Василь Левицький: "УБОЗ УМВС в Закарпатській області залишиться на висоті свого покликання..."

Мій співбесідник - оперативник з чималим міліцейським стажем і неабияким професійним досвідом. Правда, формувався він як правоохоронець переважно у службі карного розшуку, працюючи у буковинській та тернопільській міліції. Втім, з 2005 року вважає своїм професійним святом 6 травня - день створення служби боротьби з організованою злочинністю (БОЗ) у системі МВС України. У вересні 2005-го він очолив управління БОЗ УМВСУ в Тернопільській області, потім працював першим заступником начальника УМВС - начальником УБОЗ УМВСУ у Львівській області, а з лютого ц.р. - перший заступник начальника УМВС - начальник УБОЗ УМВС України в Закарпатській області. Так, мова про полковника міліції Василя ЛЕВИЦЬКОГО. Йому - 43. Народився на Буковині. Після служби в армії прийшов в ОВС. І не шкодує. Закінчив Львівську спеціальну школу міліції (нині університет внутрішніх справ) та Чернівецький державний університет, за спеціальністю - правознавець. Любить свою роботу. У вільний час захоплюється спортом, сам грає у футбол та волейбол.

Василь Левицький: "УБОЗ УМВС в Закарпатській області залишиться на висоті свого покликання...""З НАМИ - СВЯТИЙ ЮРІЙ-ЗМІЄБОРЕЦЬ"

- Кажуть, українські "убозівці" вважають своїм покровителем святого Юрія (Георгія)-змієборця. Чому?

- Відповідь на це запитання слід шукати в історії створення служби. Наказом МВС України від 6 травня 1991 року в системі органів внутрішніх справ була створена служба "03". А на 6 травня припадає релігійне свято - празник Юрія-змієборця. Цей святий-великомученик є покровителем воїнів - захисників Батьківщини, одним з найбільш шанованих святих українського народу. Образ Юрія-змієборця на нашій емблемі символізує священну боротьбу проти злочинності, захист закону й правопорядку. Отож, вважаємо, свято Юрія-змієборця невипадково збіглося з днем створення нашої служби...

Словом, цьогоріч ми відзначаємо вже 16-ту річницю створення у структурі ОВС спеціальної служби по боротьбі з організованою злочинністю. До речі, після здобуття Незалежності України, 16 січня 1992 року, підрозділи "ОЗ" реорганізували й підпорядкували Міністерству внутрішніх справ України. Втім, як самостійний міліцейський підрозділ управління по боротьбі з організованою злочинністю у закарпатській міліції було створене в лютому 1993 року. Але й після цього тривала перебудова служби з урахуванням соціально-економічних процесів та криміногенної ситуації - як у країні в цілому, так і в регіоні.

- Які пріоритетні напрями боротьби зі злочинністю опікає служба БОЗ?

- Основні зусилля нашого спецпідрозділу спрямовані на протидію організованим проявам злочинності і корупції на таких напрямах: виявлення та припинення діяльності стійких суспільно небезпечних організованих груп і злочинних організацій, які можуть впливати на криміногенну та соціально-економічну ситуацію як у регіоні, так і в державі, а також бандформувань; викриття та ліквідація каналів надходження в Україну нарізної зброї, вибухівки та наркотичних засобів; боротьба з кримінальною корупцією у сферах, які мають стратегічне значення для економіки держави, серед вищих посадовців та працівників правоохоронних і контролюючих органів; викриття фактів розкрадань державного і комунального майна, бюджетних коштів; виявлення і ліквідація злочинних схем, спрямованих на легалізацію доходів, одержаних внаслідок незаконної діяльності і т.д.

- Василю Васильовичу, чим може похвалитися УБОЗ УМВС з огляду на пройдений шлях?

- За шістнадцять років існування служби знешкоджено понад дві тисячі організованих злочинних угруповань (ОЗУ), три злочинні організації, учасниками яких скоєно близько 4 тисяч кримінально-карних діянь. Вилучено близько півтори тонни наркотичних речовин, близько трьох сотень одиниць вогнепальної зброї і т.д.

РЕФОРМУЮЧИСЬ, УБОЗ НАРОЩУЄ МУСКУЛАТУРУ...

- Це - історія. А що можете сказати про роботу УБОЗ УМВС у поточному році?

- Працівники УБОЗ УМВС за направленими в суд кримінальними справами припинили діяльність 4 організованих злочинних угруповань, два з них скоювали злочини загальнокримінального спрямування (незаконний обіг наркотиків, заволодіння чужим майном, квартирні крадіжки), інші два діяли у фінансово-кредитній сфері та пріоритетній для області лісовій галузі. За цими кримінальними справами до відповідальності притягнуто 13 учасників ОЗУ, які скоїли 17 злочинів у складі організованих злочинних груп.
А взагалі-то у цьому році порушено 54 кримінальні справи, по яких виявлено 79 злочинів, 45 з яких -- тяжкі та особливо тяжкі. За згаданими справами було затримано 12 осіб, 5 з них заарештовано.

- Василю Васильовичу, чи не згадаєте кілька конкретних прикладів?

- Будь ласка, факти останніх місяців. У квітні ц.р. за тісної співпраці з московськими колегами затримано лідера організованого злочинного угруповання, який розшукувався за скоєння низки злочинів, пов'язаних з розкраданням бюджетних коштів на суму понад 1,5 мільйона гривень, які були виділені на поповнення державного резерву. Ці гроші у подальшому були легалізовані. Але сповна насолодитися ними махінаторам не дали правоохоронці. Нині вирішується питання щодо екстрадиції затриманого.

Або такий випадок... Наші працівники задокументували факт легалізації незаконно виготовленої горілки "Грааль-пшенична" (близько 18,5 тисячі пляшок на суму майже 120 тисяч гривень) одним з приватних підприємців Великоберезнянського району. Отримані від реалізації оковитої кошти бізнесмен приховував, використовуючи їх для придбання нових партій спиртного та розвитку підприємницької діяльності.

- А як, скажімо, борються закарпатські "убозівці" зі зловживаннями в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування?

- Цього року за матеріалами УБОЗ порушено 4 кримінальні справи зі збитками понад один мільйон гривень. Виявлено і 5 злочинів у сфері земельних відносин. Тут "відзначилися" посадовці Виноградівської районної держадміністрації, ДП "Виноградівський лісгосп" та окремі голови сільрад району, виділивши у постійне користування земельні ділянки загальною площею 101,6 гектара, на яких знаходяться ліси першої групи. Внаслідок цих дій державним інтересам завдано збитки на суму близько 3 мільйонів гривень.

- Василю Васильовичу, вам дісталося "господарство" УБОЗ УМВС на стадії реформування і в ненайкращому стані? Чи продовжуватимете реформаторські потуги?

- Так, цю роботу буде доведено до логічного завершення з тим, щоб наша служба відповідала своєму призначенню і сповна виконувала свої функції. Отож формуємо професійне ядро з найбільш досвідчених оперативних працівників органів внутрішніх справ області за принципом: "Не той, хто хоче працювати в спецпідрозділі, а той, хто здатний професійно виконувати завдання, пов'язані з протидією організованій злочинності та корупції".

ВІДПРАЦЮВАННЯ ОБЛАСТІ КООРДИНУВАЛИ "УБОЗІВЦІ"

- Нещодавно на Закарпатті проводилось відпрацювання по лінії УБОЗ...

- Справді, таке відпрацювання мало місце, але не тільки в нашому краї, а й у кількох інших областях України. Це було цільове оперативно-профілактичне відпрацювання щодо документування та припинення діяльності організованих груп та злочинних організацій. Координацію роботи оперативних служб (УКР, УДСБЕЗ, ВБНОН, ВБЗПТЛ) з виявлення ОЗУ та розкриття резонансних злочинів, скоєних на території Закарпаття, здійснював УБОЗ УМВС.
Під час відпрацювання органами й підрозділами УМВС України в Закарпатській області розкрито 334 злочини, 256 з яких -- кримінального, а 78 -- економічного спрямування. 157 фактів відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів. Зокрема, розкрито 5 навмисних убивств, у т.ч. два з минулих років, та одне тяжке тілесне ушкодження зі смертельними наслідками. Викрито 35 фактів незаконного поводження зі зброєю, вилучено 23 одиниці зброї. Серед інших розкритих злочинів -- 3 розбійні напади, 6 фактів вимагання, 24 -- незаконного обігу наркотиків. Під час відпрацювання затримано й чотири групи "нелегалів" (44 особи).

По лінії економіки порушено 4 кримінальні справи зі збитками понад мільйон гривень, дві - зі збитками понад 500 тисяч гривень та 6 кримінальних справ - зі збитками понад 100 тисяч гривень. У суд скеровано одну кримінальну справу щодо чотирьох учасників ОЗГ, які займалися викраденням автотранспорту на території області.

Документування ОЗУ триває.

- І на останок, Василю Васильовичу: 6 травня - ваше професійне свято, день служби. Що хотіли б побажати своїм колегам та підлеглим?

- Користуючись нагодою, хотів би привітати всіх теперішніх працівників УБОЗ УМВС і ветеранів служби з подвійним святом - Днем УБОЗ УМВС і празником нашого покровителя, святого Юрія-змієборця. Бажаю всім завжди залишатися на висоті професійного покликання, наполегливо захищати інтереси держави й законні права громадян. Міцного здоров'я усім, щастя, сімейного благополуччя, Божої благодаті і різних життєвих гараздів. Зі святом вас, шановні колеги і друзі!

- Спасибі за розмову. І вас з наступаючим професійним святом!
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, "Відомості міліції"
27 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини