В Ужгороді зупинили ліфти у 42 багатоповерхівках

«Піша ходьба по сходах без ліфта зміцнює серцево-судинну і дихальну систему. А заодно - позбавляє від зайвих кілограмів». Саме час пригадати цю заповідь здорового способу життя жителям 42 багатоповерхівок Ужгорода. У цих будинках з недавнього часу ліфти перестали подавати ознаки життя. Всі 42 будинки - дев''ятиповерхові. На дверях - аркуші паперу з повідомленням від КП «Ужгородліфт»: ліфт відслужив свій термін і був відключений.

В Ужгороді зупинили ліфти у 42 багатоповерхівках

Чи можлива найближчим часом "реанімація" цих засобів пересування, вкрай необхідних для пенсіонерів та інвалідів? Спробуємо розібратися.

"ВАМ КУДИ, ВНИЗ?"

Директор КП "Ужгородліфт" Сергій Сорока:

"Відключення цих ліфтів пов''язане з тим, що у них закінчився термін експлуатації - 25 років. Проблеми з ними відбувалися постійно, хоча ми проводили необхідні поточні ремонти. Слава богу, серйозних аварій ми уникли. Період будівництва цих будинків - середина 80-х років. Відповідно, тоді й були запущені ліфти.

Існує певний порядок. Після закінчення терміну експлуатації замовляється експертно-технічне обстеження. Його проводить спеціалізована організація ДП "Закарпатський експертно-технічний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці". Вони визначають стан ліфта, які деталі піддалися зносу і вимагають заміни. Чи потрібно проводити капітальний ремонт - це менші кошти, або необхідно провести модернізацію - це потребує великих коштів. Заміна ліфта вимагає ще більших коштів, але в цих випадках про заміну не йдеться.

Нещодавно пройшли перевірки ліфтів у будинках на території ЖЕКів № № 5 і 8. Найближчим часом будуть перевіряти ліфтове господарство на території ЖЕКів № 7 і № 4".

З Проекту рішення Ужгородської міськради "Про програму економічного і соціального розвитку міста на 2011 рік" видно, що питання заміни ліфтів, які потребують ремонту або закінчили термін експлуатації, є пріоритетним для діючої міської влади.

При цьому як один із шляхів вирішення проблеми пропонується, принаймні, замінити ліфти, що відслужили свій термін, тими, які були в експлуатації, але пройшли експертно-технічне обстеження та за його результатами, після проведення капітального ремонту і модернізації, придатні для використання.

Аналізуючи результати діяльності минулого міської влади, Програма розвитку дає характеристику стану ліфтового господарства за підсумками 2010 року. Оцінка - "незадовільно".

Так, у 2010 році було здійснено ремонт тільки 9 ліфтів. Заміни або ремонту в Ужгороді вимагають ще 76. Ці "засоби пересування" були змонтовані ще в кінці 70-х років. В даний час термін їх експлуатації давно вийшов. Отже, подальше їх використання може призвести не тільки до запізнення на роботу і довгого перебування у темряві кабіни, що зависла між поверхами, а й до більш трагічних результатів.

Далі. В Ужгороді "завислими" можна вважати і ліфти чехословацького виробництва. Завислими в часі, оскільки запчастин та вузлів для їх вже немає. Таких - 132 шт. на весь Ужгород. Ця проблема ліфтового господарства є на даний момент найбільш гострою.

"... АБО ВГОРУ?"

Проте є факти, що вказують на те, що ужгородські ліфти не залишаться похованими в своїх шахтах. Так само як і надії ужгородців коли-небудь знову ними скористатися.

У бюджеті 2011 року, передбачені необхідні кошти на капітальний ремонт ліфтів у будинках за адресою: пр.Свободи, 1, вул. Грушевського, 62, вул. Легоцького, 17, вул. Нахімова, 1, вул. 8-го Березня, 28, вул. Гулака.-Артемовського, 14.

Також були передбачені і / або збільшено бюджетні призначення для ремонт ліфтів за адресою: вул. Заньковецької, 25, вул. Минайська, 3, пр.Свободи, 2, вул .8-го Березня, 26, вул. Грушевського, 78.

Начальник головного управління міського господарства Іван Крайниківський, коментуючи ситуацію, що склалася, поінформував, що проблема вирішується. У даний момент необхідні процедури експертизи і ремонту проводяться з черговою партією "застарілих" ліфтів. Ремонти триватимуть. Фінансів на це у міському бюджеті поки достатньо. Після ремонту, за словами Івана Крайниківського, "держохорона праці" продовжує термін експлуатації ліфта на чотири роки.

Чому попередня міська влада, знаючи про наближення "ліфтового апокаліпсису", не діяла? Адже про закінчення двадцятип''ятирічного строку експлуатації третини (якщо не більше) ліфтів в Ужгороді їй було відомо вже давно. У цьому можна переконатися, якщо звернути увагу на деякі пункти передвиборної програми тоді ще мера Сергія Ратушняка. Були вказані конкретні цифри - ті самі горезвісні 76 ліфтів, плюс - 132 чехословацьких...

Що ж, тепер міській влади та працівникам КП "Ужгородліфт" доведеться грунтовно попрацювати "за себе і за того хлопця", щоб оживити ліфти в нашому місті.

15 червня 2011р.

Теги: ліфт, експлуатація, Сорока, Крайниківський

Коментарі

2011-06-15 / 23:07:00
Pan Soroka troshky breshe, koly kazhe, sho na tchechoslovacki lifty nema zap4astyn. Po vsij Tchechiji i Slovachyni jizdjatj ci lifty i stabilno remontujutjsja. Znachytj majutj zvidky braty zapchastyny. Vysnovok: Pan Soroka prosto baran i ne umije zamovljaty zapchastyny u liftovych hospodarstvach za kordonom

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини