Понад 90% закарпатських пенсій підлягають перерахунку

Дехто отримає до 100 гривень підвищення, а дехто - гривню...

Як відомо, з прийняттям державного бюджету на 2010 рік було проведено перерахунки пенсій відповідно до Закону про держбюджет та виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.
 
Про деякі нюанси підвищення та перерахунки пенсій і про стан справ у Пенсійному фонді України в Закарпатській області повідомила на брифінгу в ОДА начальниця головного управління ПФУ в Закарпатській області Анастасія Пентек.

Кого торкнеться підвищення

Отже, спочатку про найактуальніше та хвилююче. З 1 травня 2010 року проведено перерахунки деяких видів пенсій, зокрема збільшені: мінімальний розмір пенсій за віком, призначених відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"; мінімальні розміри пенсії з втрати годувальника; розміри пенсій за особливі заслуги перед Україною; розмір державної цільової допомоги на догляд інвалідам війни відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам"; мінімальні розміри пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб"; підвищення, передбачені Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про жертви нацистських переслідувань"; мінімальні розміри пенсій шахтарям відповідно до Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці".
 
Також із 1 травня надбавка до пенсії, передбачена Законом "По донорство крові та її компонентів", розраховується з прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць 839 гривень.
 
Передбачено у разі, коли розмір пенсії або допомоги (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством) після перерахунку зменшується, виплату пенсій або допомоги здійснювати у раніш встановлених розмірах.
 
Як повідомила Анастасія Пентек, із загальної кількості закарпатських пенсіонерів, які перебувають на пенсійному обліку, перерахунок стосується 91,1 % осіб. Понад 230 тисяч пенсіонерів (79,8 %) уже в травні отримають пенсії у підвищеному розмірі. Середнє підвищення на одну особу становить 77,20 грн. Крім того, до 25 травня ці пенсіонери повинні отримати й доплати за січень—лютий. Тож цього місяця пенсії видаватимуться цим пенсіонерам за трьома відомостями: 1 — основна пенсія, 2 — доплата за травень, 3 — доплата за січень—лютий. Доплата ж за березень—квітень буде проведена у червні.
У решти пенсіонерів (35 345 осіб) місячний розмір підвищення становить менше 10 гривень і їм доплати будуть виплачуватися у червні 2010 року. А загалом середня пенсія по області становитиме 901 гривню, що вище прожиткового мінімуму.

Необхідно поінформувати про те, що пенсіонери, які зверталися у поточному році за будь-яким перерахунком пенсії (за стажем, заробітною платою, встановленням надбавки тощо), доплату різниці пенсії, перераховану з врахуванням нового прожиткового мінімуму, за січень—травень 2010 року отримають у червні цього року, — зазначила Анастасія Юріївна.
Що важливо, фінансування проводиться своєчасно, згідно з встановленими графіками виплати пенсій. Станом на 18 травня в області вже профінансовано 69 % потреби на пенсійне забезпечення.
 
Те, що далеко не всі пенсіонери будуть задоволені підвищенням, Анастасія Пентек не виключає. Тут у виграші ті, хто отримував малі пенсії, приміром по 500—600 гривень. Інші ж, у кого пенсія була понад 705 гривень, з ними й залишаться. Однак, за словами Анастасії Юріївни, кожна пенсія — індивідуальна. А ті пенсіонери, котрі матимуть претензії до перерахунку, можуть звертатися до громадської приймальні головного управління ПФУ в Закарпатській області (м. Ужгород, пл. Народна, 4) або ж телефонувати на гарячу лінію за номером 61-40-49.

Про борги і надходження

Закарпаття — область дотаційна у плані пенсійного фінансування. Власними коштами Пенсійний фонд області забезпечує себе лише на 51,4 %. Так, власні надходження Фонду за січень—квітень ц. р. становили 534,8 млн. грн, а загалом з усіх джерел фінансування до бюджету Фонду надійшло 1 млрд. 57,3 млн. грн.

Однак надходження могли би бути значно вищими, якби не борги підприємств перед Пенсійним фондом. Протягом чотирьох місяців цього року заборгованість зросла в усіх адміністративних одиницях області за винятком Мукачівського району і на травень 2010 року становить 24374,0 тис. грн. Наразі найбільша заборгованість спостерігається у Тячівському районі (4672,3 тис. грн.), містах Ужгороді, Хусті та Мукачеві, а також в Ужгородському районі.
Турбує те, зазначає Анастасія Пентек, що дедалі зростає заборгованість комунальних господарств. Серед боржників опинилися і деякі міністерства, зокрема аграрної політики, оборони, Держлісгосп.
 
За звітний період органами Пенсійного фонду області подано 343 позови про стягнення заборгованості на суму понад 10375,1 тис. грн., із них недоїм­ки зі страхових внесків та фінансових санкцій — 164 позови на суму 7248,8 тис. гривень.
 
Заборгованість має погашатися на місцях, — каже начальник ГУ ПФУ в Закарпатській області. — Органи Пенсійного фонду зверталися до керівників районів та районних рад із проханням включити суми погашення боргів у районні бюджети й здійснювати відповідні відшкодування.

Єва Деметер, РІО
21 травня 2010р.

Теги: пенсія, бюджет, Пентек

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини