Із щоденника Сергія Федаки. Художники

Днями Закарпатська організація Національної спілки художників України відзначила 65 років. З нагоди ювілею влаштовано виставку та випущено подарунковий альбом “Художники Закарпаття”. Вернісаж відбувся у Художньому музеї. В одному його крилі (5 залів) розміщувалися роботи майже сотні нинішніх членів спілки (вона одна з найбільших в Україні, не рахуючи столичної), а в іншому діяла постійна експозиція з золотого фонду музею.

Із щоденника Сергія Федаки. Художники

Нещодавно у 8 залах завершено ремонтно-реставраційні роботи, на що витрачено 1,6 млн. грн. Також музей випустив альбом "Ужгород і ужгородці", в основі якого – роботи тих же спілчан.

А у найсвіжішому альбомі "Художники Закарпаття" представлено аж 148 митців. Нинішній голова організації Б.Кузьма каже, що там максимально подано усіх членів організації за весь період її існування. Дані про окремих з них довелося ретельно розшукувати, оскільки ті давно виїхали з нашого краю.

Для видавця О.Гаркуші це далеко не перший альбом. Але якщо раніше поліграфічне виконання їх доводилося здійснювати за кордоном, то цей вже віддруковано в Україні. Кожному автору відведено одну сторінку, на ній – кольорова репродукція найтиповішої для митця роботи, чорно-білий фотопортрет та коротка біодовідка.

Вступну статтю написав М.Сирохман, оформлення здійснили випускники-дизайнери Закарпатського художнього інститут під керівництвом О.Долгош. Взагалі-то, цифра 65 – умовна, спілка має велику передісторію. Професійні художники (іконописці) відомі в нашому краї щонайменше з XVII ст. (з раніших часів збереглися тільки одиничні анонімні твори).

Організатором митецького процесу у сакральній сфері була Мукачівська єпархія. Що ж до світського живопису, то Ш.Холоші, заснувавши ще наприкінці XIX ст. свою школу у Мюнхені, він привозив учнів і колег на пленери до Тячева, де і помер 1918 р., про це свідчить меморіальна дошка на його будинку, що зберігся досі.

Перший художницький клуб на Закарпатті було створено ще 1921 р. Д.Вірагом у Мукачеві за участю 10 найзначніших майстрів краю. 1931 р. створено Товариство діячів образотворчого мистецтва Підкарпатської Русі, куди входили в основному чеські митці, що працювали в нашому краї, але очолював його А.Ерделі.

Воно гуртувало талановиту молодь, організовувало виставки в Ужгороді, Мукачеві, Кошицях, Братиславі, Празі. Наприкінці своєї діяльності у 1938 р. воно налічувало вже 38 чоловік. Одразу же по возз'єднанні краю з Україною було організовано першу виставку художників і народних майстрів – в Ужгороді у липні 1945 р.

А незабаром наші майстри взяли участь у VIII Українській художній виставці в Києві. 1946 р. А.Ерделі, Й.Бокшай і А.Коцка побували на пленумі Спілки художників СРСР. 16 серпня 1946 р. створено Закарпатську організацію цієї спілки. Очолив її той же таки А.Ерделі, а усього їх було тоді, як на картині "Таємна вечеря" – 13 чоловік. 1954 р. київські кінематографісти зняли фільм "Художники Закарпаття".

1974 р. з'являється перша радянська монографія про наших художників – "Образотворче мистецтво Закарпаття" Г. Островського. За радянські добу закарпатська організація організувала понад тридцять виставок. Практично на кожній з них відкривалися все нові і нові таланти.

Особливо складні процеси переживала спілка у 1980-ті роки, що супроводжувалося бурхливою творчою дискусією на сторінках обласної преси. Усього закарпатську організацію очолювало в різний час 9 керівників, зокрема Ф.Манайло (1949-1951), В.Свида (1951-1961), А.Кашшай (1961-1976), П.Балла (1976-1985), В.Скакандій (1985-1992), В.Беца (1992-1996), В.Микита (1996-1999).

Особливо активізувалося життя організації у сучасний період. У спілчанській галереї "Ужгород" щороку відбувається півтора-два десятки персональних виставок. Також вони виставляються у Закарпатському художньому музеї, Мукачівській картинній галереї та ряді інших залів.

Традиційними стали щорічні звітні виставки спілки, за результатами яких і присуджується в основному обласна премія в галузі образотворчого мистецтва. Останні пару років традиційними стали благодійні аукціони, на яких спілчани продають свої картини для підтримки дитячих закладів області.

Щороку проводиться низка пленерів – в різних куточках Закарпаття і цілої України, у сусідніх Словаччині і Угорщині та інших країнах.

Сергій Федака, НЕДІЛЯ

27 серпня 2011р.

Теги: художники, виставка

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини