В Ужгороді працюють близько 500 лікарів та 700 медсестер

Щороку у третю неділю червня медичні працівники відзначають своє професійне свято. Напередодні цього дня у прес-центрі "Нове Закарпаття" про перспективи та стан справ у медицині обласного центру Закарпаття розповідали заступник ужгородського міського голови Федір Апшай, начальник відділу охорони здоров'я міськради Ірина Столярова та головний лікар Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні Ігор Рошко.

В Ужгороді працюють близько 500 лікарів та 700 медсестер

– Незважаючи на чимало недоліків, ужгородські медики загалом надають городянам якісну медичну допомогу, – каже заступник мера. – На території Ужгорода ця допомога надається у  5 великих медичних закладах, де працює близько 500 лікарів та 700 медсестер.

Федір Апшай також розповів, що бюджет медицини обласного центру становить 64 мільйони гривень. З них 96% йде на зарплатню лікарям та оплату комунальних послуг. І лише мізерна решта залишається на медикаменти та ремонт обладнання. Як приклад, заступник міського голови Ужгорода наводить порівняння.

– В Ужгороді на закупівлю ліків, медобладнання тощо для 5 медустанов з усієї суми залишається лише 3 мільйони гривень, – зізнається Федір Апшай. – У той же час лише одна обласна лікарня отримує на ці потреби 13 мільйонів. Десь таку ж суму потрібно б віднайти і для обласного центру. Але за рахунок міського бюджету зробити це неможливо.

Заступник з гуманітарних питань також прозвітував, що окрім дитячої лікарні та міської поліклініки, в інших медичних закладах цього року зроблено ремонт. Також на цей рік заплановано замінити внутрішню мережу теплопостачання центральної міської лікарні, ввести там в експлуатацію нову котельню, відремонтувати перинатальний центр (Ужгородський пологовий будинок), деякі жіночі консультації тощо.

Федір Апшай також порадував звісткою, що на нещодавній сесії міської ради у користування найбільшої в області базової амбулаторії сімейної медицини, що на розі вулиць Капушанської та Легоцького, для розширення було передано три приміщення.

Попри успіхи у галузі медицини, заступник мера не приховує і недоліки та проблеми. Так, за його словами, щороку майже на 50% зношується медичне обладнання, оновлення якого потребує колосальних коштів (у лікарнях працюють рентген-апарати з 60-х років, які приносять більше шкоди, ніж користі хворим). Крім того, у місті функціонує лише 7 автомобілів швидкої допомоги, при удвічі більшій потребі. Але цього року міська рада планує закупити ще один автомобіль плюс один зобов’язалася закупити обласна влада. Все ж, Федір Апшай відзначив протягом останніх років загальне зменшення захворюваності в Ужгороді.

У свою чергу начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Ірина Столярова розповіла, що всі 5 медзакладів міста цього року пройшли акредитацію. Вона також поінформувала, що з усіх працівників 57% мають вищу категорію. В Ужгороді діє 7 окремих медичних програм, спрямованих на лікування кардіозахврювань, хвороб нирок, забезпечення пільгових категорій людей ліками, стоматологічна допомога тощо.

Крім решти Ірина Столярова заявила, що цього року міська рада робить акцент на підтримку і розвиток в Ужгороді сімейної медицини. Так окрім розширення уже згаданої амбулаторії, у заклад сімейної медицини незабаром планується перетворити і поліклініку №2, що поблизу вулиці Гагаріна. Відтак керівник медичної галузі міськради подякувала за розуміння і підтримку депутатам та меру Ужгорода Сергію Ратушняку, завдяки яким цьогоріч медицина обласного центру отримала додатково ще 5 мільйонів гривень.

Присутній на зустрічі з журналістами головний лікар Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні Ігор Рошко розповів, що його медзаклад цього року акредитувався міжнародною медичною комісією як "Лікарня, доброзичлива до дитини".

– Я можу констатувати, що в Ужгороді почав покращуватися індекс здоров’я, – каже головний лікар. – У нас 46% дитячого населення взагалі не хворіє, а рівень малюкової смертності найнижчий у області.

Ігор Рошко також розповів, що його медзаклад на 39 дільницях обслуговує 25 тисяч дитячого населення, – Утому числі 15 шкіл та 3 дошкільні заклади. Не так давно при дитячій лікарні було відкрито і "Клініку, дружню до молоді", де анонімно надається медична та психологічна допомога підліткам.

На завершення всі гості "Нового Закарпаття" привітали медичних працівників зі святом, побажали їм доброго здоров’я та хороших зарплат.

Павло Білецький
18 червня 2010р.

Теги: медичний, лікарня, медзаклад

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини