Оновлена Київська набережна знов стане улюбленим місцем відпочинку городян

Цієї середи директор департаменту міського господарства Віктор Мартин запросив журналістів на об'їзд Ужгорода з тим, аби наочно продемонструвати їм хід ремонтних робіт на дорогах міста, які ведуть КШЕП, Будавтодор та обласне ШБУ.

Оновлена Київська набережна знов стане улюбленим місцем відпочинку городян

“Презентаційний тур” розпочався з Київської набережної. Тут саме цього дня стартували ремонтні роботи. Робітники обласного ШБУ готують набережну до асфальтування, яке мають завершити за тиждень. Утім упорядкування набережної цим не завершиться. “Її заплановано не лише заасфальтувати, а й на ділянці від транспортного моста до пішохідного поставити нові лавочки, урни для сміття, установити світильники, - розповідає Віктор Іванович. - Таким чином, каштанова алея вже цієї весни набуде зовсім іншого вигляду, буде такою ж упорядкованою, як липова на набережній Незалежності. Віриться, вона стане улюбленим місцем відпочинку ужгородців”.

На середу силами міського КШЕПу вже було завершено ямковий ремонт Минайської, проспекту Свободи, перехрестя біля “Білочки” (тут довелося зняти старе дорожнє покриття і настелити суцільне нове з тим, аби хоч 5 років не повертатися до цього перехрестя, каже В. Мартин. Так само вчинять і в районі магазину “Ера”). Дорожники рухаються вгору по Капушанській у напрямку Легоцького, звідти перейдуть на Заньковецької. До 1 травня за сприятливих обставин роботи в цьому районі мають бути завершені. А далі КШЕП займеться будівництвом тротуару на вул. Баб’яка.

На правобережжі працює Будавтодор. Наразі його робітники “пройшлися” по Закарпатській, Собранецькій, Митній, привели до ладу в’їзд у місто по Другетів з боку Перечина, переходять на Шахту. Там від Берчені до онкодиспансеру треба відремонтувати дорогу, бо саме нею пацієнти зі всього Закарпаття дістаються до обласних лікувальних закладів, що в цьому мікрорайоні.

Таким чином, “до 15 травня ямковий ремонт по основних магістралях міста має бути завершено, - зазначає директор департаменту. - На жаль, про капітальний ремонт доріг нині говорити не доводиться, оскільки на капітально відремонтований кілометр шляху з комунікаціями йде 5-6 мільйонів гривень, а тому жодний місцевий бюджет таких витрат не потягне”. Ямковий ремонт, на який спрямовуються кошти від транспортного збору, обходиться місту в 120-150 грн. за квадрат, залежно від асфальту й задіяної на об’єкті техніки. Наразі вулиці міста вимощують асфальтом, який виготовляють 3 приватні підприємства; зрідка, коли цих обсягів недостатньо, закуповують і в Мукачеві. Втім у планах міської влади відкриття комунального підприємства з виробництва асфальту, що здешевило б вартість ремонтних робіт у майбутньому. Планується також підсилити відповідною технікою КШЕП, де є хороші спеціалісти-ремонтники. Завдяки цьому надалі місто зможе обходитися власними резервами при ремонті міських доріг, каже Віктор Іванович.

Поділився директор департаменту й іншими “дорожніми” планами: “А далі будуватимемо роботу відповідно до новоприйнятого бюджету. Зокрема хотілося б продовжити впорядкування внутріквартальних територій, яке розпочали торік. Усе залежатиме від того, скільки коштів надійде до спецфонду від продажу землі. Якщо б ми щороку використовували на ці цілі до 3 мільйонів гривень, то за 2-3 роки привели б до ладу всі внутрікварталки, як це є, наприклад, на Закарпатській-Добролюбова, Собранецькій, Заньковецької-Сечені (їх журналісти теж побачили під час об’їзду - авт.)”. Серед першочергових і роботи з розв’язки на Легоцького та облаштування там запланованої ще на минулий рік, та відтермінованої через кризу, пішохідної зони з лавочками, світильниками і зеленими насадженнями від рогу біля 17-поверхівки до Капушанської.

Серйозні роботи з реалізації розробленого проекту очікують на вулицю Осипенка в напрямку Озерної. Не залишаться поза увагою й бічні вулиці, які по одній-дві з кожного мікрорайону визначатимуть для впорядкування. Торік із таких, зокрема, заасфальтували Плеханова, Сріблясту, Запісочну, пров. Вишневий. Цьогоріч роботи триватимуть на вул. Нахімова, Венеліна-Гуци, Щедріна, Нікітіна, Довбуша. І поступово, за словами В. Мартина, за кілька років можна буде привести до ладу всі “малі” вулиці.

“Є домовленість з обласною владою, з якою налагоджується конструктивна співпраця, що Загорську перекриють за рахунок коштів з облбюджету, - каже він. - Проситимемо допомоги і в облаштуванні об’їзної, а також Бородіна - Гулака-Артемовського - Станційної, де треба зробити транспортну розв’язку, аби цим маршрутом пустити транспорт у напрямку вокзалів і далі на Перечин і таким чином розвантажити вулицю Минайську. Ми підтримуємо її в робочому стані, але оскільки це в’їзд до Ужгорода з боку Чопа, держкордону з Євросоюзом, магістраль треба зробити взірцевою. Хотілося б повністю відновити й вулицю Собранецьку на зразок того, як це зроблено на Франка, а також вулицю Другетів, тобто максимально закцентуватися на цих трьох стратегічних напрямках”.

З капітальним ремонтом Швабської поки доведеться зачекати, бо на вулиці, яка поступово з житлової перетворюється на бізнесову, триває активне будівництво. Тож до завершення будівельних робіт вкладати в неї кошти недоречно. Дорога стане завершальним акцентом.

Журналісти поцікавилися і планами щодо озеленення міста. “Коштів на нього практично не залишається, а лише на підтримання того, що є, - відповів Віктор Іванович. - Утім цьогоріч зробили короновку дерев на Капушанській. За рік на них сформується нова крона, і вони не становитимуть жодної загрози пішоходам. Привели до ладу й дерева біля обласної лікарні. Наступного року візьмемося за Собранецьку, бо там теж дерева великі й старі, а отже, небезпечні. За наявності коштів плануємо завершити облаштування газонів на вулиці Митній. Подумали й про нові посадки квітів. Висаджені торік на “кругах” на площах Дружби народів та Богдана Хмельницького й вулиці Минайській троянди чудово прижилися, тож цьогоріч радуватимуть городян своїм цвітом. Відходять тут тюльпани, і їх місце невдовзі займуть канни”.

Принагідно Віктор Мартин повідомив про те, що в місті триває спільний рейд муніципальної поліції, представників департаменту міського господарства та міської міліції у приватних районах із виявлення куп будівельних матеріалів та сміття перед будинками на зелених зонах і тротуарах. Власників попереджено про те, що в тижневий термін вони мусять прибрати його з вулиці. Якщо не зроблять цього у визначений термін, окрім того, що на них складатимуть протоколи і штрафуватимуть, ще й конфісковуватимуть будматеріали, до того ж доведеться платити за виклик та заванта-ження машини. Всі ми хочемо жити в чистому й упорядкованому місті. А отже, й самі мусимо бути уважнішими до нього.
 

Олена Макара, "Ужгород"
05 травня 2010р.

Теги: набережна, автодорожники, проект, КШЕП

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини