Іван Балога: «Гральний бізнес повинен покинути Закарпаття»

Чому й досі на Закарпатті діє гральний бізнес, і що треба зробити, щоби він назавжди покинув його межі радилися керівники органів місцевого самоврядування, правоохоронці на координаційній раді при голові обласної ради, яка відбулася в Ужгороді у вівторок, 18 жовтня, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

Іван Балога: «Гральний бізнес повинен покинути Закарпаття»

Нагадаємо, що наприкінці вересня голова обласної ради Іван Балога запропонував міським та районним радам створити комісії з контролю за виконанням закону про заборону грального бізнесу.  На сьогодні в Україні цей бізнес  – поза законом. Ділкам, які його порушують, загрожує штраф розміром 8 тисяч мінімальних зарплат. Проте ці заклади й досі працюють.

Заступник голови постійної комісії обласної ради  питань законності та правопорядку Антон Зелінський поінформував, що на сьогоднішній день такі комісії вже створені в Берегівському, Воловецькому, Іршавському, Міжгірському, Тячівському та місті Ужгород (створено мобільні групи спільної комісії). В деяких районах і містах вже проведено перші спільні рейди. Так, в Міжгірському районі року під час відпрацювання в селищі Міжгір'я було вилучено 15 гральних апаратів в різних торговельних закладах. По даних випадках порушені кримінальні справи та накладено стягнення у сумі 170 тис. грн., 15 гральних автоматів конфісковано. В Тячівському районі, станом на 5 вересня виявлено 137 гральних автоматів у 21 суб'єкта господарювання в 9 населених пунктах району.
Іван Русин, заступник прокурора області констатував: після заборони гральний бізнес перейшов в "тінь". Цього року прокуратура порушила 8 кримінальних справ. "Щоби притягнути ділків до відповідальності треба довести, що виплачується грошова винагорода у таких закладах, тому бізнес масово перейшов в інтернет-мережу. Не буде порядку "поки не вдариш гривнею" по правопорушникам. Суди вже покарали горе-бізнесменів на 14 мільйонів гривень. Робота буде продовжуватися, будемо діяти жорстко", - зазначив Іван Русин.

Микола Кулітка, начальник управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Закарпатській повідомив, що з початку року правоохоронцями вилучено – 36 гральних апаратів, порушено 6 кримінальних справ, 15 осіб притягнуто до відповідальності.
Станіслав Сухан, голова Іршавської районної ради поділився досвідом: як покінчили з гральним бізнесом в районі. "В нас в кожному  селі було по 10-15 апаратів. Дільничний не знав що гральний бізнес не працює?  Звісно ж знав, але не вистачало рішучості й бажання, щоби виконувати закон. Рік тому в районі ще було майже 100 гральних автоматів. Ми організували депутатські рейди, і до цього долучилися й правоохоронці. І врешті-решт ми покінчили з цим бізнесом в районі. Це зло, з яким має  спільно боротися вся громада", - вважає Станіслав Сухан.

Віктор Погорєлов, Ужгородський міський голова повідомив, що і в обласному центрі активно взялися за гральний бізнес. Нещодавно в місті  при здійсненні перевірок було зафіксовано два порушення. На вимогу комісії, працівниками міськвідділу міліції опломбовано приміщення та складено протоколи. Відповідні перевірки здійснюватимуться і надалі.

Голова обласної ради Іван Балога вважає, що гральний бізнес невиправдано довго затримався на закарпатській землі. "Гадаю, в цьому залі знайдеться не так і багато людей, хто заперечить мені в тому, що гральний бізнес – це велике зло, яке нищить людей, руйнує сім'ї і, зрештою, є реальною загрозою суспільству, у всякому разі – моральним устоям нашого суспільства. Офіційно на сьогодні в Україні гральний бізнес – поза законом. Але в реальності – це далеко не так: він просто змінив вивіску. За неофіційною інформацією в області   досі працюють три тисячі апаратів, а цим бізнесом на Закарпатті займаються 4-5 чоловік.  Вони непогано заробляють,  платять контролюючим структурам за "дах" - і про це всім відомо. Треба мати силу волі, щоби навести лад з цим бізнесом. В Іршавському районі з цієї проблемою справилися. Чому цього не можна зробити і в інших районах та містах Закарпаття? Донині жодна із служб не може поставити крапку в цьому питанні, тому обласна рада пропонує об'єднати зусилля місцевої влади, правоохоронців і громадськості. Ми не дамо горе-бізнесменам оббирати закарпатців", - резюмував Іван Балога.

За результатами розгляду питання координаційна рада рекомендувала органам місцевого самоврядування та виконавчої влади:

– забезпечити безумовне виконання Закону України "Про заборону грального бізнесу в Україні";
– створити спільні (спеціальні) комісії з контролю за виконанням положень зазначеного Закону України із залученням до її складу представників місцевих органів влади, правоохоронних та контролюючих органів, громадськості та депутатів. Підсумки роботи комісії періодично виносити на розгляд відповідних рад. Обласній раді спільно з обласною державною адміністрацією рекомендовано створити обласну комісію з контролю за виконанням положень Закону України  "Про заборону грального бізнесу в Україні" із залученням до її складу представників обласної державної адміністрації, правоохоронних і контролюючих органів та депутатів обласної ради. Підсумки роботи комісії періодично розглядати на пленарних засіданнях сесій обласної ради.

18 жовтня 2011р.

Теги: гральний бізнес, координаційна нарада

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини