За 9 місяців на Закарпатті лабораторії СЕС дослідили 5 474 токсикологічних проб

9 жовтня 2011 р. працівники санепідстанцій святкували день державної санітарно-епідеміологічної служби України, якій записаний у календарі на другу неділю жовтня місяця.

За 9 місяців на Закарпатті лабораторії СЕС дослідили 5 474 токсикологічних проб

У цьому ж році виповнюється 65 років від  дня створення такої служби в Закарпатській області. Санітарно-епідеміологічна служба в нашому краї створювалася у тяжкі післявоєнні роки, коли населення області страждало від багатьох інфекційних захворювань, які передавалися від хворої людини до здоровою через такі шляхи як питна вода, продукти харчування, а також повітря.  Нажаль вже немає жодного лікаря,  що першими починали таку складну  та ще й небезпечну роботу на теренах  нашої області.

45 років тому одним з розділів діяльності санепідстанцій стала  екогігієна та токсикологія, яка включає нагляд за забезпеченням санітарного та епідемічного благополуччя  працюючих при  транспортуванні, використанні, реалізації пестицидів та агрохімікатів. Лабораторний контроль при цьому здійснюється за вмістом нітратів  в продукції рослинництва, залишкових кількостей пестицидів. Вміст пестицидів визначається в питній воді, повітрі робочої зони, в об'єктах довкілля (грунт, вода відкритих водоймищ). Об'єктами лабораторного контролю вже пізніше стали полімерні, синтетичні матеріали, пластмаси  та вироби з них. при виробництві, застосуванні та реалізації, а  також  визначення  мікотоксинів в продовольчий сировині та харчових продуктах.

Людина постійно контактує з полімерними матеріалами, виробами з них  на виробництві, при надзвичайних ситуаціях, при утворенні  відходів, при експлуатації готової продукції (побутовий контакт). При контакті можливі гострі та хронічні отруєння, імунні і загальні захворювання, віддалені ефекти у вигляді мутагенеза та канцерогенеза, бактеріальні та грибкові ураження. Механізм дії при цьому може бути біохімічний, імунобіологічний, моделюючий, алергічний.

Переважна увага  в роботі санепідстанцій   приділяється  виробам, що контактують з харчовими продуктами, питною водою, а також віднесеним до виробів дитячого вжитку, в першу чергу дитячим іграшкам.

Загальна кількість проб, що досліджувалася в лабораторіях  СЕС   за 9 місяців  2011 р.  за вказаними напрямками діяльності, становила  5 474, по яких було виконано 7 248 лабораторних вимірювань. При цьому в 42-х зразках продукції рослинництва вміст нітратів перевищував максимально допустимі рівні  (1,4 % від загальної кількості досліджених зразків харчових продуктів на вказаний показник ). По таких випадках приймалися міри адміністративного впливу. Залишки пестицидів визначалися в 22-х зразках харчових продуктів, всі без перевищення МДР.

При виконанні 198 вимірювань вмісту пестицидів в грунті в  26 - ти  випадках вміст пестицидів  визначалося  з перевищенням ГДК (гранично допустима концентрація), що становить 13,3 %. Така ситуація мала відношення до грунту  з територій, де зберігаються непридатні та заборонені пестициди в Мукачівському та Хустському районах,  які вивозяться за межі країни для утилізації або  готуються до вивезення. Питання по цій проблемі вирішується на рівні  виконавчої влади області. Кошти на такі потреби виділені з державного та обласного бюджетів. До кінця року планується повністю звільнити область від непридатних та заборонених пестицидів.

По  всіх 167 -ми  виробах з полімерів, по яких визначалися кількості міграції хімічних речовин протягом 9 місяців 2011 р., ситуація  по досліджених зразках безпечна. Виконано було 505 лабораторних вимірювань. 88 виробів (271 лабораторне вимірювання) припадає на санітарно-епідеміологічну експертизу продукції та товарів, що імпортуються  з-за кордону або виготовляються в області. При цьому  Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи за отриманими результатами лабораторних вимірювань свідчить про безпеку або небезпеку об'єктів експертизи. Небезпечні товари, продукція  в область не завозилися жодного разу.

Санепідстанціями здійснюється державний санепіднагляд за реалізацією матеріалів, виробів з полімерів з обов'язковою перевіркою наявності  Висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи, а також термінів їх дії. Максимальний термін дії Висновків на імпортовану продукцію не повинен перевищувати 5 років. У разі виявлення порушень санітарного законодавства приймаються міри адміністративного впливу, частіше у вигляді штрафів.

Завдяки також і  діям санепідстанцій, в Закарпатській області  вже багато років не реєструються гострі та хронічні отруєння, пов'язані з використанням пестицидів та агрохімікатів,  з продукцією рослинництва, з виробами з полімерів на виробництві та  в побуті, а також професійні захворювання.

О. Пономарьова, токсикологічна лабораторія облСЕС
 

26 жовтня 2011р.

Теги: токсикологічний, лабораторія, проба

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини