Танцювальний гурт «Писанка» відзначить 20-річчя концертом

Аби забезпечити творче довголіття, кожному колективові необхідно визначити свою власну концепцію та вибудувати стратегію роботи. І це не просто слова, адже для того, щоб глядач запам’ятав назву ансамблю чи гурту, важливо бути оригінальним та вирізнятися серед собі подібних.

Танцювальний гурт «Писанка» відзначить 20-річчя концертом

20 років з дня заснування цьогоріч відзначає танцювальний гурт Ужгородського центру  культури та дозвілля "Писанка". Колектив, що за всі ці роки не зрадив своїй ідеї;  котрий завжди гуртував навколо себе прихильників закарпатського народного танцю. Найчастіше ансамбль складався з студентів і випускників Ужгородського училища культури – нині коледжу культури і мистецтв.

Танцювальний колектив у час свого створення був хореографічною ланкою вокально-хореографічного ансамблю. Проте з часом виокремився і сьогодні є незалежною  творчою одиницею. Засновником, потужної на сьогодні, "Писанки" став нині покійний, а тоді викладач училища культури – Олександр Хижун, який зумів не тільки запалити своєю ідеєю студентів і колег викладачів, а й задати особливий стиль роботи, якому і нині слідують  писанківці. У  репертуарі  гурту більшість хореографічних постановок належить саме  Олександрові Миколайовичу. 

Невід'ємною складовою "Писанки" є оркестр народних інструментів під керівництвом викладача  Ужгородського коледжу культури і мистецтв Юрія Керецмана, який є автором музичного супроводу кожного сценічного номеру. На відміну від танцювальної групи, склад оркестру за 20 років існування досі залишається незмінним ( баян – Юрій Керецман, цимбали – Леонтій Ленарт, кларнет та сопілка – Олександр Ухач, скрипка – Оксана Буковська. 

З того часу, як із "Писанки"  виокремилася танцювальна група з колективом співпрацювали солісти-вокалісти: народна артистка України Марія Зубанич,  Оксана Славна та Рената Штіфель. Закарпатська народна пісня стала колоритним  доповненням ансамблю. Нині співає у  колективі  Олександра Талабіра.

20 років — це понад півтори сотні учасників-танцюристів, величезна кількість виступів та гастролей Угорщиною, Румунією, Словаччиною, Польщею, Естонією та Німеччиною. А ще численні нагороди на різноманітних конкурсах та фестивалях. Зокрема бронзовий топірець за третє місце на фестивалі-конкурсі серед гірських країн в місті Закопане (Польща), третє місце у категорії "Оброблений фольклор" на фестивалі-конкурсі танцю країн світу "Веселкова Терпсихора" (м. Київ), а також друге місце у категорії "танці малих форм" на обласному конкурсі, присвяченому 90-річчю Павла Вірського. Окремим пунктом у творчому житті "Писанки"  варто відзначити  міжнародну співпрацю з "Клубом друзів" німецького міста-побратима Ужгорода  - Дармштату. У рамках цього проекту уже понад  10 років "Писанка" щороку гастролює Німеччиною та має виступи на традиційному для Дармштату  Гайнафесті, де колектив представляє мистецтво та знайомить тамтешніх мешканців з культурою нашого краю.

Сьогодні цим великим творчим колективом, який уже давно став дружньою родиною, керує викладач Ужгородського коледжу культури і мистецтв Оксана Хижун, яка  продовжує традиції свого покійного чоловіка та розвиває талановиту молодь у дусі відданості закарпатському народному мистецтву.  Талант плюс професіоналізм  —  головні критерії, якими керуються у своїй творчій роботі керівники та  учасники танцювального гурту "Писанка". У ці дні ансамбль готується до ювілейного концерту, на якому буде представлена левова частка писанського репертуару. Зберуться колишні учасники, прихильники  творчості та просто друзі, для того аби зустрітися і пригадати найяскравіші моменти творчої біографії та вкотре підтвердити: 20 років у творчості — це певний рубіж, але далеко не межа!

ЮВІЛЕЙНИЙ КОНЦЕРТ ТАНЦЮВАЛЬНОГО ГУРТУ "ПИСАНКА" ВІДБУДЕТЬСЯ У СЕРЕДУ, 21 ВЕРЕСНЯ У ЗАЛІ ОБЛАСНОГО ТЕТРУ ЛЯЛЬОК "БАВКА". ПОЧ О 18:30 (ВХІД ВІЛЬНИЙ)

07 вересня 2011р.

Теги: Писанка, ансамбль, танцювальний колектив

Коментарі

ЮРА БУРЯС 2011-09-10 / 13:34:00
Молодці))) вітаємо вас з ювілеєм нехай творча нива буде для вас щедрою і багатою сьогодні і завжди))) зі святом вас ПИСАНКА)))

мишанич в. 2011-09-08 / 20:50:00
ВІТАЮ З ЮВІЛЕЄМ! БАЖАЮ КОЛЕКТИВУ НОВИХ ТВОРЧИХ ЗДОБУТКІВ !

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини