В арсеналі громади закарпатського села Костилівка — нові знання

Прихід весни актив громади села Костилівка Рахівського району відсвяткував доволі нестандартно: активісти села — представники різних сфер діяльності, обговорювали деталі стратегічного планування розвитку свого населеного пункту та практикувались у написанні некомерційних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток.

В арсеналі громади закарпатського села Костилівка — нові знанняІдея проведення такого тренінгу виникла в Швейцарсько-українському проекті розвитку лісового господарства на Закарпатті FОRZА, виходячи з того досвіду роботи з сільськими громадами, який був накопичений проектом протягом трьох з половиною років його діяльності на Закарпатті: Справа в тому, що однією з чотирьох складових діяльності проекту FОRZА є соціальний розвиток та розвиток сільських громад, що передбачає заходи з залучення громад до процесів планування, вивчення можливостей ефективного використання лісових ресурсів (дров, дикоростучих грибів та ягід), розвиток екологічного туризму та підтримка ініціатив, спрямованих на сталий розвиток сільських громад.

У цьому контексті проект зіткнувся з однією з перешкод на шляху розвитку громад — досить низькою інформованістю керівників та активу сільських громад з аспектом стратегічного планування розвитку та нестандартними шляхами вирішення проблем села.

Саме для покращення інформованості проект вирішив запросити професійного тренера та організувати для активістів села Костилівка триденний тренінг, основною темою якого було стратегічне планування розвитку села, написання проектів та пошук фінансування (фандрей-зинг). Вибір саме цієї громади зумовлений тим, що село Костилівка є пілотним селом проекту FОRZА і найбільш активною громадою серед усіх, з ким на цей час працює проект. Крім того, голова сільської ради Кос-тилівки Ольга Сметанюк миттєво відреагувала на пропозицію проекту щодо тренінгу і запросила місцевих жителів до участі в ньому. Крім цього, до тренінгу долучились представники села Нижній Бистрий, з яким проект співпрацює в напрямі розробки Плану розвитку території водозбору потоку Широкий.

Три дні інтенсивної роботи завершились визначенням цінностей громади, основних проблем та потреб, компетенцій та можливих варіантів вирішення проблем, розробкою основних положень стратегічного розвитку села, СВОТ-аналізу, формулюванням бачення розвитку села, написанням тезисів чотирьох проектів, які в подальшому, за умови їх більш детальної розробки, можна подавати на розгляд урядовим та міжнародним організаціям, що надають фінансову та технічну підтримку проектам розвитку.

Перший день тренінгу був присвячений стратегічному плануванню сталого розвитку Костилівки з основними напрямами: розвиток підприємництва (народні промисли, збір та переробка дарів лісу, виробництво та переробка сільськогосподарської продукції), туризму, сфери послуг та соціальної сфери, народної творчості, транскордонне співробітництво, збереження та відновлення народних традицій та духовних цінностей.

На другий день тренінгу учасники перейшли до правил написання проектів та роботи над тезами конкретних проектів. Для цього учасників тренінгу об'єднали в команди за такими напрямами діяльності: розвиток підприємництва; соціальна сфера; культура та творчість; освіта та дозвілля молоді. Результатом роботи стали проекти, кожен з своєю назвою, метою, проблемами, на вирішення яких спрямовувався проект, заходами, цільовою групою та бюджетом. Проекти під назвами «Стежками баронів», «Дитячий соціально-культурний центр», «Євроклуб», «Народна творчість та традиції» відображають важливі складові розвитку громади села Костилівка і при відмінності тем дуже влучно доповнюють один одного. Незважаючи на те, що учасники тренінгу вперше працювали над такими завданнями, було підготовано грамотні і цілісні проекти. А про пошук можливих джерел фінансування цих проектів говорили протягом третього дня тренінгу.

В цілому згідно з анкетами, які заповнили учасники тренінгу після закінчення основної його частини, очікування від заходу виправдалися повністю для всіх учасників.. Оксану Порайко — львівського тренера з багатим досвідом роботи з громадами, приємно вразила активність людей, їх позитивність та готовність працювати, а також дуже хороші якісні результати тренінгу — визначені ключові положення стратегічного плану розвитку та проекти, спрямовані на розвиток села.
"Новини Закарпаття"
02 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини