У Хрестовоздвиженському кафедральному соборі Ужгорода пройшла Божественна Літургія в честь празника Трьох Святителів (ФОТО)

Сьогодні, 12 лютого християни та церква Христова святкують пам'ять Трьох Святителів: Василія Великого, Григорія Богослова і Івана Золотоустого. В нашому народі цей празник знаний як свято Трьох Святих.

У Хрестовоздвиженському кафедральному соборі Ужгорода пройшла Божественна Літургія в честь празника Трьох Святителів (ФОТО)

У минулі, далекі роки, у другій половині XI ст. неабияким поштовхом до встановлення цього Світлого празника була велика суперечка про те, хто з них трьох є більш цінний для Церкви. Одні люди  вище ставили святого Василія Великого, другі святого Григорія Богослова, а ще інші святого Йоана Золотоустого. Наприклад: прихильники святого Василія звались василіяни, прихильники святого Григорія — григоріяни, а прихильники  святого Йоана — йоаніти.

Цей нелегкий спір між народом розв'язали самі Святителі. Вони спочатку кожен зокрема, а потім усі троє з'явилися Йоанові — єпископові міста Евхаїти, який відзначався у ті часи великою мудрістю, чеснотами, і неабиякими знаннями і сказали йому: "Ми, як бачиш, одне в Бога й нічого нема в нас противного чи спірного, а кожний з нас у своєму часі окремо натхнений Божим Духом навчав, що було потрібно для спасення людей. Тож нема між нами ні першого, ні другого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два инші. Встань, отже, і накажи тим, що через нас сваряться, щоб не ділилися, бо як за життя, так і після смерти нашим намаганням є всі сторони світу зводити до миру і єдности. Установи, отже, святкування нашої пам'яти в одному дні так, як ми одне в Бога, а ми будемо помагати до спасення тим, що святкуватимуть нашу пам'ять".

Як йому доручили Святителі, так єпископ Йоан і зробив. Але  через те, що свята Церква вже святкувала в січні пам'ять кожного з них зокрема, то 1076 року він призначив їхній спільний празник на 30 січня (за юліянським стилем — 12 лютого).

Так  нині у  греко-католицькому Хрестовоздвиженському кафедральному соборі міста Ужгорода пройшла Божественна Літургія, яку провели парох Хрестовоздвиженського Собору  прот. Іван Тидір та отець Павло Сабов. До Божого Храму на празник прийшли вірники, гості міста над Ужем та журналісти. Під час Богослужіння празника Трьох Святих, яке пройшло у  Господньому домі, в прегарний спосіб оспівували і прославляли Трьох Святителів за їхню непохитну віру, Божу мудрість та заступництво, гарячу любов Бога і ближнього, їхнє значення для св. Церкви, їхні світлі чесноти.
Вершиною урочистості стало Святе Причастя, до якого приступили майже всі присутні, приймаючи  Євхаристійного Ісуса до своєї душі та серця. До святкування пам'яті Трьох Святителів: Василія Великого, Григорія Богослова і Івана Золотоустого приєдналися і гості нашого міста, які прийшли до Хрестовоздвиженського кафедрального Собору із-за кордону вперше.

Молитва до трьох святителів і великих архиєреїв Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого

О, всеблаженні святителі Василію Великий, Григорію Богослове та Йоане Золотоустий, вислухайте нас, грішних, що молимось до вас, і занесіть молитву нашу до милостивого і чоловіколюбного Бога, перед яким ви стоїте сьогодні в радості святих і з хорами ангелів. Умоліть Його чоловіколюбця, щоб Він не осудив нас за беззаконнями нашими, але нехай вчинить з нами по милості Своїй. Випросіть нам у Христа і Бога нашого мирне і спокійне життя, здоров'я душевне і тілесне, родючість землі і у всьому всякий достаток і добробут, і щоб не на зло нам обернулись добра, даровані від щедрого Бога, але на славу Його і на прославлення вашого заступництва. Дайте нам богоугодно перейти шлях земного життя; визволіть нас від повітряних митарств і наставте нас на дорогу, яка веде в оселі праведних, де безустанний голос тих, що торжествують, і безконечна насолода тих, що оглядають невимовну доброту Божого лиця. Церкву святу від розколів і єресей збережіть, вірних укріпіть, заблудлих наверніть і даруйте всім те, що потрібне для спасіння і слави Божої; подайте нам всім ваше архіпастирське і святе благословення, щоб ним бережені ми визволились від всякої біди і напасті. Вислухайте моління наше, святителі Христові, і моліть безустанно за нас всесильного Бога, що Його славлять і Йому поклоняються в трьох Особах, і Йому належить всяка слава, честь і влада на віки вічні. Амінь.

Тетяна Горянка, для Закарпаття онлайн. Фото автора

12 лютого 2011р.

Теги: Три Святителі, греко-католицький, Хрестовоздвиженський

Коментарі

Протоієрей Віктор Палош 2011-02-12 / 20:14:00
Цікаво: в другій половині ХІ ст., а саме 1083 року установлений в Константинополі. Цей праздник встановили у розділеній Церкві (після 1054 року) і тому воно належить тільки православним. Це ви греко-католики залишили собі частину "східного", що вас хай обличить, що ці Три Мужі явились не в Римі, а в поклятому анафемою ним (Римом) місті Константина! Амінь!!!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини