"Кусок хліба для бідних з паляниці завжди можна відкраяти..."

Хоча нині спецслужби не переслідують за віру, але християнська віра в Україні ослабла. Адже будь-яка справа набуває сили не завдяки красним словечкам, а завдяки діям. І правди ніде діти: в церкву здебільшого ходимо, бо «модно», «себе показати й на інших подивитися» (даруйте, я не осуджую, а констатую загальновідомі факти), а Божі заповіді, християнські канони залишаються на другому плані.

Милосердя? Благодійність? Любов до ближнього? Та де там! І самим не вистачає грошей! (?) А якщо і робимо пожертву, то тільки за умови, що «це мають висвітлити всі мас-медіа». Чи не так? А куди поділося біблейське «Що робить правиця, не має знати лівиця»? Даруйте за такий критичний відступ.

— Люди повернулися до церкви, але дуже мало хто з них сповідує Божі заповіді, - погоджується зі мною 68-річна Йолана Вікторівна Уста і просить не хвалити її, бо благодійні справи для неї є сутністю життя. Розмову ведемо, як кажуть, на ходу - під час долання шляху з Мукачева до Чинадієва, до багатодітної сім'ї.

- Я теж із багатодітної сімї. Нас було восьмеро. Мамочка навчила нас любити бідних і допомагати їм по можливості. Ці почуття керують мною ціле життя, 34 роки з якого присвятила дітям — працювала вихователем дитсадка. Я народила і виховала, з чоловіком Іваном четверо дітей. Двоє з них зі своїми сім'ями живуть з нами. Уживаємося мирно. Я все життя прожила з тим, що старалася викроїти кусень хліба з сімейної паляниці для бідних. І це робила для цілком чужих людей. Мене до них направляв Святий Дух. Так прийшла і до чинадіївської сім'ї Ходакових. Парох місцевої Чинадіївської церкви під час однієї розмови сказав: «Йолано Вікторівно, ми чули про ваші добрі справи, познайомимо вас з однією багатодітною сім'єю і знаємо, що в ту сім'ю ви принесете поміч». За півроку була у них разів п'ять. їжджу то з чоловіком на наших «Жигулях», то із знайомими.

— Чула, що ви за свої гроші ховаєте небіжчиків. Скажіть, навіщо вам цей клопіт, який належить До компетенції органів місцевого самоврядування?

— Я розкажу один випадок і ви зрозумієте. Два місяці тому подзвонила Мені головна «Карітаса» і повідомила: «Вікторія померла». Про цю небіжку чула, але ніколи не бачила її. Волонтери «Карітаса» носили їй благодійні обіди. Жила бідно, одна. Під час повені її хату знесло. На Окружній місто дало їй квартиру. Підлітки знали, що вона самітня, приходили у масках і забирали у неї пенсію. Влада не переймалася ані Долею цієї жінки, ані умовами її проживання. У тій квартирі вона не була прописана, тому житло перейшло у власність держави. Коли сусідка виявила Віку мертвою, викликала міліцію, ті забрали її до моргу. Судмедексперт сказав, що її поховають через місяць, бо у міста нема грошей і Не знайдено паспорта покійної, який би засвідчив її особу. Почуте не вкладалося в голові. На щастя, до мого прохання начальник паспортного столу поставився з порозумінням, і вони знайшли дані Віки і видали мені довідку, з якою я наступного дня пішла до судмедексперта, і він видав висновок. Я взяла гроші, які мені подарували на день народження, і заплатила за труну, за викопування ями, залучили священика костелу, я напекла фанків, наварила компотику і цим пом'янули небіжку. Уявіть, якби не ми, не наша наполегливість, то труп десь лежав би місяць, поки влада не знайшла б гроші. І тому Бог так дає, що потрібна людина опиняється у потрібному місці. Вдається і гроші десь віднайти, бо затрати чималі. На скромне і найнеобхідніше треба мінімум 900 гривень. «Яма» коштує 281 гривню 80 копійок. А труна? А транспортування?

На завершення цієї теми Йолана Вікторівна додала, що організувала і провела поховання більше 40 небіжчиків. А що місцева влада робить? - спитаєте ви. Не знаю, при нагоді поцікавлюся.

— Пані Йолано, ви кажете, що написали чимало листів чиновникам...

— ...і на всі отримала відповіді. Моїми адресатами, в основному, є голова облдержадміністрації, мер Мукачева.

— Від імені кого пишете?
— Від себе, як громадянки України. Кожен лист я розпочинаю з моралі і посилаюсь на Божі заповіді. До прикладу, описую даний випадок, який мене дуже турбує, і прошу допомоги, бо сама не можу дати ради. Обов'язково вказую адресу тієї людини чи сім'ї, яка потребує сторонньої допомоги. Велика біда, що дуже багато людей неграмотні, не знають своїх прав, а сусід не підкаже, бо зайнятий і, як завжди, поспішає. Владі треба би звернути увагу на цей факт і публікувати в газетах зразки заяв, адреси керівників району, області, держави.
Тетяна ГРИЦИЩУК, м.Мукачево, "Неділя"
08 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини