З початку року закарпатська прокуратура порушила 16 кримінальних справ проти службових осіб Держкомзему

Об”єкт зловживань – земля. Кожен клаптик її – не тільки основне, але й безцінне наше багатство, адже на кожного закарпатця припадає трохи більше десяти соток ріллі. То – в середньому, а дехто, особливо з числа молодих сімей, не має ділянки навіть для спорудження житла.

З початку року закарпатська прокуратура порушила 16 кримінальних справ проти службових осіб Держкомзему

Тому й не дивно, що багато громадян прагнуть мати свій наділ. Не виняток і юридичні особи,  яким також потрібна земля для тих чи інших потреб. На жаль, підвищений попит на неї породжує і зловживання в галузі земельних відносин. Нерідко - з боку тих, хто мав би стояти на сторожі законодавства, яке їх регулює.   

Наприклад, начальник Берегівського міського відділу земельних ресурсів Г. ще в 2004 році,  порушуючи низку вимог статей Земельного кодексу та Закону України „Про землеустрій", без  вилучення земельної ділянки із постійного користування ФСТ „Колос" учбово-спортивної бази „Закарпаття", без надання дозволів: на збір матеріалів попереднього погодження місця розташування земельної ділянки;  на виготовлення технічної документації із землеустрою, підготував незаконне рішення  сесії  Берегівської міської ради , згідно якого зареєстровано проект встановлення меж земельної ділянки  одного з ТОВ  площею 5,65 га та надано йому дану земельну ділянку в довгострокову оренду терміном на 50 років. Без зміни  цільового призначення земельної ділянки ним було підготовлено та підписано й договір оренди земельної ділянки на вказаний строк. Такі дії керівника спричинили збитки ФСТ „Колос" на суму 1 625 505 грн.

За зловживання керівником владою або службовим становищем  Закарпатською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу, яку тепер розглядає суд. Збитки в сумі 1 625 505 грн. відшкодовані в ході досудового слідства шляхом скасування в судовому порядку незаконних рішень Берегівської міської ради та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

А ось приклад нехтування законом головним спеціалістом  управління Держкомзему Л. в  Тячівському районі. Він у порушення вимог чотирьох статей Земельного кодексу та статті 32 Лісового кодексу України достовірно знаючи, що земельна ділянка, яка планувалась для відведення громадянину М., знаходиться в межах Усть-Чорнянського лісництва і відноситься до земель лісового фонду та перебуває в користуванні ДП „Мокрянське ЛМГ", підготував проект розпорядження  голови Тячівської РДА, яким дано дозвіл на збір матеріалів попереднього погодження на земельну ділянку площею 1,8 га  за межами населеного пункту с. Красна для ведення особистого селянського господарства та розпорядження , яким затвердили технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право власності на вказану земельну ділянку. На підставі даних документів М. отримав на неї державний акт на право приватної власності.

Кримінальну справу про обвинувачення Л. направлено до суду, який своєю постановою  звільнив Л. від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України. Прокуратурою району до суду пред'явлено позов про скасування державного акту на право приватної власності на земельну ділянку. Судовий розгляд цивільної справи триває.

Прокуратурою області у березні порушено кримінальну справу за ознаками ст.368 ч.2 КК України стосовно начальника управління Держкомзему в Іршавському районі, який за сприяння у виготовленні та видачу державного акту на право власності на земельну ділянку  за межами райцентру вимагав і одержав хабара в розмірі 6 500 грн. та 400 доларів США. Попереднє слідство прокуратурою завершене. Тепер у справі триває судове слідство. Продовжується слідство й  стосовно начальника Головного управління Держкомзему в Закарпатській області Б. за ч. 2 ст. 368 КК України, який через посередника Л. вимагав й одержав хабара в сумі 8 тис. доларів США за сприяння у виготовленні державного акту на землю. До обох судом обрано запобіжний захід - взято під варту.

Можна називати й інші факти зловживань у земельних відносинах, які рішуче присікають органи прокуратури  області. Зокрема, з початку року  порушено 16 кримінальних справ стосовно службових осіб територіальних органів Держкомзему України в Закарпатті,  за документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 службових осіб, у тому числі 5 службових осіб територіальних органів Держземінспекції. За протестами прокурорів скасовано й 8 незаконних висновків територіальних органів Держкомзему України в  нашій області.

Органами прокуратури області продовжуються перевірки додержання вимог земельного законодавства територіальними органами Державного комітету України із земельних ресурсів, адже від їх законних дій у першу чергу залежить наведення порядку в галузі земельних відносин.


 Михайло Погоріляк, помічник прокурора Закарпатської області з питань нагляду за додержанням природоохоронного законодавства, модший радник юстиції

17 серпня 2010р.

Теги: прокуратура, кримінальна справа, Держкомзем

Коментарі

ДЗК 2010-08-20 / 20:05:00
Якщо ви такі поборники держави то уже і за своїх пишіть?????

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини