В Ужгороді аналізували проблеми працевлаштування молоді

В Ужгородському міському центрі зайнятості відбувся «круглий стіл», головною темою якого стала зайнятість молоді, яка закінчила загальноосвітні навчальні заклади, але на сьогодні не працює і не навчається.

В Ужгороді аналізували проблеми працевлаштування молоді

В обговоренні проблеми та напрацюванні шляхів її вирішення взяли участь представники управління освіти Ужгородської міської ради, Центру соціальних служб для молоді, Управління у справах культури, спорту, сім'ї та молоді, професійних навчальних закладів Ужгорода, громадських організацій, випускники.

За словами Сергія Олексіюка, директора Ужгородського міського центру зайнятості, найбільша частина незайнятого населення — саме серед молоді. Тому фахівці зустрілися, щоб узгодити подальші дії та налагодити постійну співпрацю між центром зайнятості і його соціальними партнерами — для ефективнішого працевлаштування випускників.

Цього року в Ужгороді є на 130 вакансій більше, ніж в аналогічний період минулого року. Водночас 80% потреб ринку праці становлять робітничі професії.

Начальник відділу взаємодії із роботодавцями Олена Когут розповіла про таку можливість працевлаштування молоді, як надання дотації на перше робоче місце — роботодавцю із держбюджету повністю або частково покривають витрати на заробітну плату працевлаштованого. Якщо раніше у переліку було лише 7 професій, для яких передбачені такі дотації, то з липня цього року постановою Кабміну перелік розширено до 57 професій. На перше робоче місце за дотацією із держбюджету цього року в Ужгороді працевлаштовано 4 осіб. Олена Когут запросила випускників вишів та ПТУ, які ще не мають роботи, звертатися до центру зайнятості за такою можливістю. Телефон диспетчера-консультанта в Ужгороді – 649885.

Загалом протягом року на дотаційні місця в Ужгороді працевлаштовано 77 осіб, із них 24 особи соціально незахищені.

Директор Центру соціальної служби для дітей, сім'ї та молоді Владлен Вербич відзначив таку позитивну можливість, як допомога від центру зайнятості на відкриття власної справи.
Про ще одну нагоду підвищити професійність тих, хто шукає роботу, повідомила голова громадської організації "Дивосвіт" Оксана Богданець — на базі інформаційно-реабілітаційного центру організації діють безкоштовні комп'ютерні курси для людей із обмеженими можливостями. До того ж, це єдиний в області авторизований центр компанії "Microsoft". Міжнародний сертифікат, отриманий після проходження курсів, роботодавець зможе перевірити на спеціальному сайті, а навчальні програми розподілені спеціально за тими розділами комп'ютерної грамотності, яких вимагає та чи інша професійна діяльність.

Ганна Бондар, керуюча Закарпатським відділенням Фонду соціального захисту інвалідів розповіла, що Фонд має змогу оплачувати навчання людей з інвалідністю у вузах (наразі відділення Фонду платить за здобуття вищої освіти 24 інвалідів). Крім того, державою оплачується  і профнавчання інвалідів, проте досі в Ужгороді за такою допомогою не звернулася жодна людина.

Голова благодійної організації "Обнова" Анна Семенюк запропонувала здійснювати профорієнтаційну роботу ще з середнього шкільного віку, а не тільки серед випускників, щоб діти могли через екскурсії на підприємства ознайомитися із існуючими професіями, обрати найбільш близьку кожному особисто. А. Семенюк наголосила на необхідності виховувати любов до праці, яка у багатьох сучасних підлітків, на жаль, відсутня. "Ми піклуємося про знедолених дітей, дітей вулиці, багато з них вже змалку змушені заробляти на виживання, але, на жаль, нерідко у їхньому середовищі цей заробіток витрачається на шкідливі звички", — зауважила Анна Семенюк.

Підсумовуючи роботу "круглого столу", Сергій Олексіюк підкреслив, що центр зайнятості та соціальні служби активно співпрацюватимуть із молодіжними громадськими організаціями, щоб разом долати проблему безробіття.

17 вересня 2010р.

Теги: молодь, робота, працевлаштування

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини