На Міжгірщині створено п’ять прийомних сімей

Питання захисту дітей, особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування неодноразово порушувались в усіх засобах масової інформації. Особливо привертало увагу усиновлення, створення прийомних сімей, будинків сімейного типу, адже люди, які всиновлюють чи беруть на виховання дітей, заслуговують на повагу і захоплення, підтримку не лише від держави, але й від друзів і рідних.

На Міжгірщині створено п’ять прийомних сімей

Цими днями в райдержадміністрації відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини, яку провів заступник голови комісії, заступник голови РДА Микола Тимощук. На порядок денний виносилось питання "Створення нової прийомної сім'ї та влаштування Каталіни та Віоли Липей в прийомну сім'ю Леньо". Як зауважив Микола Тимощук, дана комісія виступає своєрідним адвокатом дитини, яка завжди вирішує наболілі проблеми, пов'язані з влаштуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей із малозабезпечених сімей, надання їм допомоги, а інколи й захисту. І дуже приємно, що на цей раз усіх зібрала така чудова подія.

Андрій Томаш, начальник служби у справах дітей РДА поінформував присутніх, що подружжя Василь Йосипович та Марія Юріївна Леньо, які проживають в смт. Міжгір'я, виявили бажання створити прийомну сім'ю і звернулися з письмовою заявою у відповідні органи. Кандидати у прийомні батьки ознайомлені із законодавством щодо сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, пройшли спеціальну програму підготовки при Закарпатському обласному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та рекомендовані центром для включення до Єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім'ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.

 — Якщо на сьогодні основною проблемою є наявність житла, створення відповідних умов для проживання дітей, то співбесіди та навчання показали, що кандидати на створення прийомної сім'ї спроможні забезпечити належні умови для життя та розвитку дітей в сім'ї, — доповнила директор районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді РДА Наталія Тимощук.

Дівчата Каталіна та Віола Липей (відповідно 1993 р. та 1995 р. нар.) перебували на обліку служби у справах дітей Міжгірської райдержадміністрації і надали письмові згоди на влаштування їх в прийомну сім'ю Василя та Марії Леньо, де будуть перебувати до досягнення ними повноліття.

Таким чином, розглянувши зібрані по справі матеріали, керуючись ст. 11 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року за № 565 "Про затвердження Положення про прийомну сім'ю", була створена прийомна сім'я Леньо і безпосереднім свідченням цього є договір, який після побажань здоров'я, удачі, родинного взаєморозуміння Микола Терентійович вручив сім'ї.

Загалом на сьогоднішній день у Міжгірському районі створено п'ять прийомних сімей. Три з них — в смт. Міжгір'я і по одній — у Майдані та Негрівці. В цілому батьківську теплоту і родинний затишок відчули восьмеро дітей. За розмови з Андрієм Томашом та Наталією Тимощук стало зрозуміло, що, на жаль, створення прийомних сімей, будинків сімейного типу не дуже поширені явища у нашому районі. Подружні пари бояться чи, може, соромляться реєструватися у відповідних органах, щоб взяти дитину на виховання. І у зв'язку з цим соціальні служби просто не в змозі допомогти їм. Проте не кожна молода пара чи одинока людина може створити прийомну сім'ю. В першу чергу сім'я, яка бажає взяти дітей на виховання, має бути забезпечена житлом, створити їм необхідні умови для проживання. Не можуть стати прийомними батьками люди, які є соціально агресивні, мали конфлікти із законом. Також є вікове обмеження: дитина має досягнути повноліття до того, як потенційні прийомні батьки вийдуть на пенсію. Майбутнім прийомним батькам треба знати, що така форма опіки не лише сімейна, а й державна, тобто виховання і проживання дітей здійснюється під контролем держави. Через певний період всі служби району звітуються про ту чи іншу прийомну сім'ю.

— Рекомендовано брати дітей на виховання батькам, які вже мали своїх дітей, — зауважила Наталія Тимощук. — Вони більш психологічно стійкі, тверезо виходять із ситуацій і проблем, які можуть виникнути у процесі виховання.

Та окрім необхідних документів, які підтверджують усі вимоги законодавства, людина ще повинна усвідомлювати, на що зважується, створюючи прийомну сім'ю. Страх перед невідомістю нерідко стає перепоною деяким молодим парам просто рухатися вперед до своєї мети. Ощасливити не лише себе, а й подарувати ласку і тепло тим, хто так чекає і мріє про неї. І ми цінуємо такі сім'ї, як подружжя Леньо, які не відступили, а, переборовши всі труднощі і перешкоди, створили нову прийомну сім'ю. Свідченням правильності вчинку були сльози радості у прийомних батьків і щасливі посмішки дівчат, які віднайшли нову родину.


.
 
 

Віталія Вайдич, "Верховина". Фото Тетяни Костюк

02 серпня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини