеко від Батьківщини.

Слова вдячності в адрес УГКЦ та організаторам свята линули від наших українських емігрантів,представників української держави та італійських місцевих владних структур.

А ікона Зарваницької Пресвятої Богородиці ще на кілька місяців залишиться у Італії, щоб подорожувати по наших душпастирських осередках, покриваючи своїм материнським заступництвом наших вірних.
Департамент УГКЦ в Італії
14 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини