В Ужгороді презентували книгу Михайла Ряшка «Життя і слово Юрія Шипа. Літературний портрет».

Нещодавно у колі вчителів музичного мистецтва області та науково-педагогічних працівників Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася презентація книги, Михайла Ряшка «Життя і слово Юрія Шипа. Літературний портрет». Насправді ж то було доказове дійство влучного поєднання в одній особі митця і педагога– творця прекрасного, інтеграції літератури та музичного мистецтва.

В Ужгороді презентували книгу Михайла Ряшка «Життя і слово Юрія Шипа. Літературний портрет».

Окрім літературних творчих здобутків Юрія Шипа тут яскраво був висвітлений і його хист поета-пісняра. 

Найбагатогранніше  була представлена сторінка співтворчості Юрія Шипа із заслуженим працівником культури України, членом Національної Ліги композиторів України Михайлом Керецманом, який у заключній частині прочитав учителям лекцію "Життя і слово Юрія Шипа у контексті закарпатської пісенної творчості".

Для практичної роботи вчителям музичного мистецтва області були запропоновані Шипові пісенники "Співаничок для діточок", пісенник "Од Мокрого до Сасова", "Заспіваймо з Гайдуком", "Соло під небом", у яких є і суто церковні тексти, і ліричні вірші, і пісні в фольклорному дусі в двох розділах –"Божа Вікторія" та "Живу тобою". Особлива увага була приділена суто духовним пісням– "Безсмертний дар", "Поможи нам, Божа мати", "Славлю Бога".                                                                                  

Мені, як науковому керівнику проекту і модератору, вельми приємно, що такі проекти об'єднують науково-педагогічну та мистецьку еліту у творчому пориві пізнання духовних цінностей та їх творців.

Друга презентація книги Михайла Ряшка "Життя і слово Юрія Шипа" продовжувалася на педагогічному факультеті Мукачівського державного університету. Програма включала виступи науковців МДУ: професора Тетяни Щербан– проректора з навчальної роботи, доцента Ольги Хоми– декана педагогічного факультету, Марії Баяновської– доцента, завідувача кафедри методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти; Михайла Керецмана–  заслуженого працівника культури України, члена Національної Ліги композиторів України.

Змістовними виступами про життя і творчість Юрія Шипа та про згадану книжку захоплювали багатолюдну викладацько-студентську аудиторію і магістрів педагогічного факультету МДУ Дем'ян Вероніки, Яров Тетяни, Варги Марини, Ваколі Тетяни, Шімон Ганни. Студенти всебічно проаналізували   духовну поезію Юрія Шипа, науково-дослідницьку творчість письменника у жанрі публіцистики, журналістську діяльність, а також  гумор, сатиру, байки та мініатюри митця. Музичною окрасою презентації була і в'язанка співанок на слова Юрія Шипа. В тому числі і духовна пісня "Єдиний Бог", лірична – "Летів голуб", гумористична "Бідолашній Гриць" та інші у виконанні народного артиста України Петра Матія.       

Надовго залишалися в прекрасному полоні емоцій та почуттів учасники зустрічі після зворушливого виступу самого письменника, котрий прочитав тут же написаний ним вірш експомт "Гордість Мукачева", присвячений Мукачівському державному університету.

Презентація ще раз переконала, що поетичний злет Шипового слова міг відбутися і відбувається тільки завдяки тому, що воно взяло силу з життєвих потреб, із духовних глибин рідної землі. Лише тому, що почерпнуло з древнього роду вірність, мудрість і правду, яким з волі Божої невтомно, самовіданно служить він, мужньо долаючи труднощі на життєвих бродах.  

Марія Баяновська, доктор філософії, доцент, завідувач кафедри методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.

03 березня 2011р.

Теги: презентація, книга, Ряшко, література

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини