Делегація Ужгородщини привезла з Німеччини каміон гуманітарки

Задекларовані побратимські зв’язки та наміри на співпрацю в економічній, культурній і спортивній сферах між районами та селами, блискучі перемоги у футбольних поєдинках і маса незабутніх вражень – підсумки візиту в Федеративну Республіку Німеччину делегації Ужгородського району, яку очолили голова райради Михайло Фединець та голова райдержадміністрації Руслан Чорнак.

Делегація Ужгородщини привезла з Німеччини каміон гуманітарки

У складі делегації – депутат Ужгородської райради Наталя Мигалина, невицький сільський голова Михайло Лаба, а також збірна футбольна команда Ужгородського району. Закарпатців запросила німецька благодійна організація "Допомога народу України", яку очолює Віктор Крігер і яка вже багато років поспіль допомагає нашому краю.

Район Констанц землі Баден-Вюртенберг, де гостювали закарпатці, дуже схожий на наше Закарпаття – подібні гори і ліси, сади й виноградники, такі ж працьовиті і привітні люди. І межує одразу із трьома державами – Швейцарією, Австрією і Францією. Як Закарпаття для України, так і район Констанц для Німеччини є "воротами" у Євросоюз, адже Швейцарія не в Єврозоні. До слова, в цих краях мешкає багато вихідців із пострадянських просторів: лише в десятитисячному містечку Штоках сьогодні проживає понад півтори тисячі російськомовних громадян. Район Констанц має ще одну родзинку – найбільшу прісну водойму Європи – озеро Бодензее. Хоч регіон сільськогосподарський, але тут також розвинута промисловість – від хімічної до харчової.

Завдяки Віктору та Валентині Крігерам протягом тижня закарпатці мали можливість ознайомитись як із життям простих німців (адже мешкали в сім'ях), так і з системою влади Німеччини – відбулася ціла низка зустрічей.

Слід зазначити, що на відміну від української, німецька система місцевої влади об'єднує дві гілки – представницьку органу місцевого самоврядування і виконавчу. Відтак у них нема районних рад і адміністрацій, а районом керує один голова. Головою ландратцамту (по-нашому – районної ради) округу Констанц є Франк Хеммерлє – з ним і зустрілися керівники Ужгородщини.

Пан Хеммерлє повідомив, що в Констанському районі – 25 населених пунктів, в яких 280 тисяч мешканців. Районний центр і найбільше місто – Констанц (85 тисяч жителів). В парламенті, тобто в райраді, Констанца – 67 депутатів  – по 2-3 представники від міських і сільських рад (ще по троє народних обранців від району – у парламенті землі та бундестазі в Берліні). Німецька райрада – це орган реального самоуправління: вони дійсно вирішують усі питання життєдіяльності регіону. Передусім формують районний бюджет і розподіляють його низовим бюджетам, забезпечують виконання законодавчих актів на своїй території – від видачі водійських посвідчень, реєстрації шлюбів і місця проживання, дозволів на будівництво тощо до забезпечення діяльності всіх сфер економіки, освіти, охорони здоров'я, культури та ін. Одним словом, легше перерахувати, за що не відповідає районна влада.

Своєю чергою Франк Хеммерлє жваво цікавився Закарпаттям та українською моделлю самоврядування, отож Руслан Чорнак та Михайло Фединець докладно його поінформували. І на додачу подарували господарю нашу закарпатську вишиванку та презентаційні матеріали про край. Подарунок, до речі, настільки припав до душі пану Хеммерлє, що одразу вдягнув сорочку.

Результатом зустрічі стали домовленості про наступний візит німецької делегації в Закарпаття. Задекларовано наміри про співпрацю між районами в гуманітарній та економічній галузях. Відповідну угоду запланували підписати вже під час наступної зустрічі сторін.

Таких же домовленостей про підписання угоди між селами Невицьке і Мюлінген досягнуто і за результатами зустрічей сільських голів –Михайла Лаби та Манфреда Юппнера. На сьогодні між сільськими радами Невицького та Мюлінгена вже налагоджена тісна співпраця. Завдяки Віктору Крігеру Невицьке отримало гуманітарні вантажі, які розподілено між сільськими закладами та сільчанами. До слова, наша делегація з поїздки і цього разу повернулася не з порожніми руками – для закарпатців, і зокрема для Невицького, благодійна організація "Допомога народу України" привезла черговий каміон допомоги.

Руслан Чорнак і Михайло Фединець провели і низку інших зустрічей, зокрема з керівником Центру сім'ї і молоді Сабіною Зенне, побували в центрах біженців в містах Констанц та Радовцель, ознайомилися з інфраструктурою Мюлінгенської сільської ради, відвідавши, зокрема культурно-спортивний центр, загальноосвітню школу, новозбудовані садок-ясла тощо. Особливий інтерес Михайла Фединця та Руслана Чорнака викликали система опалення будівель (котли дуже енергоємні, працюють на деревній стружці) та очисні споруди. Розглядалась можливість використання німецького досвіду і запровадження таких технологій і в наших бюджетних установах.

І звичайно ж, керівники Ужгородського району були гарячими вболівальниками на футбольних матчах турніру між командами чотирьох сусідніх районів землі Баден-Вюртенберг, в яких брала участь і збірна футбольна команда "Ужгородщина". Як результат, наші хлопці повернулись додому із заслуженою перемогою: всі матчі вони виграли, вийшли у фінал – і повна перемога – 3:2 – та головний приз турніру! (Докладніше – в окремій інформації).

P. S. Члени делегації Ужгородського району висловлюють щиру подяку німецькому благодійному товариству "Допомога народу України" за надану гуманітарну допомогу. Особлива подяка за організацію поїздки і теплий прийом – Віктору і Валентині Крігерам.


 

Наталія Мигалина

04 серпня 2011р.

Теги: Німеччина, допомога, співпраця

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини