Проблеми Солотвина обіцяють перетворити у вигоди для Тереблі

Понад 130 сімей солекопів із закарпатського Солотвинаотримають прописку у селі Теребля

Проблеми Солотвина обіцяють перетворити у вигоди для Тереблі
Там, де провалюється земля
 
В селищі Солотвино, що в Тячівському районі Закарпаття, сіль видобували століттями. Це відбилося і в його назві. Але останніми роками солотвинці жили немовби на вулкані. З тією лише відмінністю, що тут земля не вибухає, а провалюється. На місці гірничих виробок почала осідати земля...
 
Стратегічно важливе державне підприємство потрапило в скруту. Через зниження обсягу солевидобутку підприємство солекопів ледь виживало. Зрештою, з'явилися проблеми, невідомі раніше: солекопальні катастрофічно заливало водою. Виробництво позаторік остаточно зупинилося, близько півтори тисячі людей втратили роботу.
 
Це – ще не всі біди селища. З 2004 року на місці гірничих виробок-порожнин, затоплених водою, наростаючими темпами утворюються карстові провалля. Глибочезні ями охоплюють значну частину селища. У січні цього року чергове провалля в районі вентиляційного ствола шахти № 8 зруйнувало електропідстанцію та компресорну солерудника. У зоні небезпечних геологічних процесів опинилися житлові будинки, системи водозабезпечення і водовідведення, лінії електропостачання та інженерні мережі.
 
Вердикт фахівців суворий: одному п'ятиповерховому житловому будинку та п'ятьом двоповерховим, 15 індивідуальним оселям солотвинців загрожує реальна небезпека. Загалом у тих 133 помешканнях, які перебувають у зоні проваль, проживають 327 осіб.
 
Найперше – подбати про житло
 
Уряд не кинув солотвинців напризволяще. Прийнято рішення про виділення 149 млн. 556 тис. грн. з державного бюджету. Більша частина цих коштів перерахована закарпатцям ще наприкінці березня. Позаду залишилися й пошуки ділянки для переселення людей.
 
Місцем, яке прийме майбутніх новоселів, стане село Теребля в тому ж Тячівському районі. Сюди 15 червня приїхав голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида. Спільно з керівниками району він оглянув ділянку, де невдовзі розпочнуть роботи зі зведення житла та соціальної інфраструктури для людей із небезпечної зони.
 
– Заплановане соціальне будівництво вимагало розширення меж Тереблі на 592, 6 га. Є вже і згода громади, і рішення місцевої та районної рад. У першу чергу зводитимемо житло для солотвинських сімей із ділянок, що в зоні ризику. Загальна площа квартир, індивідуальних будинків становитиме понад 8,5 тис. квадратних метрів, – сказав начальник обласного управління промисловості та розвитку інфраструктури Віктор Лукеча.
 
– Втілення в життя урядової програми відбуватиметься поетапно, – сказав під час поїздки до села на Тячівщині голова облдержадміністрації Олександр Ледида. – Головне на цьому етапі – погодження проектно-кошторисної документації та проведення тендерів на забудову. Але маємо і доручення, яке під час нещодавнього візиту в область дав Президент України Віктор Янукович – зберегти в Закарпатті солевидобувну галузь. Тож другим етапом урядової програми, під яку уряд передбачає виділити понад 700 млн. грн., стане налагодження роботи підприємства. Воно видаватиме нагора високоякісну кам'яну сіль. Запасів є достатньо, адже поблизу Тереблі знаходиться геологічна шапка покладів цих корисних копалин.
 
Імпульс для Тереблянської долини
 
Як повідомив пізніше кореспонденту заступник голови Тячівської райдержадміністрації Іван Дьолог, затрати будуть не такими вже й великими, адже сіль знаходиться на глибинах від 5 до 30 метрів. Це зменшує вартість гірничих робіт.
 
Є й ще один, не менш важливий аспект. Адже Теребля, куди планується переселити людей із небезпечних ділянок Солотвина, зможе зосередити в собі не лише сучасне виробництво зі створенням близько 2 тис. робочих місць, а й стати рекреаційним центром. Тут сьогодні вже діє дільнична лікарня. Якщо відновиться солевидобування, то з'являться можливості налагодити роботу закладу з алергологічним профілем. Він замінить собою відомі в Україні та за її межами дві солотвинські підземні лікарні. Сьогодні вони не працюють у звичному режимі, хоча тисячі людей потребують "соляного" лікування під землею.
 
– У Тереблі розвідано значні запаси термальних вод, які здатні зцілювати людей, – додав той же Іван Дьолог. – Тут у жалюгідному стані аж два санаторії, робота яких обов'язково відновиться з уведенням у дію майбутнього соціально-виробничого вузла. Це і навколишні села отримають могутній імпульс розвитку.
 
Корінні ж тереблянці сподіваються, що з початком майбутнього масштабного будівництва, нарешті, перестане бути довгобудом школа. Зведення споруди на 700 місць, розпочате ще в радянські часи, заморозили ще у 1994-му. З реальними фінансовими можливостями і школу завершать, і новий дошкільний навчальний заклад збудують. Принаймні, в цьому селян запевнило обласне і районне керівництво.
Василь Бедзір
26 червня 2011р.

Теги: Солотвино, солерудник, сіль, Теребля, алергологічний

Коментарі

житель 2011-10-16 / 14:42:00
З прочитаної статті смішно: 1)громаду ніхто не повідомляв про захват землі,та переселення мешканців С..2) де гарантія що будуть працювати мешканці села???3 )де гарантія,що через пару років ,не піде під землю Теребля так як пішло Солотвино,як почнуть видобувати сіль????4) чому Солотвино не залило шахти тою сумішшю,яку виділило керівництво,щоб не завалились шахти,суміш продали ,а грошіі??????5) діти мешканців села і ногою не ступлять до солотвинців бо те все лиш обіцянки.чому так стрімко не збудували Тереблянську школу,якщо це будує держава.6) чому дали розвалитись санаторіям,,,??? аби тепер їх за безцінь купити і бути власниками ,а мешканці платитимуть за вхід до територіі!!!!!!!!!!!

Magyar Ember 2011-06-28 / 23:34:00

Чтобы дать более точную оценку перспективе нормальной разработке промысла по добыче соли в с. Теребля, нужна карта контуров её залежей, потоков подземных вод и топография местности, включая русло р. Тисы.


Вопрос к Админу : Есть ли шансы достать такие исходные материалы и выставить их на форуме?


Навряд чи ми зможемо вам у цьому допомогти. Адмін 

2011-06-27 / 12:23:00
2 местный, 27.06.2011 08:38

обіцяли нам якось у 60-х, що до кінця 80-х років будемо конкретно жити при комунізмові і країна не хоч яка була, а один з тодішніх світови гегемонів - СРСР, ну і що з того ...

а солотвинська катастрофа , то цілком на совісті української влади, яка за неповні 20 років угробила соледвидобувний обєкт, який діяв понад 2000 років

местный 2011-06-27 / 08:38:00
нет ни одной конкретной даты, по пунктам: начало и окончание переселения, окончание строительства школы и дет. садика, начало соледобычи, ремонт санаториев, сооружение аллергологического рекреационного центра...
а так: бла-бла-бла... действительно "и тут Остапа понесло..." :)

ну и наконец, кто и как будет осуществлять контроль? чтоб как в Солотвине не нарыли каждый свою лужу в своем дворе и потом все вместе опять не провалились?

Интерес 2011-06-27 / 07:56:00
Прям Нью-Васюки

Magyar Ember 2011-06-26 / 23:28:00

"і школу завершать, і новий дошкільний навчальний заклад збудують" (ц)

Неужели возьмут жителей с. Теребля в заложники? Эта сделка крутая!!!
В качестве компенсации за "добро" на возведение промысла по добыче соли, в деревне достроят школу и построят садик!!!

Это при всём том, что глубина залежей (седиментов) относительно невевлика : 5 - 30 m.
На форуме приведу примеры катастроф в подобных ситуациях.
Последняя имела место в деревне Lassing, где при добыче талька, из - за образования суффозий и карстов, погибло 10 человек и шахту закрыли.
3/4 деревни (1200 чел) выселили.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини