На Мукачівщині мережа дошкільних навчальних закладів складається з 59 садків

На сучасному етапі мережу дошкільних навчальних закладів Мукачівського району становлять 59 дошкільних навчальних закладів та 5 навчально-виховних комплексів «школа-дитячий садок». Про це Закарпаття онлайн повідомив начальник відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації Олександр Товт.

На Мукачівщині мережа дошкільних навчальних закладів складається з 59 садків

Із 59 дошкільних навчальних закладах у пристосованих приміщеннях розміщений 41 заклад (76 груп, 1735 дітей). Із 6 навчально-виховних комплексів "школа-дитячий садок" у типових приміщеннях знаходиться один заклад (група – 24 дітей), у нетипових – 4 групи (70 дітей). У трьох навчально-виховних комплексах "школа-дитячий садок І ступеня" у дошкільних групах виховуються також 10 учнів 1 класу. Треба визнати, що в процесі роботи довелося зіткнутися з чималими проблемами. Із загальної кількості закладів упродовж 8 років не працює дошкільний навчальний заклад у селі Ділок у зв'язку з необхідністю проведення капітального ремонту та наявністю в селі 23 дітей віком від 1 до 6 років, з них тільки 15 дітей віком від 2 до 6 років. Зараз ведуться ремонтні роботи щодо відновлення його роботи у 2010 році.

Попри це в Мукачівському районі розгорнуто розширення мереж. У 2010 році завершується будівництво дошкільного навчального закладу в селі Червеньово на 75 місць ( 4 дошкільні групи ), загальна кошторисна вартість якого становить 4067,3 тис. грн.

З метою відновлення роботи дошкільного навчального закладу в селі Макарьово (на 50 місць) ведеться реконструкція колишнього аварійного приміщення дитячого садка, ліквідованого у 1996 році. Реконструкцію об'єкту планується завершити до кінця нинішнього року.

Велика увага приділяється збільшенню кількості груп та максимальному охопленню дітей дошкільною освітою. Із 6698 дітей віком від 1 до 6 років в дошкільній освіті 3160 дітей, у тому числі – у 136 групах району – 2963 дітей, у дошкільних навчальних закладах Мукачева – 197. Це – 47,1 відсотка дітей віком від 1 до 6 років, проти 20,55 відсотка у 2001 році, з них у закладах дошкільної освіти району – 44%. У 18 дошкільних навчальних закладах функціонують 24 групи для дітей у віці до трьох років, де виховується 469 малят, що на 133 більше, аніж у 2008 році.

Крім того, реформування системи дошкільної освіти в районі спрямоване на максимально повну реалізацію вимог державного стандарту дошкільної освіти – базового компонента дошкільної освіти в Україні. На 2010 рік передбачено подальше розширення мережі дошкільних груп, зокрема відкриття груп в 6 дошкільних навчальних закладах, у Чинадієві (ДНЗ № 1), Залужжі, Барбові, Шенборні, Верхній Визниці, Лалові, а також відкриття груп з короткотривалим перебуванням дітей на базі загальноосвітніх шкіл І ступеня у селах, де немає дошкільних навчальних закладів (Синяк, Плоскановиця, Лісарня, Микулівці, Щасливе, Дубино, Косино, Гандеровиця ) та двох дошкільних груп ( 50 дітей ) з короткотривалим перебуванням дітей на базі приміщень для навчання дітей-ромів у таборі (сіл Великі Лучки, Серне). Забезпечено значне зростання завантаженості дошкільних навчальних закладів, доведення в більшості дошкільних навчальних закладів кількості дошкільнят у відповідності до кількості місць за нормативом.

Дошкільна освіта залишається, на жаль, недофінансованою галуззю, матеріально-технічна база не відповідає визначеним вимогам державного стандарту. Більшість харчоблоків дошкільних навчальних закладів не забезпечено необхідним технологічним обладнанням, тільки в окремих є проточна вода у групових кімнатах.

Існує реальна проблема в облаштуванні спортивних майданчиків, заміни комплектів меблів для ігрових кімнат та методичних кабінетів. Практично не забезпечено системи управління дошкільних закладів комп'ютерною технікою.

Інтернет-видання "Панорама Мукачева"

09 листопада 2010р.

Теги: ДНЗ, дошкільний, дитячий садок

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини