Мукачево святкує День Василя на фестивалі "Червене вино" (ФОТО)

Закарпатське місто Мукачево знову зібрало гостей на фестиваль «сонячного напою», котрий розпочався 14 січня на центральній площі міста.

Мукачево святкує День Василя на фестивалі "Червене вино" (ФОТО)

Наш край воістину вважають "фестивальною меккою" України. На це є одразу декілька причин. Важко знайти ще бодай один такий регіон у державі, в якому проводилась би така кількість свят як на "Срібній Землі". Фестивалі вина, полуниці, сливи ... і це лише частина айсбергу під назвою "Закарпаття фестивальне".

Але, як і щороку родзинкою усіх фестивалів є головне свято – фестиваль виноробів "Червене вино". На період його проведення, цього разу – на три дні – центральна площа міста над Латорицею перетворюється на величезний дегустаційний зал, в якому завжди людно, весело, цікаво.

Цьогоріч настрій свята не змогла зіпсувати навіть погода, котра напередодні не раз демонструвала свої "витівки". За день до фестивалю спочатку рясний мокрий сніг покрив усе довкола, а вже через декілька годин лив дощ, котрий перетворив площу Миру на суцільне холодне місиво. Але навіть це не завадило старту фестивалю.

Та й готувалися тут, в Мукачеві, до фесту дуже прискіпливо й уважно, аби не пропустити жодної деталі. Організаторам довелось довго ламати голову, щоб розмістити всіх охочих виноробів на святі. Вперше за історію проведення фестивалю "Червене вино" торгові палатки, які беруть свій початок зі "Старого пасажу побуту", завершуються аж біля мукачівської ратуші. Окрім того, новинкою на цьогорічному зібранні виноробів стали дерев'яні будиночки, в яких усі учасники, гості й туристи зможуть насолодитися солодким продуктом та поласувати чимало страв закарпатської кухні.

Фестиваль за час свого існування здобув славу не лише в Україні, а й за її межами, у 2011 році він ще раз підтвердив свій статус. Туристичні агентства з сусідніх областей розробили навіть спеціальні 3-денні тури для туристів. Вартість такого туру складає від 480 до 550 грн. Як і завжди, до нас з'їхались туристи як з України, так і з Словаччини, Угорщини, Польщі та інших країн.

Сьогодні центр Мукачева перетворився на ярмарок. На площі Миру рядами шикуються намети, в яких стоять барила з вином. Крім традиційних для Закарпаття сортів, Ізабелли, Лідії, Кадарки, сапераві і каберне, тут представлені й вина з європейських сортів, зокрема Цвайгелт, Трамінер, Черсегі Фюсереш, Іршаі Олівер, Мускат, Мюллер Тургау.

На три дні організатори підготували цікаву програму, яка додасть вишуканого колориту всьому фестивалю.

Що ж, знову гуляємо!

Надія Сідун, Інтернет-видання "Панорама Мукачева"

14 січня 2011р.

Теги: вино, винороб, фестиваль, Червене вино

Коментарі

вв 2011-01-21 / 14:45:00
Обозриватиль, 16.01.2011 18:39
Цей Обозриватиль, коли вчергове щось бовкне, так відразу видно, як то він решпектує фундаментальні права людини. Один сміх бере.

2русін чи як там го 2011-01-18 / 00:48:00
мислю шо вно вбирає то шо скаже му вуйко з купою бабла, ниньки - шаровари, завтра - куфайку а позавтрю - ведмеді накєгне...

KK 2011-01-16 / 23:12:00
Обозривателю - 'Ви' тоді повині мені подякувати за те що мої цимбори зрушили памятника вождя Сталіна - щоби вам було легкши спати, і за те що завершив ' "віковічне возєднання". Спи Оборивателю, спи...:-)

Обозриватиль 2011-01-16 / 18:39:00
Пан КК, я з вами свині не пас, так не тыкайте мені. Я не ваш цімбора. Мої цімбори не ксенофобы и не расисти. Мої цімбори решпектувуть фундаментальні права людини. Окрем того, вашу файту вождь Сталін, якый вам накрав чужі, не украйинські території, страшить не менше, бо ваші "бійці" з партії Тягнибока Свобода динамитом одорвали голову вождьові Сталінови в Запоріжжі 31 децембра (грудня) 2010. Мали йсте одорвати вождьови Сталіновы голову товди, коли бов ваш и крав вам території на "віковічне возєднання".

Обозриватиль 2011-01-16 / 18:37:00
Пан КК, я з вами свини не пас, так не тыкайте мени. Я не ваш цимбора. Мойи цимборы не ксенофобы и не расисти. Мийи цимбори решпектувуть фундаментальни права людини. Окрем того, вашу файту вождь Сталин, якый вам накрав чужи не украйинськи територии, страшить не менше, бо ваши "бийци" з партии Тягнибока Свобода динамитом одорвали голову вождьови Сталинови в Запорижжи 31 децембра (грудня) 2010. Мали йсте одорвати вождьови Сталиновы голову товди, коли бов ваш и крав вам територии на "виковичне возэднання".

KK 2011-01-16 / 17:57:00
Так, так Сорри, ви як завжди праві, та мої предки, русини з буковини також вбиралися в тих же самих білих ґатках, про яких ви згадуєти. А гуцули, з буковини - як гуцули.

Обозриватилю - а чи той козак на фоті тобі не нагадує того Сталіна, який спить під твоїм ліжком, і так часто тебе лякає? От він пудило! Якщо він не перестане тебе лякати, то я би вам радив пійти і лічитися у ті самі психушки як твій побратим по русинстві, Перший Міністер Ґетзько. :-)

сорри 2011-01-16 / 13:52:00
На другий рік, ОбоСриватилю, постарайтеся зрозуміти, що з того боку перевалу теж ходять не в шароварах, я одягаються точно так, як і в нас. Шаровари побутували ближче до Дніпра, а в нас був їх аналог - так само широкі ґаті з домотканого полотна, які, щоправда, не заправлялися в чіжми. Зокрема по тій простій причині, що у бідного русина чіжм не було, а були, переважно, постоли...

А ще до наступного року постарайтеся, ОбоСриватилю, позбутися свого тупого україноненависництва, котре не дає вам змоги бачити світ (зокрема наш, український) у всій його різноманітності, і робить вас потенційним клієнтом психоневрологічної лікарні... :)

Обозриватиль 2011-01-16 / 10:19:00
Подля слов мера Мукачева пана Лендела сьогоручний фестиваль "Червене вино" є майбулшоє, што до числа газдув винниць, які представили свої тогоручні вина.

Єден легінь ся найшов на фестивалі в челлених шароварох споза перевалу, айбо не між газдами-виноробами, айбо як помучна сила на кухні, огинь пуддержовати пуд котлом, де ся варив бограч. Пан КК нараз в сих челлених шароварох упознав "великий внесок" української горілочної культури до підвищення української свідомості у газдув-виноробів Пудкарпаття. Айбо пан КК незамітив, ош помучник на кухні уже не мав чіжми (сапоги), а так представляв сийс легінь споза перевалу свідомого лем на 50%, бо мав на собі челлені гаті (шаровари) без чіжмів (сапогів). Пан КК мусить узнати, ош етичні обмеження немогли легіня припустити на фестіваль Червеного вина лен в чіжмах без гаті (шароварів).
Постарайте ся пан КК, убо на другий рук легінь споза перевалу бов комплетно-свідомий в челлених шароварох (гатьох) и чіжмах.

KK 2011-01-14 / 18:49:00
Бідний 'русин' на фоті, сйомий зі споду. Хтось його примусив у шариварах стояти (а може це той поскудний 'галитчан' прийшов, з другого боку карпат?...)

2011-01-14 / 17:41:00
Але, щось дуже неестетично, негігієнічно..

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини