Любов Часто у прес-центрі „Закарпаття” представила книгу спогадів про Карпатську Україну (ФОТО)

У четвер до прес-центру завітала відома журналістка та письменниця Любов Дмитришин (Часто), яка вже понад 20 років живе в Америці та керує фундацією „Ukrainian Book” („Українська Книжка”) в Нью-Йорку. Представив відому гостю журналіст Олександр Гаврош.

Любов Часто у прес-центрі „Закарпаття” представила книгу спогадів про Карпатську Україну (ФОТО)

До прес-центру пані Любов Дмитришин принесла з собою книги, видані в різні роки фундацією та останнє видання, яке побачило світ в Ужгороді, – спогади Марії Кедюлич-Химинець  „Відлуння буремних років". Свого часу, живучи на Закарпатті, пані Любов працювала друкаркою у Воловецькій районці, згодом власкором газети „Молодь Закарпаття", і вже перед від''їздом до США очолювала відділ листів на той час щоденної „Закарпатської Правди". В Америці ж пані Любов до недавнього часу очолювала українську газету "Національна Трибуна" (Нью-Йорк), сьогодні вже на пенсії, та активно займається громадською діяльністю і щороку приїздить на Закарпаття.
 
Фундація „Ukrainian Book", як розповіла гостя, була створена родиною Часто як неприбуткова організація. Вона стала відповіддю на потреби творчого подружжя, адже як пані Любов, так і її чоловік, відомий журналіст та есеїст Петро Часто писали і потребували видання своїх творів. Створена за порадою земляків-українців, що жили в Нью-Йорку та працювали на славнозвісній 2-й авеню, де розташована власне маленька Україна в Нью-Йорку, фундація стала приймати пожертви від людей, аби спрямовувати ті кошти на друк української літератури. Технічну ж роботу над виданнями виконує уся родина Часто: пан Петро, пані Любов, їхня донька з чоловіком.

Так вийшла друком українською мовою книга російського філософа Володимира Соловйова про Вселенську церкву. Її оцінили старші американські українці, які російської мови просто не розуміють. Книга Івана Козака, перечинського письменника „Доле наша, хто ти?" написана простою народною мовою, тому вийшовши друком у фундації „Українська Книжка", стала гарним подарунком для закарпатців у Нью-Йорку.



Щодо найсвіжішої книжки, книги спогадів уродженки Перечина Марії Кедюлич-Химинець, пані Любов розповіла про історію її написання та про саму, відому на всю Україну, закарпатську родину Кедюличів. З пані Марією Любов Часто познамилася завдяки „Карпатському Союзу", організації, яка об''єднує закарпатців в Америці і підтримує земляків в Україні. Ідея записати спогади жінки виникла після смерті її батька, професора Химинця. Пані Любов щоразу доїжджала і записувала спогади Марії Кедюлич на диктофон, записи розшифровувалися, таким чином сформувалася та вийшла у світ книга спогадів про історію Карпатської України. „Пані Марія має дуже свіжий розум у свої 96 років, – розповіла Любов Часто, – цікавиться Україною так, що дай Боже кожному. Вона хороший організатор, довгий час очолювала Союз українок. І ця книга, її спогади – це кусочок історії Карпатської України". 

У книзі, як доповнив Олександр Гаврош, є дуже багато деталей, які стануть цікавими для белетристів історії Карпатської України, повно нюансів, які не можна вигадати. Окрім того, книга має багатий фотоматеріал.

Сьогодні, як розповіла пані Любов, „Карпатський Союз" практично не діє, оскільки зі смертю його останнього керівника, Михайла Шпонтака, управління не було передано нікому і документи на керівництво організацією втрачені. А нинішня, четверта хвиля емігрантів з України, за словами письменниці, не є такими патріотами, якими були українці другої хвилі. „Четверта хвиля цього не розуміє, – сказала пані Любов, – вона ще й не хоче оцінити того, що для них зробила друга хвиля, а зроблено було дуже багато." Заклик про відновлення життя „Карпатського Союзу" пані Любов кидала кілька разів через газету, „Національну Трибуну", але ніхто не відгукнувся.

10 червня 2011р.

Теги: Часто, спогади, Любов Дмитришин, Карпатська Україна, книги, презентація, прес-центр "Закарпаття"

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини