“Чинадієвське диво”, або цікаві факти про закарпатську резиденцію графа Шенборна

До однієї з найбільш цікавих історії Закарпаття належить минуле Мукачево-Чинадіївської латифундії – маєтку графа Шенборна. Адвокат цього панства Теодор Легоцький у своїй книзі «Монографія Березької жупи» подає нарис виникнення цього панства, аграрно-історичні відносини, організацію його керівництва, колонізацію домінії.

“Чинадієвське диво”, або цікаві факти про закарпатську резиденцію графа Шенборна

Після придушення повстання Ференца Ракоці II у 1711 році, маєтки повстанців перейшли в руки габсбурської династії. У тому числі й маєтки князя Ференца Ракоці II. Таким чином, новим володарем Мукачево-Чинадіївської домінії у цей час став Фрідріх Лотар Шенборн.

Попередникам Шенборна семигородським князям Ракоціям належав Мукачівський замок із закріпленими за ним маєтками. Ці маєтки князя Ракоці в північно-східних Карпатах 31 липня 1728 року були подаровані цісарем Карлом VI 75-річному архієпископу в Майнцу, коронному канцлеру римської держави, єпископу з Бамбергу Лотару Францу Шенборну. Останній доручив керівництво маєтком кузену Фрідріху Карлу Шенборну, як спадкоємцю, бо старий Лотар Шенборн, як не дивно, не мав угорського громадянства.

Мукачево-Чинадіївська домінія складалася з 152 сіл, 15 присілків, 4 торгових міст, а в панстві Чинадіївському, купленому від княгинь Софії Баторі і Естергазі, знаходилося ще 33 села. У документі від 5 вересня 1728 року говориться, що третина Мукачево-Чинадіївської домінії — це низина з доброю землею, решта — гірська земля та ліси.

Цісар Карло VI в дарчому листі Францу Лотару Шенборну 13 липня 1728 року пише, що панство подароване йому навічно. Та в кінці січня 1729 року старий архієпископ помирає. Його секретар Бауер прибуває в Мукачево, щоб тимчасово перебрати маєток. А ЗО січня 1729 року Бамберським єпископом стає Фрідріх Карло Шенборн, який приймає спадщину усієї домінії. Він призначає двох адміністраторів: окремо для Мукачівської і окремо для Чинадіївської домінії, які два рази на місяць мали йому подавати інформацію про господарські справи. Листи з Мукачева до Франконії йшли 15 днів. Для перевірки правдивості інформації Шенборн посилає інспекторів, які проводять ревізію.

Селяни, які ще пам'ятають визвольну боротьбу під керівництвом Франца Ракоці II, не дуже корилися новому панові. І з віддалених глухих сіл вони не приходили на низину відробляти панщину. А хто й приходив, не був знайомий з технікою й способом обробітку землі. Тому Фрідріх Карло Шенборн склав план заселення гірських сіл німецькими колоністами, які могли б вплинути на доморощених своїм прикладом господарювання. Та поліпшення умов гірських селян не планувалося, тому від занедбаного господарства домінія великих прибутків не отримувала і стала боржником перед комітатом. По закону 1681 року домінія повинна була перераховувати комітатові 50 процентів своїх прибутків. А тут ще почала зменшуватися і кількість горожан. У 1744 році в Берегові був заселений тільки кожен десятий будинок. Вари з 1728 по 1744 рік зменшилися на 375 дворів, а Берег був знищений мором.

Мукачево, як найбільше в домінії місто, одержує від графа привілей: будуються для купців кам'яні будинки, бо місто з описом Вайнда, "кружено водами і мочарами, і коли випадають великі дощі, до міста можна добратися тільки на човні, дерев'яні будинки в небезпеці, що їх понесе вода".

Домінія вирішує поліпшити свій матеріальний стан, тому запрошує з Галичини євреїв, дозволяє їм відкривати корчми навіть у найвіддаленіших селах. Як орендатори, вони були справжніми постачальниками панської каси, своєчасно платили податки.

Цікавий стан різних віросповідань у домінії. Русини були греко-католиками, угорці — кальвіністами, а панські урядовці — римо-католиками. Оскільки в панстві були тільки дві римо-католицькі церкви і одна каплиця, граф наказує архітектору Балтазарові Нейману виготовити документацію на побудову в Мукачеві греко-католицької церкви. Мукачівський єпископ обіцяє готувати священиків з селян, звільнених від панщини.

Граф Шенборн, побачивши, що на одержаних карпатських землях все ще мало трудового люду, і далі посилає в домінію німецьких колонізаторів, ремісників, виноробів, технічний персонал. Вони прибувають переважно в Мукачево по 50-100 осіб, а пізніше й цілими сім'ями. До речі, Шенборни мали свої маєтки і в північній Угорщині, де також заселяли свої землі колоністами.

Тих, хто хотів попробувати щастя в Карпатах, направляли до Регенсбургу, де представник графа видавав паспорт, після чого колоніст плив пароплавом по Дунаю до Відня, де в палаті Шенборна комісар видавав на дорогу рейнський гульден. Відтак плив Дунаєм до Ваца, або Пешту, де чекав урядовець з Мукачівського панства, який підводою перевозив його через Кошіце або Токай до Мукачева.

Хто були ті колоністи? Це були лісники, мисливці, ремісники, лісозаготівельники та звичайні рільники. Між ремісниками були боднарі, кравці, шевці, кожухарі, ковалі, теслярі, пивовари. Траплялись між ними й лікарі, учителі, органісти, священики, але мало. Проте, коли у 1746 році старий Ракоціїв "білий дім" у Мукачеві перебудовували на замок, знайшлися тут різні фахівці.

Рільники одержували безкоштовно поле й дерево для побудови житла. Перші шість років вони не платили ніяких податків (ремісники 10 років), потім повинні були давати для пана дев'яту частину продуктів, податок на землю, краєві податки й королівську десятину, яка в Мукачеві належала духівництву. У1760 році префект панства Шмальцер скаржився, що німецькі колоністи платять тільки половину того, що інші піддані.

Після смерті Фрідріха Карла Шенборна латифундія переходила в руки нащадків Шенборнів аж до останнього Бухейма, який жив у Відні. У 1928 році чехословацький уряд провів земельну реформу, ліквідував Мукачево-Чинадіївську домінію, а її маєтки передав фірмі "Латориця". З 1945 року прилаторичні ліси перейшли у власність держави, а землі передано малоземельним та безземельним селянам.

Сьогодення замку Графа Шенборна


На сьогодні у резиденції Шенборнів розташувався санаторій "Карпати".

Цей санаторій відноситься до санаторіїв вищої групи, — одна з кращих оздоровниць Закарпатської області. Він розташований у мальовничому куточку Закарпаття, на південному схилі лісистих гір, на висоті понад 300 м над рівнем моря, у долині ріки Латориця, притоки Тиси, в урочищі Берегвар. Окрасою санаторію є стародавній палац австрійського графа Шенборна – пам'ятник архітектури ХІХ століття, оточений чудовим парком-дендрарієм з декоративним озером у центрі. У парку росте більше 40 видів рідкісних рослин, у тому числі самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук, гліцинія, оцтове дерево й ін.

Саме тут, у колишньому графському замку, відразу після звільнення Закарпаття була відкрита перша в області оздоровниця для трудящих. Помірно континентальний клімат із середньорічною температурою від +9*С до +12*С приваблює відпочиваючих із багатьох куточків нашої республіки і країн Співдружності. Тепле літо, м'яка зима з відлигами створюють прекрасні умови для лікування хворих із захворюваннями органів кровообігу і центральної нервової системи. Середня температура січня – 3*С, липня — +20*С. Кількість опадів становить біля 600 мм у рік, число годин сонячного – світла близько 2000. У повітрі курорту – підвищений вміст фітоцидів і легких аероіонів, що позитивно впливає на організм хворої людини, стимулюючи і підвищуючи рівень його імунної системи і компенсаторних механізмів.

Основних спальних корпусів в санаторії "Карпати" – два. В спальному корпусі №1 розміщені 210 палат. Серед них:

двомісних палат – 139

одномісних – 47

двокімнатних номерів "люкс" – 24

У спальному корпусі №3 розміщено 24 номери. Серед них:

одномісних номерів – 21

двокімнатних номерів "люкс" – 3

Всі спальні номери оснащені санвузлами з душем, туалетом, умивальником з безперебійним горячим і холодним водозабезпеченням. Одномісні номери оснащені холодильниками, двокімнатні номери "люкс"- холодильниками та телевізорами.

Приміщення клубу-їдальні розташоване окремо на території санаторію на відстані близько 100 м від спальних корпусів.

На 3-х поверхах клубу-їдальні розташовані:

3 зали для обіду,загальною місткістю 500 чоловік

кіно-концертний зал на 450 посадочних місць

В окремо розташованому корпусі розташована медична база санаторію, котра вміщує в себе діагностичні та лікувальні кабінети та відділення. В залах їдалень санаторію пацієнти забезпечуються повноцінним збалансованим триразовим харчуванням. Вартість харчування входить в ціну путівки. Існує можливість приготування страв за індивідуальними замовленнями.

Для хворих, які страждають на хронічні захворювання судин, серця, травлення, цукровим діабетом забезпечуються необхідним дієтичним харчуванням.

Медичні показання: Санаторій "Карпати" надає медичну допомогу відпочиваючим з порушенням діяльності органів кровообігу і функціональних захворювань нервової системи.

Позитивний лікувальний ефект досягається в санаторії для хворих з ішемічною хворобою серця, стенокардією (1 і 11 функціональні класи), атеросклеротичним кардіосклерозом з недостатністю кровообігу не вище 1 ступеня, гіпертонічною хворобою 1 і 11 стадій, ревматичними пороками серця, неврозами і вегетативносудинними (нейроциркулярними) дистоніями. Лікування хворих, що перенесли гострий інфаркт міокарда, здійснюється в спеціалізованому кардіореабілітаційному відділенні.

Основні методи лікування: Санаторій оснащений необхідними лікувальними і діагностичними кабінетами. Є можливість пройти повне клінічне обстеження в лікарів-терапевтів, невропатологів, а також провести додаткове обстеження в кабінеті функціональної діагностики, у клінічній та біохімічній лабораторіях, кабінеті іридодіагностики.

Лікувальна база санаторію включає в себе водолікарню, де відпускаються ванни з мінеральною кремнієвою водою, вихрові ручні і ніжні ванни, лікувальні душі, озотокеритооздоровницю для лікування супутніх захворювань органів опору і руху, периферичної нервової системи; зал лікувальної фізкультури, оснащений тренажерами; інгаляторій, кабінети аерозольної терапії, электросвітлолікування, фітотерапії, масажу, рефлектотерапії. Функціонують стоматологічний і зубопротезний кабінети. У лікувально-плавальному басейні і сауні відпускаються процедури гідрокінезотерапії.

До послуг відпочиваючих – концертний (на 450 місць), танцювальний зали, бібліотека з читальним залом. Щодня проводяться вечори відпочинку, екскурсії по Закарпатті. Є телефонна станція, пошта, телеграф, залізнична каса.

Нагадаємо нашим читачам, що попередні публікації з циклу "Історичні пам'ятки Мукачева та району" стосувались одно з найгарніших замків Європи - мукачівського замку "Паланок" та Свято-Миколаївський жіночий монастир.

Наталія Вігодованець, інтернет-видання "Панорама Мукачева"

26 серпня 2010р.

Теги: Чинадієво, Шенборн, санаторій Карпати

Коментарі

ІВАН 2010-08-26 / 18:59:00
Помилка:У першій половині ХУІІІ ст. німецькі колоністи плисти пароплавами не могли, бо ті з"явилися лише через 100 років. До цього судна були вітрильниками, або рухалися завдяки веслам.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини