Закарпатські депутати переймалися пенсійною реформою (ФОТО)

На Дні депутата народні обранці обговорили основні положення реформування пенсійної системи

Закарпатські депутати переймалися пенсійною реформою (ФОТО)

3 лютого у сесійній залі облради відбувся День депутата. У ньому взяли участь голова облради Іван Балога, його перший заступник Володимир Закурений та заступник Андрій Сербайло, перший заступник голови ОДА Іван Бушко та заступник голови ОДА Володимир Гоблик, голова обласної ради профспілок Іван Король, начальник Головного управління Пенсійного Фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек, голови районних рад, міські та сільські голови, керівники обласних структурних підрозділів, начальники відповідних управлінь ОДА та ін.

Порядок денний склало питання, яке сьогодні у всіх на вустах – пенсійна реформа. Людей найбільше хвилює і, відповідно, викликає багато запитань проблема низьких пенсій, особливо тієї категорії пенсіонерів, яким виплати призначалися 15-20 років тому. Незважаючи на значний стаж - по 40-50 років, вони на той час отримали дуже малі пенсії і та індексація, яка зараз проводиться на пенсії, не наздоганяє новопризначені пенсії.

Тривожить людей і підвищення пенсійного віку, особливо для жінок, а також для державних службовців, обмежувальні фактори для військових та працівників правоохоронних структур, які виконують свої обов'язки, часто ризикуючи життям. Їм вислуга років відтепер обчислюватиметься не у пільговому числі рік за два і т. д., а у календарному обчисленні. Чи інше питання. Зараз людина , яка має хоча б 5 років трудового стажу, претендує на пенсію не менше прожиткового мінімуму за сам факт свого існування - що вона є громадянином України. Як і та людина, яка пропрацювала два –три десятиліття на підприємстві, заводі, у лісі.

А пенсії отримують майже однакові. Факт соціальної несправедливості, як мовиться, на лице. У проекті закону передбачено: для того, щоб претендувати на мінімальну пенсію, треба мати страхового стажу не менше 15 років. Є багато й інших перекосів, на подолання яких якраз і спрямований проект нинішнього закону. Перш за все, виходячи з того, що кількість працюючих і пенсіонерів в Україні майже зрівнялися. Суто математично ми не можемо самі забезпечити пенсію, коли кількість платників майже дорівнює кількості споживачів. Та й чимало працездатного населення - у тіньовому секторі економіки. І це великий резерв для реформування. Ці та інші нюанси людям треба роз'яснити і відповісти чесно на всі запитання. Задля консолідації всього суспільства.

З цією метою облрада і зініціювала День депутата.

Відкриваючи поважне зібрання, голова облради Іван Балога наголосив на серйозності та важливості питання, яке потребує пошуку інтегрального рішення, виходячи з реалій сьогоднішнього дня. А сьогодні в Україні проходить низка реформ. Вони нелегкі, але необхідні. Реалізується новий Податковий і Бюджетний Кодекси, реформовано центральні органи влади, на черзі –адміністративно – територіальні зміни на місцевому рівні.

Голова облради констатував, що на теренах колишнього Союзу, Східної і Центральної Європи - Україна залишилася чи не єдиною державою, в якій не проведено пенсійну реформу. Пенсійне законодавство нашої держави не переглядалося чимало років і його вкрай необхідно адаптувати до реалій сучасного життя. Всі розуміють, що пенсійна реформа потрібна, але не всі розуміють механізм її реалізації.

Уряд запропонував проект пенсійної реформи – як вихід із ситуації, що склалася в цій галузі. Тому важливо довести до людей її суть, вислухати, що думають люди на місцях з цього приводу, які їхні побажання, зауваження. Для цього необхідно провести зустрічі, круглі столи, прямі телефонні лінії з участю виконавчої влади, депутатів місцевих рад, науковців, представників політичних сил і громадських організацій, профспілок.

Першими депутати та присутні заслухали інформацію начальника головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області Анастасії Пентекта голови постійної комісії обласної ради з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення, співдоповідача Антона Ліврінца.

Анастасія Пентек детально розповіла про суть реформи, зазначивши, що її основною метою є стабілізація пенсійної системи, гарантія виплати пенсій на довгострокову перспективу та забезпечення достойного рівня життя громадянам, які протягом свого трудового життя сплачували пенсійні внески, не приховуючи своїх трудових доходів; забезпечення справедливої системи розподілу пенсійних коштів і створення для людей можливості накопичити максимальний розмір пенсії, виходячи із власних доходів.

Дана реформа, наголосила Анастасія Юріївна,– це і перший крок до подальшого економічного зростання держави, легалізації робочих місць і заробітної плати. Це - реформа на майбутнє.

Під час обговорення було піднято питання, яке актуально для багатьох закарпатських родин – пенсійне забезпечення заробітчан. Іван Балога запропонував врахувати й цю позицію при реформуванні пенсійної системи.

    

Закарпаття, які щомісяця переказують родинам гроші на утримання дітей, будинків тощо. Я думаю що ні голови райдержадміністрацій, ні мери міст, ні сільські голови не будуть заперечувати того факту, що заробітчани "витягують" на собі левову частку соціальних проблем. Тому цілком логічно було поспілкувавшись із цими людьми, які працюють за кордоном, виробити відповідні позиції і щодо них, – зауважив Іван Іванович.

Присутні депутати облради також задали доповідачу низку запитань. Михайло Мотильчак, Мирослава Каламуняк, Євген Жупан, Андрій Сербайло та ін. цікавились порядком здійснення перерахунку пенсії, чи пенсійна реформа не нашкодить перспективам молоді на ринку праці, як бути тим державним службовцям, які не шукали "теплих" і грошовитих місць, а чесно працювали, щоб мати забезпечу старість такою працею, а нині – зменшують відсоток посадового окладу з 90 до 80, як буде з пенсією тих, кому випало "щастя" скористатися нею лише раз чи двічі – чи ці пенсії будуть переказані родині? На ці та інші питання Анастасія Пентек дала вичерпні відповіді.

На думку голови постійної комісії обласної ради з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення Антона Ліврінца, пенсійна система України вже давно потребує суттєвих змін, а точніше комплексного реформування. Він відзначив, що зміни повинні бути обґрунтованими, на належному рівні обговорені в суспільстві та впроваджені еволюційним шляхом. Голова постійної комісії облради з питань регламенту, депутатської етики та адміністративно- територіального устрою Павло Черевко, серед інших, порушив і питання дефіциту бюджету Пенсійного фонду України. За його твердження, дефіцит у 2009 році складав 30 млрд. грн., у 2010 році - 26, 6 млрд. грн., у 2011 - за умови відсутності реформ - складе 20 млрд. грн. Якщо нічого не змінювати, - наголосив депутат, - то дефіцит пенсійної системи зростатиме, почнуться затримки з виплатами, що остаточно розбалансує пенсійну систему.

Голова обласної ради профспілок Іван Король у своєму виступі підкреслив, що поза всяким сумнівом пенсійна реформа не залишає байдужими до неї мільйони людей. Висловлюється багато зауважень і пропозицій, визначаються критерії оцінок для пенсійного забезпечення працівників будь - якого рангу, а це - страховий стаж; рівень оплати праці; умови праці. Щоб ніхто ні на кого не нарікав! Що заробив, те і має! Тому Іван Король упевнений, що необхідно перейти до єдиних правил призначення пенсій, щоб ліквідувати диспропорції в їхніх розмірах і ця пропозиція вартує уваги парламентарів.

Голова регіонального відділення Української спілки промисловців і підприємців Маргарита Мощак акцентувала увагу на плюсах і мінусах пенсійної реформи. На її думку, проект виявився жорсткішим, ніж очікувалося. Приміром, накопичувальну систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування обіцяють впровадити, починаючи з року, "коли буде досягнута бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду". Але ніхто не знає, коли це буде. Тому на її переконання, пенсійна реформа потрібна, однак треба запустити і механізми розвитку найперспективніших галузей економіки, створення робочих місць тощо.

Дискусія була дуже жвавою, предметною, цікавою. З питань теми був підготовлений відповідний роздатковий матеріал. Присутні охоче ділились своїми думками, пропозиціями. Всі присутні зійшлися на тому, що пенсійна реформа в державі дуже потрібна.

У заключному слові головуючий подякував працівникам управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області за активне сприяння у проведенні цього заходу, а також усім, хто взяв участь в обговоренні пенсійної реформи.

– Глава держави Віктор Янукович на засіданні Ради регіонів наголосив на тому, що європейська інтеграція - пріоритетний напрямок нашої зовнішньої політики. Закарпаття – найзахідніша область України, яка межує з багатьма європейським державами, де напрацьований досвід провадження пенсійної реформи. Ми повинні перейняти їхні цікаві пропозиції, напрацювати свої, які б відповідали нашим реаліям дня, проаналізувати їх і виробити чіткі рекомендації, – резюмував Іван Балога.

Він також висловив переконання, що зацікавлене і відверте обговорення безперечно допоможе підготувати законопроект, в якому будуть враховані інтереси всіх соціальних груп населення України.

Того ж дня голова облради Іван Балога дав доручення виконавчому апарату узагальнити зауваження і пропозиції щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи, висловлені на Дні депутата, та направити їх до Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів для врахування в проекті рекомендацій парламентських слухань, які відбудуться 16 лютого ц.р.

Прес-служба Закарпатської облради

04 лютого 2011р.

Теги: пенсії, депутат

Коментарі

Я 2011-02-05 / 00:36:00

тут ще один виступ, про який "забули" написати: http://************************************************vvazhae-urjadovu-pensijnu-reformu-neprijnjatnoju.html



Зв'яжіться з редакцією Закарпаття онлайн і обговоріть умови розміщення ваших публікацій на сайті легально. Адмін

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини