Начальник закарпатської міліції Віктор Русин: “24 серпня для мене - подвійне свято”

Народ України святкує 19-ту річницю державної Незалежності. Урочистості з цієї нагоди відбудуться і в кількатисячному колективі закарпатської міліції. З якими показниками в роботі підходять до цього свята правоохоронці краю, а над чим їм ще слід працювати? -- поцікавилися ми в начальника УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Віктора РУусина.

Начальник закарпатської міліції Віктор Русин: “24 серпня для мене - подвійне свято”

НАРОД СВЯТКУВАТИМЕ, А МІЛІЦІЯ ПРАЦЮВАТИМЕ

-- Вікторе Павловичу! Що особисто для вас означає День Незалежності, який зміст ви вкладаєте в ці слова?

-- Свято Незалежності України відзначає вся держава, адже це велике свято для неї. Незалежність означає, що ми маємо свою країну і визнані у світі як окремий народ. А в кожній державі, відповідно, є свої органи правопорядку, своя міліція.

Особисто для мене 24-те серпня -- це подвійне свято: цього дня я народився, і тепер мені виповнюється 48 років...

З нагоди свята в УМВС відбудуться урочисті збори, на яких нагороджуватимуться кращі працівники. Не хотів би зупинятися на особистостях, когось хвалити, а когось картати. Усі працюють, і я всім вдячний за їхню роботу.

Міліція працюватиме у ці дні згідно зі своїм планом. Громадяни святкуватимуть, в населених пунктах та установах області проводитимуться урочистості, а ми забезпечуватимемо охорону громадського порядку, а також розкриватимемо злочини. Сподіваюся, що в цей день їх менше станеться, і більшість працівників міліції теж зможуть відпочити та відсвяткувати.

-- З якими здобутками підходить закарпатська міліція до свята Незалежності?

-- Роботу органів внутрішніх справ можна по-різному оцінювати. Є відповідні статистичні дані. Але я думаю, що краяни сьогодні бачать: міліція працює. На жаль, на Закарпатті, як і загалом по державі, спостерігається ріст рівня злочинності. Цьому є низка об'єктивних і суб'єктивних причин. По-перше, до звернень громадян про скоєні злочини та правопорушення ставлення міліції нині більш відповідальне. Усі міліціонери чудово знають: за укриття злочинів, відмову в реєстрації заяв та повідомлень громадян на них очікує персональна відповідальність.

Зростання в краї рівня злочинності обумовлене не криміналізацією області. Тут діє багато факторів, зокрема й соціально-економічний: безробіття, багато людей не знають, де себе знайти. Водночас злочинність "помолодшала". Слід зауважити, що працівники органів внутрішніх справ поліпшили свою роботу з виявлення латентних, тобто прихованих злочинів: незаконного обігу зброї, наркотиків, хуліганств, крадіжок, які раніше укривалися.

РОЗКРИТТЯ ЗЛОЧИНІВ

Сьогодні Закарпатська область вийшла на той рівень злочинності, який був у нас 5-6 років тому. Наголошую: немає великого росту рівня злочинності, а є адекватне прийняття рішень за тими заявами, які надходять в міліцію від громадян. Порушення кримінальних справ і направлення їх у суди свідчить: стражі порядку не стоять осторонь наявних проблем наших краян. Найбільше турбують нас крадіжки усіх форм власності. Вдвічі зросла кількість крадіжок приватного майна, особливо квартирних. Першочергове завдання працівників міліції --розкривати ці злочини і не допускати їх повторення.

Втішає, що тяжких і резонансних протиправних діянь у нас поменшало. Скажімо, на 50% менше в області сталося навмисних убивств, і всі вони розкриті. Те ж стосується і розбійних нападів, залишаються нерозкритими лише два такі злочини. Над ними тепер працюємо, і я переконаний, що вони будуть розкриті найближчим часом. До слова, я практикую заохочення працівників міліції за розкриття злочинів не тільки подяками і грамотами, а й грошовими преміями. Це стимулює співробітників до кращої роботи.

-- Які найбільш резонансні злочини розкривала закарпатська міліція за цей рік?

-- Повторюся, розкриті усі цьогорічні вбивства. А також розбійні напади в Ужгороді на салон мобільних телефонів, на автозаправку в Ужгородському районі. Затримано серйозну групу квартирних злодіїв. На Берегівщині задокументовано групу збутників наркотиків, які за свій "товар" пропонували скоїти замовне вбивство людини. Знешкоджено групу шахраїв з кредитних спілок, справа ця вже направлена у суд. За показником розкриття грабежів ми -- серед лідерів у державі. Така ж ситуація і з квартирними крадіжками. У цьому, передовсім, заслуга працівників карного розшуку, за що я їм вдячний. Але ми націлюємо весь особовий склад на розкриття всіх злочинів, які стаються на території області. Громадяни повинні знати: вони будь-коли можуть звернутися в міліцію й отримають допомогу. Це наше основне завдання. Міліція -- не лише каральний орган, а й державна структура, яка захищає законослухняних громадян.

СПРАВА, ЯКІЙ НЕМАЄ АНАЛОГІВ В УКРАЇНІ...

-- Знаю, що закарпатська міліція розслідує дуже цікаву кримінальну справу, котра стосується міжнародної злочинної групи, члени якої купували людські органи для трансплантації...

-- Справді, нині закарпатська міліція розслідує одну з найрезонансніших в Україні кримінальних справ, яка стосується торгівлі людьми. Подробиць, в інтересах слідства, не розголошуватиму. Зауважу лише, що заарештовано вже чотирьох осіб, з міжнародними зв'язками. Мабуть, будуть ще арешти. У цій справі проходять чотири десятки потерпілих з усієї України! Ми обов'язково дамо стосовно цього випадку прес-конференцію для журналістів, але лише тоді, коли будуть заарештовані всі учасники цієї злочинної групи.

-- Як виглядає закарпатська міліція по державі?

-- Ми твердо входимо в першу десятку кращих за основними показниками в роботі. Міністерство розробило нові критерії оцінки нашої роботи. Зокрема, є 45 основних позицій, з яких ми на позитивному рівні за 36-ти. Правда, на окремі позиції ми аж ніяк не можемо впливати. Скажімо, за рівнем злочинності на 10 тисяч населення ми не можемо рівнятися з криміналізованими Києвом, Донецькою, Харківською областями тощо. У нас цього немає, і це дуже добре.

-- Чи задоволені ви кадровим підбором колективу?

-- Одна людина не в змозі нічого зробити в колективі. Коли я прийшов на цю посаду, то прийняв рішення підібрати тих працівників на керівні посади, з якими я працював раніше, яких добре знаю, впевнений у їхніх професійних та моральних якостях. Виходячи з цього, й підбирав команду. Ті люди, яких я призначив на посади начальників міліції, галузевих служб, заступників начальника УМВС, відповідають моїм вимогам, вимогам Міністерства та особисто Міністра внутрішніх справ України. І я вдячний їм за порозуміння і сумлінне ставлення до виконання завдань.

ВИПАДКОВИХ ЛЮДЕЙ У МІЛІЦІЇ ПОЗБУВАЮТЬСЯ

-- З початку року було кілька випадків затримань працівників закарпатської міліції за скоєння злочинів і порушення стосовно них кримінальних справ. Як відбувається нині очищення колективу від таких випадкових людей або злочинців у погонах?

-- Якщо розглядати весь наш колектив, а це три з половиною тисячі працівників, то близько 98 відсотків його становлять чесні, порядні люди, які гідно несуть службу. На жаль, трапляються й такі, хто заблудився, так би мовити, прийшовши на службу в міліцію й одягнувши форму... Вони не туди потрапили. Таких позбуваємося. А згаданих кримінальних справ, у нас, на щастя, немає вже місяців 4-5.

-- Цьогоріч відбулася чергова реорганізація структури закарпатської міліції: замість ГУМВС знову буде УМВС. Що це дасть?

-- Нічого не зміниться, крім назви. УМВС буде правонаступником ГУМВС, а всі, хто працює, й далі працюватимуть. Жодних штатних змін і кадрових "чисток" не передбачається. Ми ж чудово розуміємо, чому свого часу з УМВС зробили ГУМВС... На Закарпатті завжди було звичайне, а не головне управління міліції. А від зміни назви суть нашої роботи не міняється. До слова, аналогічні зміни відбулися в 5-ти областях України.

ПРО ЗАГИБЛИХ ПАМ'ЯТАЄМО

-- Перед Днем незалежності України, 22-го серпня ми відзначатимемо й сумне свято--День пам"яті загиблих працівників міліції. Як на Закарпатті вшановують пам"ять загиблих героїв?

 

-- 21 серпня у пам'ять про загиблих міліціонерів буде проведена Служба Божа у церкві на Православній набережній в Ужгороді. Потім буде покладання квітів до пам"ятника загиблим, зустріч з їхніми родичами. Їм буде надана й традиційна матеріальна допомога. Дамо, скільки можемо. За загиблих треба пам"ятати й вшановувати їх.

-- І на завершення, Вікторе Павловичу, ваші традиційні побажання колективу закарпатської міліції з нагоди свята Незалежності України.

-- Усьому колективу, всім працівникам міліції бажаю в першу чергу здоров'я, оперативної удачі в роботі. А головне, аби кожен співробітник органів внутрішніх справ повертався додому живим і здоровим. А всі громадяни щоб знали: міліція працює задля захисту, збагачення та розвитку рідної держави.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області

21 серпня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини