На Закарпатті побував народний ансамбль фольклорного танцю «Веселка» з Дніпропетровська

На запрошення голови Адміністрації Гетьмана УРК у Закарпатській області, маршала козацтва Федора Харути в області упродовж трьох днів перебував народний ансамбль фольклорного танцю «Веселка» Академії митної служби України та Дніпропетровського національного університету ім.Олеся Гончара.

На Закарпатті побував народний ансамбль фольклорного танцю «Веселка» з Дніпропетровська

Уже в перший день приїзду талановитий колектив, яким упродовж років незмінно керує невтомний пропагандист народного танцю, доцент Сергій Жир, виступив зі святковим концертом у Будинку культури міста Чопа. Після привітання міського голови Галини Цар учасники урочистостей - прикордонники, митники, представники трудових колективів та громадськості прикордонного міста - упродовж півтори години бурхливими оплесками сприймали кожен танцювальний номер. Неабиякий успіх у глядачів викликали солісти-вокалісти ансамблю - Євгенія Борисенко, Олексій Поплика, Діана Рішко.

Лелі і джури у магії танцю

Щире захоплення викликав виступ народного фольклорного колективу в Ужгороді. У великому залі обласної філармонії був аншлаг. На зустріч із "Веселкою" прийшли студенти вишів, їх наставники, мешканці міста - шанувальники фольклорного танцювального мистецтва. Велична хореографічна композиція "Ми з України", запальні українські, російські, молдавські, єврейські, грецькі народні танці, акапельна мініатюра "Їхав козак", хореографічна зарисовка "Кубанські козаки" та ряд інших майстерно виконаних номерів викликали справжній шквал оплесків.

Із особливим захопленням сприймали танцювальні твори козацької тематики учасники шкільної художньої самодіяльності - вихованці Перечинської школи-інтернату для дітей-сиріт. Незадовго до цього вони всією школою вступили до лав реєстровців. Тож директор навчального закладу, підполковник УРК Василь Коба та керівництво обласного козацького осередку подбали про те, щоб лелі й джури отримали можливість відчути справжню магію народного танцю.

Поділитися досвідом...

Незабутнє враження на гостей з берегів Дніпра справила й організована реєстровцями творча зустріч з педагогами та студентами Ужгородського коледжу культури. Його керівник, заслужений працівник культури України Михайло Митровка, педагоги цього навчального закладу, відомі закарпатські балетмейстери - народний артист України Михайло Сусліков,

заслужений працівник культури Іван Пастеляк - щедро ділилися з гостями "секретами" збереження й популяризації у регіоні танців багатьох народів, представники яких компактно проживають у ряді населених пунктів Закарпаття. Захоплення дніпропетровців викликали своєрідні "майстер-класи" з виконання угорських, словацьких народних танців, які провели для них студенти коледжу - майбутні фахові танцівники. Для розширення репертуару "Веселки" в нагоді стане й подарунок, який дирекція коледжу вручила керівнику "Веселки" Сергію Жиру. Це - унікальні записи закарпатських народних танців у виконанні відомих танцювальних колективів та книгу народної артистки України, багаторічного балетмейстра Заслуженого закарпатського народного хору Клари Балог, у якій подається їх опис.

Закономірний резонанс

Козацька старшина обласного осередку УРК подбала й про те, щоб, окрім виступів з концертами, танцюристи з Дніпропетровська познайомилися з історією Закарпаття. Для них були організовані екскурсії до замків і музеїв Ужгорода та Мукачевого, а працівники Чопської митниці розповіли про роботу контрольно-пропускних пунктів на українсько-угорському та українсько-словацькому кордонах.

Концерти "Веселки" у Чопі й Ужгороді стали резонансною подією в їх культурному житті й викликали жваве обговорення не лише серед студентської молоді, але й наставників її. Як зазначив після концерту в обласній філармонії декан філологічного факультету Ужгородського національного університету Юрій Бідзіля, такі зустрічі молоді з різних регіонів - це не лише важливий засіб її естетичного виховання. Це - можливість усвідомити всю велич фольклорної спадщини й тієї незаперечної істини, що народний танок, пісня - це справжня душа українського народу. А вона у нас спільна - як на Сході, так і на Заході.

УРК

14 квітня 2011р.

Теги: ансамбль, танець, Веселка, фольклор

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини