У Мукачеві змагалися міліцейські кінологи (ФОТО)

У світі налічується чимало порід службових собак, але найпопулярнішою серед них є німецька вівчарка. Добре треновані чотирилапі «правоохоронці» затримують озброєних злочинців, ідуть по сліду втікача кілька кілометрів, знаходять наркотики та вибухівку тощо. Але всьому цьому службову собаку, якою б розумною вона не була від природи, ще треба навчити, розвинути й закріпити в ній необхідні робочі якості. Саме над цим і працюють кінологи.

У Мукачеві змагалися міліцейські кінологи (ФОТО)

Минулого тижня в Мукачеві на базі створеного два роки тому Кінологічного центру УМВС відбулися навчання та змагання міліцейських кінологів із службовими собаками. Тринадцять учасників повинні були продемонструвати на практиці результати багатомісячних наполегливих тренувань. Серед службових собак домінували німецькі вівчарки, з інших порід був представлений один  ротвеллер.

Відкрив змагання, привітавши  учасників, керівник відділу профпідготовки управління  кадрового забезпечення УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Микола Юсковець. А головним суддею змагань був його колега капітан міліції Олександр Чурей.

Самі змагання проходили в три  етапи. Спершу службові собаки разом із кінологами долали на час смугу перешкод. Далі вони демонстрували виконання команд своїх господарів.

 

Другий етап змагань відбувся за кілька кілометрів — у навчальному центрі Шипка неподалік Мукачева. Тут міліціонери долали разом із собаками марш-кидок на півтора кілометра з одночасною стрільбою по мішенях з табельного пістолета з 25-метрової відстані. І все це—в майже 40-градусну спеку на відкритій сонцю місцевості!..

 

Третій етап змагань—це вміння собаки йти по запаховому сліду. В лісі на відстані в кількасот метрів прокладався спеціальний маршрут, помічений запаховими предметами, які собаки повинні були знайти. І хоча спека далася взнаки й не всі чотирилапі "міліціонери" змогли  витримати навантаження, проте кращі з них впоралися з усім на відмінно.

Особливо ефектно виглядало зі сторони долання смуги перешкод. Немов у кіно, собаки, а за ними й кінологи, перескакували через загорожі та  майже двометровий паркан, бігали по деревяному буму та кількаметровій металевій драбині, повзали під спеціальною сіткою тощо. Подолати все це треба було якнайшвидше, адже суддя змагань засікав час і записував результати кожного учасника.

Після цього собаки виконували (причому як із голосу, так і з жестів кінолога) загальні команди: "до мене",  "лежати", "стояти", "сидіти", "поруч", "апорт" і т.д.

Далі, незважаючи на обідню спеку, всі кінологи з собаками здолали на час дистанцію в 1500 метрів і відстріляли по 10 набоїв з табельного "Макарова". Щоправда, втома далася взнаки і не всі кулі лягали в мішень...

У лісі найкраще підготовлені собаки впевнено знаходили і "свої", і "чужі" предмети, продемонструвавши тим самим, як вони здатні йти по сліду уявного злочинця.

  

І ось—фінал і підрахунок набраних учасниками змагань балів. У напруженій боротьбі перше місце виборов  із 261 очками кінолог Михайло Турі зі своєю німецькою вівчаркою Меггі. Друге місце з 251 балами—у Павла Вінтоняка та його вівчарки Батті. Третім із 208 очками був Олександр Палагі з вівчаркою Деббі. Кубки та грамоти переможцям змагань вручив начальник управління кадрового забезпечення УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Василь Корсак.

Як розповів начальник Кінологічного центру УМВС майор міліції Роман Мушак, загалом закарпатська міліція має на сьогодні близько трьох десятків службових собак, які спеціалізуються на розшуку та затриманні злочинців, пошуку наркотиків і вибухівки тощо. Власне в кінологічному центрі утримуються та навчаються півтора десятка собак, решту закріплені за міськрайорганами міліції. Зі своїми службовими завданнями чотирилапі "правоохоронці" справляються непогано:  на їх рахунку—десятки розкритих злочинів і затриманих злочинців. Як приклад, можна згадати розкриття навмисних убивств на стадіоні "Автомобіліст" в Ужгороді та в одному з сіл Свалявського району, коли службові вівчарки вивели розшуковиків безпосередньо на вбивць, яких було затримано й засуджено.

А згадані вище переможці мукачівських змагань—Михайло Турі та Павло Вінтоняк поїдуть невдовзі зі своїми чотирилапими вихованцями представляти закарпатську міліцію на загальноукраїнські змагання кінологів у Луганськ.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

29 серпня 2011р.

Теги: кінолог, собака, наркотики, вибухівка

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини