Термальний басейн у Берегові — гордість чи ганьба Закарпаття?

Антисанітарією — по туристах!

Термальний басейн у Берегові — гордість чи ганьба Закарпаття?

По золоту – топтатися ногами. Унікальний комплекс із термальними водами у Берегові, аналогів яким немає в Україні, мав би стати однією з візитівок туристичного Закарпаття, а натомість є його ганьбою. Сюди їдуть туристи з країни та закордоння, годинами стоять під дверима, миються холодною водою в душі, милуються грибком на стінах – і більше й не думають повертатися. Чому так? Чому власники не відремонтують комплекс? Відповіді на ці та інші питання "Закарпатка" шукала у своєму черговому розслідуванні. 

Черги, холодна вода, грибок на стінах...

Днями до редакції надійшов лист від читача "Закарпатської Правди" Дмитра ПИРОГОВА з Берегівщини. Ось, що він пише: "7 січня я з чотирма друзями, які приїхали зі Сходу України, прийшов до басейну. З самого початку охорона закладу запропонувала нам і ще близько 30-м людям зачекати на вулиці, де лив дощ, і температура не перевищувала +2 градуси. Нам пояснили, що всередині немає місць для очікування і басейн заповнений відвідувачами. У той же час через прохід, який у закладі відведений для виходу, періодично приймали групи по 10-15 осіб. На пропозицію дати пояснення цьому факту або ж бодай запустити всіх для очікування у тепле приміщення, нам відмовили. У самій будівлі людей виявилося менше, ніж охорони. Всі зауваження ми виклали в книзі скарг та пропозицій. Після того, як сплатили в касі 30 гривень (без чеків і відповідного обліку), ми попрямували в роздягальню, яка просто шокувала! Комірки для одежі не зачиняються, в залі брудно та холодно, на стінах грибок. Щодо туалетів, то вони не в кращому стані: брудні унітази, води в бачках немає, навколо сольові відкладення та страшний сморід. У душових кабінках немає гарячої води, у роздягальнях – фенів для сушіння волосся (вийти в такий холод з мокрою головою на вулицю –  що може бути гірше?). Крім того, ні при вході у басейн, ні при виході не проводиться елементарна гігієнічна обробка відвідувачів. На додаток до всього ми побачили ще й таке – на території розгулюють бродячі пси, брудні, без намордників...".

У принципі, знаючи, що так воно і є, кореспонденти "Закарпатки" все ж таки вирішили навідатися до басейну. Аби потім не було звинувачень, мовляв, набрехали...

Насамперед з'ясували, що комплекс у Берегові – учбово-спортивна база "Закарпаття", що належить Центральній раді всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос" Міністерства АПК України. 

Потім – навідалися до самого комплексу. Побачили те, що й описувалося у скарзі – стара "радянська" будівля, вкрай маленьке та незручне приміщення для роздягальні, брудні туалети, холодні стіни, грибок суцільний і всюди та ...натовпи туристів, які попри все хочуть поплавати в цілющій воді й платять за це гроші.

"Над басейном не пар, а... перегар"

30 гривень за годину – така вартість лікувального плавання в басейні. Відверто кажучи, не так і мало, особливо враховуючи, що в сусідній угорській Ніредьгазі відпочиваєш за таку ж суму чотири години у комплексі з кількох басейнів. Якщо підрахувати, що, за словами керівництва басейну, від 50 до 400 відвідувачів упродовж дня у різні пори року приходять сюди, і хай вивести щось середнє – то ті ж таки 200-250 тисяч гривень лише від басейну база заробляє (дізнатися напевне не вдалося). А ще ж є готель, сауна та інші грошовиті "принади"...

Щось заробляємо, але цього мало, каже керівництво закладу. Заступник голови всеукраїнського об'єднання Володимир РОСТОРГУЄВ телефоном розповів "Закарпатці", що за зібрані гроші треба й персоналу платити, й усю базу утримувати. Мовляв, "розігнатися" нема куди і нема як. "Знаєте, як воно: МінАПК головне – аби посіяти та пожати, а на спортивні заходи грошей немає". Тим не менше, стверджує, не все так погано. "У 2009-му ми звільнили попереднього директора, а новий нарешті почав наводити лад. За ті кошти, які вдається зібрати, він ремонтує навколишню інфраструктуру, адже окрім термальної купелі до учбово-оздоровчої бази також належать і спортзали (їх там кілька: для греко-римської боротьби, гімнастики, гандболу та міні-футболу), готель та сауна. Так, тільки минулого року відремонтували половину готелю, який обійшовся у 300 тисяч гривень, а ще зал для греко-римської боротьби. Зробили доріжки до самого комплексу, найняли охорону. До речі, останнє дуже важливо, бо досі нерідко над басейном стояв не пар від гарячої води, а перегар від п'яних відвідувачів...", – додає В. Росторгуєв. 

Поремонтуємо... Як тільки весна настане!

Володимир КОЛОДЄЄВ, заступник директора учбово-спортивної бази "Закарпаття", на балансі якої басейн, розповідає тут, з місця, а не з київських кабінетів. Каже, цього року таки вдалося "вибити" грошей з Києва, і на ці кошти планують весною зробити довгоочікуваний ремонт інфраструктури самого басейну. "Найголовніша проблема – це відсутність нормальних роздягалень. Ми прийняли рішення будувати другий поверх, де розмістимо нові кімнати для відпочиваючих та роздягальні, – розповів чиновник. – Загалом, термальний басейн може приймати набагато більше людей, ніж зараз. Але для цього потрібні роздягальні. Зараз їх приблизно 20. Через них і черги. Сподіваюся, весною зможемо вирішити цю проблему. Так само і з туалетом. На це все потрібно приблизно півмільйона гривень". Що стосується гарячої води, на відсутність якої так скаржаться відвідувачі, то Володимир Колодєєв стверджує, що вона... є, але не в такій кількості, якої би хотілося. "Те, що вона зараз ледве йде – причина у старому та неправильному проектуванні закладу,  – виправдовувався заступник директора, –  але скоро ми цю проблему не вирішимо, адже спочатку слід добудувати другий поверх, а вже потім налагодити постачання гарячої води, на що треба ще понад 30 тисяч гривень".

Керівництво в особі Володимира Колодєєва переконує: "Ми все чудово розуміємо, але дайте нам трохи часу і ми наведемо тут повний порядок. Вже за 2 роки ви басейн не впізнаєте".

СЕС схаменулася: в басейні – антисанітарія!

Здогадалися. Справді, таке враження, що санітарним лікарям до басейну немає ніякого діла. В. Росторгуєв каже, СЕС навідується до бази, бо там є харчоблок, "...але чому вони ніяких приписів не дають щодо басейну – не знаю". Головний державний санітарний лікар району Ігор ЦАР подав свою точку зору. Так, за його словами, це об'єкт середньої групи ризику, тому його перевіряють лише два рази в рік, якщо, звісно, немає звернень. Цього разу було, тому фахівці перевірили заклад. Отут і виявилося – не дарма: дійшли висновку, що в басейні суттєві порушення санітарного-гігієнічного режиму, іншими словами – суцільна антисанітарія (і чому вони раніше цього ніколи не помічали? – Авт.). За це санепідемстанція покарала адміністрацію штрафом аж на... 102 гривні. Пригрозила: мають навести порядок, за місяць прийдуть ще раз перевірять. Якщо й тоді нічого не зміниться – знову оштрафують. І знов таки... на ту ж саму суму. "Все розуміємо, нас не бояться через таке мізерне покарання, але ми нічого не можемо зробити, мусимо діяти згідно чинного законодавства, – пояснив І. Цар. – Тому про більше покарання мова не йде. До речі, від себе додам – заклад не може приймати стільки людей, скільки туди ходять. Він розрахований лише на спортсменів, а не на туристів. Його потрібно або розширяти, або зачиняти взагалі".

Поцікавилася "Закарпатка" і в Закарпатському обласному управлінні у справах захисту прав споживачів, що вони думають з приводу якості надання послуг у басейні. В управлінні пообіцяли перевірити факти й додали, що у разі виявлення порушень – штраф аж... 170 гривень. Ось таке покарання за те, що платиш кровні гроші за холодну воду в душових, грибок на стінах та бруд.
Загалом виходить так, що за низку порушень керівництво басейну може відповісти аж на 272 гривні. Ось вона – ціна комфорту закарпатців...

Денис ФАЗЕКАШ, "Закарпатська правда"

ДОВІДКА

Чим корисний берегівський басейн?

Атеросклероз, ревматизм, варикоз, гіпертонія. Все це, а ще багато чого можна лікувати в термальних водах Берегівського басейну. Були б умови...

Термальні купелі міста є широко розповсюдженими природними кремнистими термальними водами і за окремими характеристиками можуть бути віднесені до так званих кремнистих терм – азотно-вуглекислих, азотно-метанових та вуглекислих на основі хлоридно-натрієвого складу різної мінералізації і т.д. Термальні води цього регіону утворились внаслідок оточуючих гір вулканічного походження. Зі збільшенням температури води збільшується і мінералізація – внаслідок цього росте концентрація натрія, кремнєвої кислоти, фтора, сульфата-іона, хлор-іона, і других корисних елементів. Лікування термальною водою рекомендовано при різних захворюваннях і не тільки вищезгаданих: ревматичні пороки серця дорослих і дітей, 1 стадія активності процесу недостачі кровообігу, 1 початкова і 2 стадії гіпертонічної хвороби, варикозне розширення вен, тромбофлебіт, захворювання опорно-рухового апарату, поліартрити нетуберкульозного характеру, захворювання хребта, остеохондроз, травматичні порушення кісток, м'язів, суглобів, захворювання центральної і периферичної нервової системи. Цікаво, що басейн зводили в 60-х роках минулого століття як частину бази для радянських спортсменів, але пізніше геологи виявили, що вода має цілющі властивості, і тепер басейн можуть відвідувати й звичайні громадяни.

ДО ТЕМИ

Берегівський басейн – приклад того, як не треба робити

Один раз прийшли, комфорт побачили – більше ніколи не прийдуть. На жаль, таке рішення приймає переважна більшість туристів, які навідуються до купелі. Умови обслуговування просто "вбивають"! Власне тому, каже експерт з туризму Олександр КОВАЛЬ, берегівський басейн – це приклад того, як не треба робити.

"Читаючи Інтернет-форуми та відгуки щодо відвідин басейну, туристи згадують бруд та холод у коридорах, неякісне обслуговування, – зазначив О. Коваль. – Зрозуміло, що наступного разу туди ніхто не приїде, а якщо захочуть поплавати, оберуть для цього сусідню Угорщину, де в Ніредьгазі чи інших містечках є також лікувальні басейни, але зі значно кращим сервісом".

За словами експерта, на жаль, через те, що в закладі були такі жахливі умови, "програвало" і все туристичне Берегово. "Бо якщо спитати туриста, з чим асоціюється це містечко, то він обов'язково поруч з вином назве термальний басейн", – уточнює О. Коваль.

До речі, він додає, що, зволікаючи з ремонтом, керівництво басейну ризикує втратити і тих туристів, яких навіть такий сервіс задовольняє: на околиці Берегова при в'їзді з боку Мукачева вже готується приймати відпочиваючих сучасний комплекс із термальними басейнами, який має всі шанси перейняти від "совєтського" басейну звання "родзинки Закарпаття".

06 лютого 2011р.

Теги: термальний, басейн, Берегово

Коментарі

Анік 2012-02-07 / 20:57:26

Там зимою у воді є 33градуса тільки мені не подобається роздягальна дужу не зручна.Я відпочивала у готелі ****** дуже рекомендую 1 ніч 100грн. І ресторан ****** там дуже гарно!!! Замовте Гаряче Морозиво!!!

местный 2011-02-07 / 11:40:00
1-ый раз человек может побывать там из любопытства. 2-ой раз не пойдет ни что.
Кардинально ситуация может исправиться, когда там же откроется штук 7 небольших термальных бассейнов - хочешь иди в "Иштван-Терма", хочешь - в "Пан Баклажан Спа Рисорт", хочешь - еще куда-нить. Существующий бассейн, построенный тогда, когда в гостиницах "удобства на этаже" считались шиком, себя просто морально изжил. Нужна комплексная реконструкция, на которую владельцев может подтолкнуть только конкуренция со стороны других других термальных бассейнов. Но о "курортополисе" я лучше пана Баклажана не напишу, да и дело это призрачно-не скорое.

А СЭС нужно просто предъявить четкие требования: "устранить к такому-то числу", нет - закрыть до их устранения. Никаких многомиллионных инвестиций или очень длительного времени на то, чтобы привести эту лужу просто в минимально приемлемое состояние, не нужно. Ремонт идея "курортополиса" не отменяет, как и регулярное обслуживание бассейна. И не допускать того, чтобы перегар несся над бассейном, тоже входит в обязанности персонала. И ремонт нужно делать срочно.

Поскольку этническая ситуация в Берегове будет только усугубляться, территорию вокруг - оградить, чтобы туристы выходили из автобусов уже на огороженной забором территории - так делают во многих странах Азии и Африки, ограждая туристов от туземных "красот" - ну что ж, благодаря политики наших властей в этом мы уже 3-ий мир догнали... Когда приезжих окутывает, как рой мух, толпа цыган-попрошаек, это отпугивает их даже сильнее грибка на стенах...

Пан Баклажан 2011-02-07 / 10:47:00
пані Тамарі:
Здається, в анедоті було "Кстати, о птичках"
(Вчера наш звонарь с колокольни навернулся, как сокол полетел)

А про "кстати о женщинах" не чув, хоча анекдотів знаю багато...

п. Тамара 2011-02-07 / 10:02:00
До пана Баклажана.
Есть такой анекдот:"Кстати о женщинах".

KK 2011-02-06 / 20:03:00
Прочитавши цю статтю, то ясно що не спішуся до Берегова. Дивлючись з далека, то думаю що бачу хто справді винний у цйому балагані. Закарпатські політики, які нічого не роблять щоби утворити умови для кращого розвитку туризму у дома. А то відправляють своїх здобутків до Кипру чи де інди, а чому не робити інвестиції у дома, і тим сямим творити праці і для бідного народу? Буваю часто в Коста Ріки, маленька бідненька країна, але тільки подивіться який комлекс вони збудували собі для відпочинку. І це тільки одна, із багатйох яке знаходиться в того самого місця, Аренал. http://springscostarica.com/. І всім вистарчає 'гам'.

Пан Баклажан 2011-02-06 / 19:06:00
Є, однак, чимало туристів, які приїздять до басейну регулярно, з року в рік, вочевидь, вірують в його понадприродні лікувальні властивості. І пофіг їм на всі умови, гірші ніж за совка.

Хоча треба визнати: Лобойко хоч і регіонал, але користі для басейну зробив за рік більше, ніж попередній директор Машика (партійності його не знаю) років за вісім (бо той нічого не робив).

Ну, і як не обійтись без моєї улюбленої теми. Окрім бруду навколо басейну, туристів зустрічає головна родзинка Берегова - представники його найяскравішої народності. Ті, що ходять взимку та влітку в лахмітті, підходять до автобусів з туристами і клянчать жрачку та гроші нудними голосами. Нещодавно спілкувався з багатеньким журналістом з Молдови - вони щороку їздять взимку в наші Ясиня. Бували і в Берегові. Перші ж слова про варош були - ой, скільки у вас там ***** (закреслено самоцензурою), ну, цих, до яких несправедиво та упереджено ставляться ЗМІ та міліція. Мовляв, мало їх в Молдові, приїхав до нас - а вони й тут дістають :)

Спеціаліст 2011-02-06 / 18:01:00
Мабуть пану Царю пора збиратись на пенсію,якщо не бачить порушень санітарногозаконодавства не лише у басейнах,але й на інших об'єктах району.Тим більше,що може оштрафувати і на 425 гривень, а ще краще- призупинити експлуатацію до усунення порушен.Але мабуть простіше знайти "спільну мову з адміністрацією",ніж застосовувати заходи,передбачені законом.

Пан Баклажан 2011-02-06 / 18:00:00
О, пішли статті про галімість Берегівського басейну. Так його - бо це дійсно не басейн, а неподобство.

Я також згадував кілька разів наше "градообразующєє" підприємство недобрим словом, але тут - куди жорстіше. Решпект!

Kergudu 2011-02-06 / 17:33:00
Керує басейном нині голова міського осередку "Партії Регіонів" О. Лабойко. Може у нього треба було запитати теж - де воно обіцяне "покращення життя вже сьогодні"? Є також інформація, що колишній директор В. Машіка виграв суд, який мав поновити його на посаді...

2011-02-06 / 17:05:00
була там у січні.
справді вода лікувальна, і нам казали, що довго у ній сидіти неможна.
поруч росіяни пили вино і святкували "Новый год". На зауваження що алкоголь у термальній воді шкідливий - послали подальше.

ольга 2011-02-06 / 17:03:00
туристів просто обманюють.

Istvan 2011-02-06 / 17:00:00
Однозначно позор!
Кто-то был хоть в Кишварде или в Вашарошнамень?!
О Хайдусобосло даже не говорю.
Даже 40 лет тому?

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини